Vannene i Marka må tappes ned. Det gir stor vannføring i Akerselva denne uken.

En tidobling av vannmengden i Akerselva gjorde at fossefallene gjennom Oslo ble ekstra severdige. Du kan nyte synet av dem ut uken.

Fra søndag har Akerselva gått stor og flott gjennom byen, slik som her ved Frysja. Det skjer fordi Maridalsvannet må tappes ned, men det er bare starten på forklaringen.
  • Hans O. Torgersen

I dag får ni av ti Oslo-beboere drikkevannet sitt fra Maridalsvannet. Akerselva går fra Maridalsvannet og ut i fjorden.

Søndag morgen skrudde Oslo kommune opp for vannet i Akerselva. I løpet av kort tid økte vannføringen fra 1,5 til 10 kubikkmeter i sekundet.

Og så, klokken 11, ble kranene ved utløpet av Maridalsvannet åpnet enda mer. Vannføringen i elven ble tidoblet, til 15 kubikkmeter. Det vil si 15.000 liter vann i sekundet.

Da sier man at elven går stor.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Det er for å unngå flom i Maridalsvassdraget senere i høst, forklarer overingeniør Petter Morstad i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Maridalsvassdraget består av 39 regulerbare og mange mindre vann, til sammen over 100. Alt vann som renner ut fra dem, ender i Maridalsvannet.

Mange av vannene blir berørt av det som skjer nå. De ligger både i Oslo og i nabokommunene Nittedal, Lunner, Jevnaker og Ringerike.

Vannet som ligger lengst fra Oslo, er Ølja. Det er 30 kilometer i luftlinje fra Maridalsvannet. Avstandene i vassdraget er en av årsakene til at oslofolk kan nyte synet av en svulmende elv hele uken.

– Fyllingsgraden i vassdraget er nå 94,7 prosent, sier Morstad.

– Hvor langt ned skal dere, og hvor lang tid tar det?

– Litt under 90 prosent. Vi kommer til å kjøre 15 kubikk i alle fall ut uken. Systemet er veldig tregt.

Nedbørsfeltet for Maridalsvassdraget er på hele 250 kvadratkilometer. Og det regnet mye i slutten av september og begynnelsen av oktober. Elver og innsjøer har et godt tilsig av vann.

Maridalsvannet sett sørfra.

– Etter manøvreringsreglementet vårt skal noen av de største vannene være tappet ned 1 meter i oktober, så det blir plass til høstflommer, sier Morstad.

Eksempler er: Katnosa, Sandungen, Hakkloa, Bjørnsjøen og Fyllingen. Vannstanden i Skjærsjøen skal ned 0,5 meter.

– Og så skal vi ha ned Maridalsvannet 70–80 cm til, forteller Morstad.

Det buldrer godt i fossene i Akerselva nå. Men det er altså ikke noen fare. Akerselva tåler mye mer vann enn dette før den flommer over.

– De siste 30–40 årene har vi hatt to relativt store flommer. Den ene var høstflommen i 1987. Da var det 45 kubikkmeter pr. sekund i Akerselva. I 2000 regnet det hele oktober. Da var det mange dager med 45 kubikkmeter.