Oslo

Bandidos-tomten blir boliger og næringslokaler

Oslo bystyre vedtok onsdag at MC-klubbens lokaler på Etterstad skal bygges om til 66 nye leiligheter og næringslokaler.

Slik kan tomten se ut om noen år. Nygård Fabrikker til venstre i bildet, høybygget helt til høyre er planlagt der MC-klubben i dag holder til.
  • Erlend Tro Klette

Dagens eiere av tomten, Clarence Jensen Eiendom, søkte om å få bygge ut området der blant annet motorsykkelklubben Bandidos holder til. Eierne ønsket å rehabilitere dette bygget og det gamle fabrikklokalet på tomten.

Dette ønsket ble innvilget i bystyret onsdag ettermiddag.

Nå skal Bandidos-tomten bygges om til 66 nye leiligheter og flere næringslokaler.

Slik ser Bandidos-lokalet ut i dag.

Fornøyd med utskifting av naboer

Nygårdkollen Boligaksjeselskap arbeider for å bidra til et godt bomiljø i området rundt Arnljot Gellines vei, ifølge deres egne hjemmesider. Styreleder Geir Haatveit er ikke utelukkende positiv til boligprosjektet.

– Vi er bekymret for at trafikken i veien skal øke mer enn den tåler. I tillegg er det som i resten av Oslo at det bygges veldig høyt. Men det ser jo ikke pent ut der, så at tomten tas i bruk og blir boliger er vi fornøyde med.

At utbyggingen av Arnljot Gellines vei 35 gjør at de får nye naboer virker heller ikke å plage Haatveit nevneverdig.

– Nå har Bandidos vært ganske rolige der de siste årene, bortsett fra de årlige sommerfestene. Men det gjør ikke oss noe at de må flytte, nei.

  • Les mer om MC-klubben: Eirik Jensen kobles til Bandidos-hasj
  • Svindel, utpressing, drap og tortur: Slik opererer 1%-klubbene
  • Politiet mener Bandidos-leder var på oppdrag som leiemorder: Skjøt David Toskas «finansminister» syv ganger

– Fabrikken trenger nytt liv

Kun partiet Rødt hadde innsigelser mot forslaget i bystyret. De klaget på at tomten lå for langt unna allfarvei. Dette bekymrer ikke arkitekt Anders Koller Tufte i Nordic Office of Architecture, som står bak utformingen av de planlagte byggene.

– Området er tett på Kværnerbyen og Ensjø og fremkommeligheten burde ikke være noe problem, skriver Tufte i en e-post til Aftenposten.

Arkitekten forteller at byggestart tidligst vil bli i 2018. På grunn av hensynet til Alnaelva og eksisterende bebyggelse, er det få muligheter for store endringer av form på ny bebyggelse, ifølge Tufte.

Bruken av bygget er enda ikke klarlagt.

– Vi er på jakt etter nye leietagere som kan ha spesiell interesse av lokalisering av bygget. Fabrikken trenger nytt liv, skriver arkitekten.

Tegningene er skisser på hvordan byggene kan se ut, forteller arkitekten. Det endelige utseendet kan avvike noe fra det som er planlagt.

Er i dialog med Bandidos

Eieren av tomten, Clarence Jensen Eiendom, ønsker ikke å realisere boligprosjektet selv. Styreleder Alexander Gundersen skriver i en e-post til Aftenposten at det er både større og bedre egnede aktører i markedet til å gjennomføre selve byggeprosessen.

Men han understreker at de ønsker å beholde den eksisterende bebyggelsen, fremfor å rive.

– Eiendommen trenger sårt en oppgradering og har et stort potensial som vi ønsker å utnytte riktig, skriver Gundersen.

– Det er et utrolig spennende prosjekt og en regulering som vil gi området et løft med både boliger og næring.

Når det kommer til dagens leietagere på eiendommen forteller Gundersen at de er i dialog med samtlige, inkludert MC-klubben Bandidos.

– Alle er underrettet situasjonen og utviklingen som nå skjer. Utover det så har jeg ingen kommentar.

I 2010 gjennomførte bevæpnet politi en større aksjon og tok seg inn i klubbhuset til Bandidos på Etterstad. Naboer hadde hørt krangling og to skudd som ble avfyrt.

Gjentatte voldsepisoder og distribusjon av narkotika

Bandidos er en motorsykkelklubb med global utbredelse, stiftet i 1966 i Texas. Ifølge en Kripos-rapport om organisert kriminalitet fra 2016, er MC-miljøet i Norge, som Bandidos er en del av, tilknyttet gjentatte voldsepisoder og er svært involvert i distribusjon av narkotika.

Bandidos regnes som en såkalt «1 prosent»-klubb, som spiller på uttrykket om at 99 prosent av MC-klubber driver med lovlige virksomheter. Slagordet til klubben er «We are the people our parents warned us about».

25 av de 40 medlemmene i Bandidos Norge er domfelte.

MC-klubben Bandidos har ikke svart på Aftenpostens gjentatte henvendelser.

Les mer om

  1. Bandidos
  2. Bystyret
  3. Oslo