Vil gjøre maten i barnehagen vegetarisk og gratis

Hjemme kan du spise hva du vil, men maten som kommunen sponser bør være vegetarisk. Det mener MDG-profiler som vil utvide ordningen med gratis skolemat til også å gjelde barnehagene.

I en travel hverdag er det lett å ty til enkle matløsninger hjemme, innrømmer småbarnsmor og leder av Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg, her på kjøkkenet med sønnen Bill (1,5 år). Hun mener maten i barnehagen da blir ekstra viktig.

Miljøpartiet de grønne (MDG) fikk ved sist kommunevalg gjennomslag for at skolematen i Oslo skal være kjøttfri.

Før neste valg vil et knippe MDG-topper ta det lenger. De vil gjøre maten som serveres i barnehagene gratis og vegetarisk.

– Når du har lite tid, blir det til at en må gjøre ting enkelt. I tillegg har du kanskje presset økonomi. Da blir det fort industrimat og billige kjøttpølser hjemme. Det gjør det ekstra viktig at den maten som serveres i barnehagen er sunn, god og mest mulig plantebasert, sier Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG, og en av initiativtagerne til forslaget.

Hun er selv småbarnsmor og kjenner på tidsklemma.

– Det er lettere å få det til der enn at alle skal klare det hjemme, i en travel hverdag, mener hun.

Å gjøre barnehagematen gratis er et sosialt utjevningstiltak, sier Sigrid Z. Heiberg. Her med Bill i garderoben.

Sparer 200 kroner i måneden

Sammen med blant annet MDGs førstekandidat i Oslo Sirin Hellvin Stav og ordførerkandidat Rauand Ismail har hun foreslått å ta dette inn i Oslo MDGs program for neste valgperiode. Programmet skal vedtas på årsmøtet i Oslo MDG denne helgen.

I dag betaler foreldre i kommunale barnehager i Oslo 200 kroner for at barna deres skal få matservering i barnehagen. Det er denne regningen MDG-toppene vil at kommunen skal ta - i både de private og kommunale barnehagene.

– Dette er egentlig et sosialt utjevningstiltak, sier Heiberg

Hun viser også til forskning om hvor viktig det er å etablere gode matvaner tidlig i livet.

Samferdselsbyråd og MDGs listetopp i Oslo, Sirin Stav, (bildet) og MDGs ordførerkandidat Rauand Ismail står bak forslaget om gratis vegetarmat sammen med Heiberg.

Vil ikke ha fiskemat

I Oslo er det rødgrønne byrådet nå i ferd med å rulle ut gratis kjøttfri skolemat til elever på videregående skoler og ungdomsskoler.

MDG-politikerne vil fortsette å utvide ordningen

I forslaget sitt understreker de at maten skal være helvegetarisk. Det betyr at også fisk skal fjernes fra menyen.

– Fisk kan være både sunt og godt. Men det er veldig mange fiskeprodukter som er veldig bearbeidet, eller der fisken er alt opp med soya fra Brasil, mener MDG-profilen.

Hun peker på at vegetarkost også gir mindre klimabelastning.

– Blir det ikke en stor omstilling for barnehagene om en skal ta vekk til og med kaviaren?

– Det blir litt omstilling, men ikke så mye, mener Heiberg. Hun viser til barnehagen der sønnen Bill går som eksempel.

– Ofte er det fiskeburger en dag, brødskiver med ost en annen dag, og havregryn med yoghurt en tredje. Da må en kanskje bytte ut den fiskeburgeren med annen mat, sier hun, men presiserer at det er snakk om maten kommunen betaler for, ikke det foreldrene sender med barna.

– Inkluderende

Heiberg er også opptatt av at vegetarisk mat, i tillegg til å være sunt og rimelig, også er mer inkluderende.

– Det er et viktig poeng at det er noe alle barn kan spise sammen.

– Man gjøre akkurat som man vil hjemme hos seg selv. Men når det er noe kommunen skal sponse til dine barn, bør være det som er best for både barna og kloden, sier hun.

Må overbevise partiet

Men, selv med flere av Oslos mest sentrale MDG-politikere som forslagsstillere, er det ikke gitt at de får støtte i eget parti.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen har ledet programkomiteen, som har foreslått å avvise forslaget.

– Det er fordi det et tiltak som vil koste 74 millioner kroner hvert år, mens foreldrene bare sparer 200 kroner hver i måneden, sier Wilhelmsen. Han mener det ikke vil ha mye å si for lommeboken til folk når det smøres så tynt utover.

–Hvis en skal utjevne forskjeller, tror jeg det er andre ting som er viktigere å prioritere. For eksempel å utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen, slik at det er flere som får den muligheten. Da når en dem som virkelig trenger det, i stedet for å gi noen hundrelapper til alle, sier Wilhelmsen.