Oslo kåret til Europas miljøhovedstad av EU
I 2019 skal Oslo være Europas miljøhovedstad. Det vil gi økt turisme, intens stolthet blant byens innbyggere og flere jobber, hevder EU.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) tok turen til Essen for å overbevise EU om å gjøre Oslo til Europas miljøhovedstad i unionens egen «miljø Grand Prix».
Med dem var Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen og Reidun Bolsø fra Turistforeningen.
Byrådsleder Johansen tok imot prisen på vegne av Oslo. Juryens begrunnelse trekker blant annet frem Oslos arbeid med å åpne opp vassdrag og bekker, arbeidet med bilfritt sentrum og satsing på kollektivtrafikk. Oslo får også skryt for arbeidet med kommuneplanen, hvor flere hundre tusen innbyggere fikk varsel på tekstmelding.
European Green Capital, som deles ut hvert år, skal hedre byer som har gjort en innsats for klima og miljø, og bidra til at de fortsetter arbeidet som er gjort. Hovedstaden blir miljøhovedstad i 2019.
- Donald Trump trekker USA ut av Paris-avtalen: Det kan gi Kina en gyllen sjanse
– En utmerkelse som henger høyt
Miljøbyråd Berg mener Europas øyne nå blir rettet mot Oslo.
– I disse dager, når Trump trekker USA ut av Paris-avtalen, blir byene viktigere og viktigere i klimakampen. 70 prosent av utslippene i verden kommer fra byer, sier Berg på telefon til Aftenposten, like etter at prisen ble delt ut.
– Hvilke følger får dette for Oslo, utover heder og ære?
– Det er en utmerkelse som henger høyt. Det gjør at vi i 2019 skal markere det, blant annet ved å invitere andre byer til å komme å lære av oss. Det er også en anerkjennelse av miljøarbeidet som gjøres i Oslo, sier Berg.
EU hevder prisen vil gi økt turisme og flere jobber
Oslo kom til finalen i 2016, men ble slått på målstreken av Ljubljana, hovedstaden i Slovenia.
På prisens nettsider lister EU opp en rekke fordeler ved å vinne prisen. I den spanske byen Vitoria-Gasteiz, som vant prisen i 2012, hevdes det at alle innbyggere fikk en intens følelse av stolthet og tilhørighet («an acute sense of belonging and pride»).
Videre hevdes det at prisen vil føre til «positiv internasjonal mediedekning verdt millioner av euro», økte utenlandske investeringer og dermed flere jobber, og økte muligheter til å få stipender til miljøtiltak.
Det sies også at prisen gir flere muligheter til samarbeid med andre byer, og en markant økning i turismen.
– EU hevder prisen vil ha en rekke fordeler, som flere jobber og økt turisme. Tror du Oslo vil se noe til det?
– Jeg antar dette er basert på tidligere erfaringer fra andre byer. En kan sammenligne det med europeisk kulturhovedstad. Det betyr at Europas øyne er på oss og hva vi gjør. Andre byer vil komme for å lære av oss, og vi ønsker også å lære av byer i Europa, sier Berg.
Vil skaffe flere «grønne» arbeidsplasser
Byrådsleder Johansen mener Oslo vil merke en effekt, utover heder og ære.
– Turismen i Oslo øker veldig. Vi er i ferd med å få en annen type turisme, knyttet til kultur og konserter. Mange er også nysgjerrige på det vi gjør for miljøet, sier Johansen.
Byrådslederen sier videre han har hatt et møte «knyttet til å skaffe flere grønne arbeidsplasser», uten å spesifisere dette nærmere.
– Vi ønsker å være et utstillingsvindu. Oslo er stort, med det mest innovative og kraftfulle miljøet i Norge på ny teknologi.