Oslo

Manglerud Star-saken: Betalte 1,2 millioner for råd de ikke hadde råd til å følge

Høsten 2009 engasjerte Manglerud Star konsulentfirmaet BDO for å kartlegge økonomirutinene i klubben og foreslå forbedringer.

Tom Arne Nyborg og Manglerud Star brukte mye penger på konsulenter for å unngå akkurat det de står midt oppi i disse dager; en rettslig oppvask etter konkurs.
  • Stein Erik Kirkebøen

Utover 2009 ble det stadig klarer hvor det bar med Manglerud Star. Kaoset i økonomien ble større.

  • Her kan du lese mer om bakgrunnen for den saken som nå går for retten

Løsningen var å hyre inn BDO, «et av landets største og ledende
kompetansehus innen revisjon og rådgiving».

– De skulle kartlegge og komme med forslag til vår økonomidrift, sier Tom Arne Nyborg fra vitneboksen i Oslo tingrett onsdag.

Han var daglig leder i en rekke selskaper i Manglerud Star-systemet på denne tiden.

Råflott?

I disse dager sitter han i Oslo tingrett, tiltalt for blant annet utroskap i
kjølvannet av at toppidrettsdelen av klubben, og flere selskaper, ble slått
konkurs våren 2011.

– Jeg skulle likt å se en annen klubb i Norge ta inn BDO for å gjøre en slik jobb, sa en synlig stolt Nyborg i retten.

– Kanskje litt råflott av et idrettslag som balanserte på randen av konkurs?

– Det var helt nødvendig, blant annet for å unngå akkurat det vi er oppe i nå, og som vi håpet å slippe, sier Nyborg til Osloby etter at enda en rettsdag er avsluttet.

– Var det ikke ganske åpenbart hva som var problemet; utbredt bruk av kontanter og et uoversiktlig og sannsynligvis ulovlig samrøre mellom selskaper?

- Vi skulle bygge noe stort

– Men det var mye mer. Vi var i prosess, vi var ferd med å bygge noe stort, vi var i ferd med å ha verdier for 90 millioner kroner og vi fikk en administrasjon. Vi trengte profesjonell hjelp til å bygge organisasjon og systemer slik at vi både kunne drive både frivillighet og kommersiell virksomhet. De skulle også hjelpe oss med en gjennomgang av regnskapet for 2009 slik at vi kunne få oversikt og vite hvor startet i 2010.

Kostet 1,2 millioner

Nyborg hevdet i retten at hjelpen fra BDO kostet Manglerud Star 1,2 millioner kroner. I tillegg var også advokater og andre inne i bildet.

800.000 ble hentet fra momskompensasjon som skulle gått til å konvertere et byggelån for barnehagen som skulle være startskuddet for det nye og store som skulle bygges.

– Og rådene, var de verd prisen?

– De var profesjonelle og gode. Problemet var at vi ikke hadde råd til å følge dem. Da de kom, hadde vi mer enn nok med å holde hodet over
vannet og forsøke å skaffe pengene som var nødvendige for å redde klubben, sier Nyborg.

Forsvarerens tur

Onsdag var det forsvarerens tur til å spørre ut Nyborg i retten.

Nyborg understreket igjen at det å flytte penger mellom de forskjellige aktørene i Manglerud star-systemet var en praksis som han ikke innførte, men videreførte og at det var vel kjent og akseptert i hele miljøet.

Han hevdet at regnskaper, som mange har etterspurt, var ført og at bilagspermene sto sirlig på kontoret da han ble avsatt og nektet adgang til lokalene i februar 2011.

Han utdypet historien om hvordan han ble truet etter at han ikke betalte tilbake penger lånt til høye renter i gråmarkedet, han skal blant andre ha møtt Toska-vennen Imran Saber som går under navnet «onkel Skrue».

Og han beskyldte politiet for sendrektighet, manglende bevisbeslag og dårlig etterforskning.

Rettssaken fortsetter ut neste uke, torsdag begynner vitneavhørene.

Her kan du lese enda mer om saken: