Oslo

Fortsatt strenge tiltak i Oslo, men elevene får komme tilbake til skolen

På grunn av den svært alvorlige smittesituasjonen videreføres de strenge smitteverntiltakene i Oslo i to uker til. Bare skoleelever får noen lettelser.

Byrådsleder Raymond Johansen sier at han ikke vil åpne opp Oslo før han kan gjøre det for godt.
 • Arnhild Aass Kristiansen
  Arnhild Aass Kristiansen
  Journalist

Nasjonalt starter man med lettelser i smitteverntiltakene fra fredag. Det samme er ikke tilfellet i Oslo. Her har smitteverntiltakene i lang tid vært strengere enn i resten av landet.

– På grunn av den fortsatt svært alvorlige smittesituasjonen har byrådet besluttet å videreføre de tiltakene vi har i Oslo i to uker, til og med torsdag 29. april, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen på en pressekonferanse i Oslo rådhus i dag.

Det innebærer at butikker og utesteder fortsatt vil være stengt i Oslo. Unntaket er dagligvarebutikker og apotek. Det vil fortsatt også bare være lov til å ha maks to gjester hjemme.

– Vi kan ikke, og skal ikke, snuble på oppløpet, sier Johansen.

Byrådet åpner for at alle elever i Oslo-skolen igjen skal komme tilbake på skolen fra mandag 19. april. Samtidig forlenges de øvrige tiltakene til 29. april.

Forbereder gjenåpning

Forrige uke ble det registrert over 1500 smittede i Oslo. 150 pasienter er innlagt med covid-19 på Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus.

– Det er blant de høyeste tallene i pandemien. Likevel bør vi glede oss over nedgangen. Det virker som vi har klart å slå ned 90 prosent av smittetilfellene, sier Raymond Johansen.

Han gjør det klart at de nasjonale lettelsene gjelder ikke i Oslo, men sier Oslo samtidig forbereder gjenåpningen av Oslo.

– Byrådet vil allerede neste uke vurdere å endre begrensingen på maksimalt to besøkende i private hjem, sier Johansen.

Han sier dette tiltaket vil være det første som lettes på når smittesituasjonen tillater det.

Ber om flere vaksiner

Byrådet ber også om flere koronavaksiner til Oslo. Raymond Johansen viser til at ekspertutvalget til regjeringen, ledet av Steinar Holden, tar til orde for at en større andel vaksinedoser prioriteres til Oslo og andre hardt rammede områder. Ifølge Holden vil dette komme hele Norge til gode.

– For å åpne Norge, må Oslo åpes. Da må Oslo få flere vaksiner, sier helsebyråd Robert Steen.

Kommunen har inngått en avtale med Apotekterforeningen, som gjør det mulig å sette hele 120.000 vaksiner i uka.

– Oslo er klare. Det eneste som mangler er vaksiner, sier Steen.

Lettelser i skolen

Men også Oslo innfører nå enkelte lettelser. Det er barn- og unge som skal prioriteres:

 • Elever på ungdomsskoler og videregående skoler skal tilbake til rødt nivå fra førstkommende mandag. De har siden 17. mars bare hatt digitalundervisning.
 • Også elever fra 5. til 7. trinn i de mest smitteutsatte bydelene i Oslo skal tilbake til rødt nivå fra mandag. I bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand har disse elevene også siden 17. mars bare hatt digital undervisning.

– Jeg er veldig glad for at vi igjen kan ha alle våre elever tilbake i skolen. Der vil de bli møtt med et forsterket rødt nivå, med enda sterkere smittevern enn tidligere, sier Johansen.

Forsterket rødt nivå i skole betyr blant annet tiltak for å redusere antall nærkontakter. Det anbefales munnbind i alle situasjoner utenfor undervisning der det er vanskelig å holde avstand. I Oslo åpnes det også for at ansatte som ønsker det, kan bruke munnbind.

– Dersom smitten ikke går tilstrekkelig ned, kan rødt nivå bli ytterligere forlenget, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap.

Tirsdag lettet regjeringen, her ved kunnskapsminister Guri Melby, statsminister Erna Solberg og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, på de nasjonale smitteverntiltakene. Deler av regjeringens gjenåpningsplan gjør Raymond Johansen urolig.

Frykter importsmitte

Raymond Johansen sier videre at han frykter økt importsmitte i Oslo etter at regjeringen nå starter gjenåpningen av Norge. Han sier hovedstaden ikke tåler at det åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge.

Han refererer til regjeringens plan om gjenåpning av Norge. Der ble det sagt at det skal åpnes for utenlandsk arbeidskraft som kan gjøre tapet av verdiskaping og jobber minst mulig.

Han sier dette høres ut som en ordning som kan favne svært mange arbeidsinnvandrere.

– Da blir vi i Oslo veldig urolig. Vi tåler rett og slett ikke at det igjen skal åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge, når vi akkurat ser ut til å ha slått ned enda en smittebølge, sier Johansen.

– Det aller siste vi trenger nå er økt importsmitte. Nå må vi holde fast ved det vi vet fungerer. Fortsatt svært strenge regler for arbeidsinnvandring er en helt nødvendig forutsetning for at vi skal kunne åpne Oslo igjen, sier byrådslederen.

Han sier også at det var viktig at koronareglene følges under feiringen av den muslimske høytiden ramadan.

– Vi håper og tror likevel at alle forstår alvoret. I nært samarbeid med trossamfunn sprer vi nå tips til vår muslimske befolkning, sa han.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Byrådet (Oslo)
 4. Oslo-korona