Etter 20 år blir det vann i denne fontenen ved Oslo S

Snart er ventetiden over. Fredag om en uke fylles fonteneanlegget «Solen og jorden» igjen med vann.

Fontenen på Christian Frederiks plass har stått tørr i 20 år, men om en uke kommer vannet tilbake.

Fonteneanlegget på Christian Frederiks plass mellom Oslo S og Bjørvika er noe av det første mange turister får øye på når de ankommer Oslo. Anlegget fremstår riktignok som et kunstverk, men har manglet vann i 20 år.

Dette har Oslo-politikerne vært klar over i en årrekke, men har ikke klart å bevilge nok penger til å rehabilitere anlegget før nylig. Fredag 5. mai får fontenen «Solen og jorden» vann igjen.

– Fontenen har et historisk sus over seg og forteller en spennende historie. Jeg er glad for at vi gjennom bilfritt byliv-satsingen nå har fått vann i fonten igjen, samtidig som vi har fjernet parkeringsplassen ved siden av og laget lekeplass. Sammen med Deichman Bjørvika og vannspeilet er dette blitt en veldig hyggelig og populær del av sentrum igjen.

Det sier Hanna Marcussen (MDG) i en pressemelding. Hun er byråd for byutvikling.

Prislapp: 19 millioner

Rehabiliteringen er finansiert av programmet bilfritt byliv. Den har kostet 19 millioner kroner. Da Aftenposten skrev om den tørrlagte fontenen for 12 år siden, var estimert pris for reparasjonen rundt tre millioner kroner.

Rehabiliteringen startet i november 2021. Fonteneanlegget ble ferdigstilt i juni i fjor. Grunnet vannmangel i Oslo i fjor, ventet man med å skru på vannet til i år.  

Fontenen ved Oslo S har vært tørrlagt i 20 år. Dette bildet fra sommeren 2003 viser hvordan fontenen en gang så ut.

Anlegget har fått ny vanntilkobling, belysning og elektrisk anlegg. I tillegg er lekkasjer tettet.  

All stein på utsiden av fontenen, og 70 prosent av mosaikken i bassenggulvet, består av gjenbrukt smågatestein. Det elektriske anlegget er nytt, men lysmastene er kun pusset opp ved hjelp av sandblåsing og lakk.

Tre nye lyspunkter er imidlertid satt opp for ekstra belysning.

En gave til Oslo kommune

I 1932 utlyste Den norske Amerikalinjen en konkurranse for utsmykning av Jernbanetorget. Ørnulf Bast vant konkurransen, og skulpturanlegget ble gitt som en gave til Oslo by.

Verket symboliserer utvandringen fra Norge til Amerika. Fontenen består av et basseng i granitt på over 20 meter i diameter som omkranser en søyle med en kvinne, mann og en klodeform hvor det er gravert inn relieffer av barn og kornaks.

For noen år siden ble bilene fjernet fra Christian Frederiks plass. Og snart får fontenen, som man kan se i bakgrunnen, vann.

Den ble reist av Oslo kommune i 1986 og er en del Oslo kommunes kunstsamling. Da fontenen ble satt opp, var området et trafikknutepunkt og parkeringsplass. Mange som skulle ta toget, ble hentet eller kjørt til denne P-plassen.

Plassen ved fontenen var i en årrekke også kjent som «Plata», en samlingsplass for byens rusavhengige.

Tørrlagte fontener får vann

Det er ikke bare «Solen og jorden» ved Oslo S som får vannet tilbake. Byens øvrige fontener vil også fylles med vann i løpet av våren etter å ha har vært tørrlagt to sesonger på grunn av legionella og vannrestriksjoner.

Restriksjonene ble innført på grunn av vannmangel i fjor vår og sommer. Disse ble opphevet i fjor høst.