UDI vraker planene om asylmottak på Montebello

Planene om asylmottak for nesten 1000 personer på Montebello på Oslos vestkant er inntil videre lagt på is, bekrefter UDI.

Midt mellom villaene på Montebello, i de gamle lokalene til Statnett (t.v.), var UDI i dialog med den private aktøren Hero om å åpne akuttasylmottak.
  • Christian Sørgjerd

I fjor høst vurderte UDI å opprette et asylmottak i Statnetts tre gamle bygg på Montebello. Inntil 940 akuttplasser skulle drives av det private firmaet Hero.

Nå er ikke dette lenger aktuelt, bekrefter UDI til Aftenposten. Planene er inntil videre lagt helt på is.

-Mottaket på Montebello er lagt på is. Fortsatt mangler noen tilpasninger for at bygget skal bli godkjent, men ankomstsituasjonen gjør at vi ikke jobber med den løsningen nå, sier Håkon Fenstadassisterende kommunikasjonsdirektør i UDI.

LES OGSÅ:

Les også

Se oversikten - her kommer nye asylmottak

Lokalpolitiker glad for avklaring

Det var den ferske lokalavisen Akersposten som først omtalte nyheten på sine Facebook-sider.

Carl Oscar Pedersen (H), leder av bydelsutvalget i Vestre Aker bydel, fikk vite nyheten fra UDI tirsdag ettermiddag.

Det var i de tre byggene bak den gamle trafo-stasjonen at det var aktuelt med mottak.

— Dette er veldig nytt for oss også. Vi fikk vite det i 15-tiden. Da informerte UDI oss om at de ikke ville inngå noen kontrakt om å starte asylmottak på Montebello, sier Pedersen til Aftenposten.Han er fornøyd med avgjørelsen.

— Som politisk ansvarlig i bydelen er jeg svært lettet på vegne av alle naboer i området som har opplevd en stor usikkerhet knyttet til etableringen av et asylmottak av ukjent størrelse og omfang, sier Pedersen til Akersposten.

UDIs avgjørelse skyldes at antall flyktninger som ankommer Norge, har falt. Men i følge Ifølge Pedersen skal UDI også ha informert bydelen om at kostnadene knyttet til dette mottaket var for høye.

LES OGSÅ:

Les også

Folkemøte om Montebello-mottak trakk 200 naboer

Ingen nye ordinære mottak i Oslo

Før jul ble det klart at de forslagene til akuttmottak på Oslos vestkant ikke lenger var aktuelle, men Montebello sto igjen som mulighet.

Tidligere denne måneden fikk alle private aktører som la inn tilbud, avslag på søknadene sine om åpne ordinære mottak i Oslo. Da økte samtidig sansynligheten for akuttmottak på Montebello.

Når UDI gjør avtaler direkte med private eiere eller bruker eiendommer som tilhører staten fra før, har ikke kommuner noe de skulle ha sagt om plassering eller størrelse.

Men nå har UDIpå egen hånd lagt Montebello-planen på is. Inntil videre.