Siavash Mobasheri: – Min side av saken er ikke kommet frem
Siavash Mobasheri mener forgjengerens siste valg forklarer mye av hva uroen i Oslo Rødt handlet om.
Siavash Mobasheri rakk knapt å bli innstilt som listetopp for Rødt i Oslo, før det smalt.
Én ting at var noen mente han hadde feil kjønn for å toppe listen. En annen ting var at daværende gruppeleder for Rødt i Oslo, Eivor Evenrud, gikk offentlig ut og kritiserte innstillingen.
«Det er ingen hemmelighet at jeg og fylkesleder har hatt et anstrengt samarbeid», sa hun.
Ikke bare Evenrud, men også Raymond Johansen og MDG har vært ute med advarsler mot Mobasheri. Johansen mener han sprer konspirasjonsteorier. MDGs gruppeleder Eivind Trædal frykter for samarbeidet.
– Jeg har ikke kommentert saken, men det jeg kan si, er at det er minst to sider av en sak. Fylkeslagets side, og min side, har ikke kommet frem, sier Mobasheri til Aftenposten i dag, halvannen måned senere.
Vi møter ham hjemme i leiligheten på Lambertseter. Her bor han sammen med samboeren og en datter på halvannet år.
Nominasjonskomiteen står på sitt
Det har akkurat blitt kjent at nominasjonskomiteen i Oslo Rødt ikke har latt seg skremme av uroen.
Torsdag la de frem sin endelige innstilling. Mobasheri troner fortsatt på topp.
Det skjer etter at Eivor Evenrud ikke bare har forlatt partiet, men nå er lansert som en mulig ordførerkandidat for Ap. Fredag ble det kjent at hun melder seg inn i Arbeiderpartiet.
– Det var mange av oss i Rødt – og jeg er en av dem – som lurte på hva som skjedde, og hvorfor. Det var vanskelig å sette fingeren på hva som var den såkalte konflikten, sier Mobasheri.
Han mener det at Eivor Evenrud er aktuell på Aps liste forklarer en hel del.
– Vi er forskjellige mennesker og jobber på ulike måter. Men vi har alltid klart å komme til enighet i gruppen. I et parti kan vi være uenige om veivalg, innhold og strategi. Vi har klart å håndtere det helt fint. Men at folk i partiet er uenige med Rødts politikk, det kan jeg ikke gjøre noe med, sier Mobasheri.
Han bedyrer at han ikke vet hva konflikten mellom Evenrud og ham selv egentlig går ut på.
– Vi har aldri fått det presentert veldig konkret. Jeg har skjønt i ettertid at det har handlet om politikk og politisk uenighet. Det er helt legitimt. Folk kan være uenige, og må selv avgjøre om de vil være en del av partibevegelsen eller ikke, sier han.
Eivor Evenrud er blitt forelagt sitatene. Hun sier til Aftenposten at hun ikke har noen kommentarer til Rødts interne anliggende.
Vokste opp i Iran
Rødts nye listetopp i Oslo gikk sine første barneskritt i millionbyen Ahvaz i Iran. Byen har en ørken som nærmeste nabo, og grensen til Irak ikke langt unna.
Da Mobasheri ble født i 1990, var krigen mellom Iran og Irak akkurat over. I løpet av de åtte årene fra 1980 til 1988, mistet totalt 1,5 millioner mennesker livet, bare i Iran. Området der Mobasheri ble født, var hardt rammet. Etter krigen var økonomien i landet så godt som ruinert.
– Livet er hardt for alle som bor i Iran. Det var det også for oss, forteller han.
Som barn merket Mobasheri likevel lite til vanskelighetene i området.
– Jeg var liten og skjønte ikke så mye. Jeg har stort sette bare gode minner derfra forteller han.
For foreldrene var det annerledes. De hadde vært politisk aktive siden revolusjonen i 1979, da det iranske prestestyret kom til makten.
– Spesiell tid nå
Mens det har stormet rundt Mobasheri her hjemme, har en voldsom protestbølge rystet Iran.
Han sier det ikke har vært så lett nå, å finne en balanse mellom det politiske arbeidet i bystyret og ønske om å støtte de som protesterer i Iran.
– Det er en veldig spesiell tid for oss med iransk bakgrunn, sier Mobasheri.
– Vi har alle en venn, en søster, en kusine eller tante i Iran, som enten er rammet av den økonomiske situasjonen, eller er blitt tatt, torturert, henrettet eller drept.
Møte med Valdres
Da Mobasheri var ti år flyktet de fra Iran. Ferden gikk først til Tyrkia. Etter over to år der, med tøffe kår som flyktninger, fikk de komme til Norge som kvoteflyktninger i regi av FN.
En vinterdag da Siavash Mobasheri var blitt 13 år, ankom familien sitt nye hjem: Bagn i Valdres.
I Ahvaz måtte de håndtere hetebølger, og sandstormer. De kom til Valdres et år da snøen virkelig hadde lavet ned. Siavash husker det som det var fire- fem meter med snø.
En skulle tro at overgangen ville utløse et umiddelbart kultursjokk.
– Det var veldig fint, sier Mobasheri likevel, om det første møtet med den lille bygda Bagn.
Det var nabobarna, som utgjorde forskjellen. Allerede første kvelden banket de på døren, og ville hilse på og bli kjent.
– Jeg håper det er flere som kommer til Norge i dag, som opplever det samme, sier han.
Å vokse opp som en av få med iransk bakgrunn i Valdres på starten av 2000-tallet hadde likevel sine sider.
Mottakssystemet var ikke godt nok, mener Mobasheri.
– Jeg har tenkt mye på dette i ettertid. Lærerne gjorde så godt de kunne, men det var ikke et godt nok system for å ta imot barn fra andre land. Det var nok fordi det var et lite sted, uten så mye erfaring på dette, og ressurser, sier han.
Vil ha radikale endringer
Hvis han skal oppsummere hva som førte ham til Rødt, så sier Mobasheri at det handler om urettferdighet og solidaritet.
– Selv om vi lever i verdens beste land, i menneskets historie, mener jeg at vi kan vise at vi kan skape et bedre samfunn. For det er fortsatt ekstreme forskjeller også i Norge – ikke minst i Oslo, sier Mobasheri, som ikke legger skjul på at han mener det må radikale politisk grep til for å skape et samfunn uten de skillene.
Men at han skal spre konspirasjonsteorier, som Raymond Johansen mener, avviser han.
Påstanden kom etter et intervju med det marxistiske tidsskriftet Gnist i fjor, der Rødt-politikeren sa seg «ganske enig i påstanden» om at staten er et redskap for kapitalismen.
– Det er helt i tråd med Rødts program. At det blir tatt opp nå for å diskreditere eller skremme folk med at jeg er konspiratorisk er litt underlig, mener Rødt-politikeren.