Frifunnet for hjemmeran

To av de tiltalte ble frifunnet for å ha deltatt i tre ulike hjemmeran i Oslo-området. - Dette betyr at sakene ikke er oppklart, sier Trygve Staff, forsvarer for en av de som er frifunnet.

En person ble dømt, men tre andre ble frifunnet for ranet på Bjørndal i februar i 2009. Her jakter politiet på gjerningsmenn etter at en barnefamilie med to små barn ble ranet, slått og stripset fast i eget hjem.

Les også:

Mens aktoratet mente at de fire siktede skulle dømmes fengselsstraffer fra tre til åtte år, mente dommeren i Oslo tingrett at to av de tiltalte skulle frifinnes, mens de to siste ble dømt til to og tre års fengsel.

Historiene om de brutale hjemmeranene rystet hovedstaden i årsskiftet 2008/2009. Ved tre ulike situasjoner trengte en gruppe med flere personer seg inn i huset og ranet de som var hjemme. Ved den fjerde hendelsen slapp de ikke inn.

Utbytte var relativt magert, men dommeren beskrev ranene som brutale, planlagte og ranene har påført ofrene ektreme påkjenninger.

— Frifunnet

Men bare ved ett tilfelle var den ene av ranerne gjenkjennbare. Og ved to av de andre ranene har den ene tiltalte tilstått.

Men dommeren fant det ikke bevist at to av de siktede var med på ranene. De ble derfor frifunnet, også for erstatnigsansvaret der bevisbyrden er langt svakere.

— Dette er en sterk frifinnelse, ettersom to av de tiltalte ble frifunnet både for straffeansvar og de økonomiske kravene, sier Trygve Staff, forsvareren for en av de to som ble frifunnet.

Staff mener at konklusjonen på dommen er at hjemmeranssakene ikke er oppklart.

- Riktig dom

Advokat Arild Holden forsvarer den andre frikjente, en 27-åring, som nå løslates etter ett år og to uker i varetekt:

— Dommen er klar og helt riktig når den frikjenner min klient. Statsadvokat Kristian Nicolaisen tok ut en veldig offensiv tiltale, men dommen viser at andre gjerningsmenn fortsatt går løse, sier Holden til Aftenposten.no.

Aktor hadde lagt ned påstand om at 27-åringen skulle dømmes til åtte års fengsel som fellesstraff med en tidligere dom, men i stedet var han en fri mann mandag ettermiddag.

Retten tror ofrene snakker sant, og disse beskriver at det er flere aktive personer ved hvert av ranene. Likevel er bare to personer dømt, ved to ulike tilfeller.

Funksjonshemmet datter

Ranet i desember 2008 av en barnefamilie av vietnamesisk opprinnelse står etter dommen helt uten dømt gjerningsmann.

Det var familiens funksjonshemmede datter som lukket opp da ranerne ringte på døren. Fire maskerte menn stormet inn i huset, og slo faren i hodet. Faren ble stripset, mens den 19 år gamle datteren klamret seg gråtende til ham. Med en kjøkkenkniv ble han truet til å fortelle hvor familien hadde pengene sine. Moren var sikker på at hennes siste time var kommet da hun ble ført inn på badet.

Både mor og far ble slått kraftig, og far ble rispet med kniv.

Tross at en av de tiltaltes mobiltelefon var brukt for å undersøke status på offerets bil, ved å sende sms til vegvesenet, ble ingen av de tiltalte dømt for forholdet.

Retten er også kritisk til politiet, som hadde gitt familien beskjed om ikke å bruke gjenstander i leilighten før de hadde hatt besøk av krimteknikere. Men politiet dukket aldri opp for å sikre spor.

Gro Smesrud ved Manglerud politistasjon ønsker ikke å kommentere overfor Aftenposten.no og henviser til statsadvokaten.

Ranet med lillebror sovende

Den første av norskpakistanerne ble dømt til to års fengsel, ett år mindre enn aktor hadde lagt ned påstand om. Det var etter et hjemmeran i Bærum. Norskpakistaneren ringte på døren hos en kvinne som var alene hjemme sammen med sin fire år gamle bror. Hun slapp ham inn siden de hadde felles kjente, men han svarte med å true henne med kniv før han slapp inn flere andre. Kvinnen ble truet med kniv, lugget, slått og tapet på hender og føtter, før hun ble låst inn på et toalett.

Kvinnen fikk knivkutt på fingeren, samt et risp på haken og blåmerker etter hendelsen.

Mannen ble dømt siden kvinnnen kjente ham igjen. Retten mente det ikke kunne bevises at de andre tiltalte var tilstede, tross at aktoratet forsøkte å knytte dem til åstedet ved hjelp av mobilutskrifter.

Stripset fast med barna som vitner

Den andre dømte har innrømmet deltakelse i ett ran og ransforsøk.

Familiefaren trodde han skulle lukke opp for et pizzabud, men da han lukket opp døren trengte

Les også

Barnefamilie ranet i hjemmet

. To av disse var bevæpnet, og slo offeret i hodet med pistolen. Han ble geleidet opp på soverommet hvor hans kone og to små barn var tilstede. Familien ble truet til å gi fra seg 15.000 kroner, samt skrive ned pinkoder til alle bankkortene de hadde i huset. De ble stripset fast, og sønnen på fire år måtte klippe foreldrene løs etter at ranerne hadde gått fra stedet.

Retten omtaler ranet som skremmende og brutalt.

De frifunnede godtok dommen, den ene av de dømte tok betenkningstid, mens den siste dømte var ikke tilstede under domsavsigelsen.

Aktor i saken har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.