Oslo

Jan Tore Sanner: – Vi ser hvor alvorlig situasjonen kan bli i byer ikke langt unna oss.

Nå vil kommunalminister Jan Tore Sanner at flere norske byer skal lære av Tøyen og Groruddalen for å unngå problemer som i Sverige.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) hadde med penger til bl.a. oppgradering av utemiljøet da han og byråd Hanna E. Marcussen (MDG) besøkte det nye Aktivitetshuset på Tøyen. Hussjef Inga Tollerud (i midten) viste rundt.
  • Edel Bakkemoen
    Edel Bakkemoen
    Journalist

– Det er viktig å investere i områdeløft for å unngå at det blir for store sosiale forskjeller i byene. Det kommer ikke av seg selv, sier kommunalministeren.

– Vi ser hvor alvorlig situasjonen kan bli i byer ikke langt unna oss, sier han med klar henvisning til bydeler i Malmö og Stockholm.

Han tror vi kan unngå lignende tilstander i Norge.

– Det er ved å mobilisere i nærmiljøet vi kan lykkes. Vi er ikke i mål, men det går bedre her enn i mange andre land. Det er lettere å forebygge enn å reparere. Både Groruddalsatsningen og Tøyenløftet gir gode erfaringer, sier Jan Tore Sanner (H) til Aftenposten.

Samspill på alle plan

Han hadde med seg penger til Tøyen og det nye Aktivitetshuset da han kom på omvisning i Aktivitetshuset K1 i Kolstadgata 1 – tre og en halv million kroner øremerket huset og oppgradering av uteområder. Dette huset skal fungere som et nav, som får ting til å rulle i Tøyen-området, og er til for alle etter den offisielle åpningen mandag 6. mars.

Første etasje har et stort område som har fått navnet Parken, med store vinduer ut mot gate, bakgård og fellesarealer. I dette innendørs friarealet blir det kafé, scene og litt av hvert som skjer – og de andre etasjene har mye mer å by på.

  • Les Aftenpostens reportasje fra Sveriges drapshovedstad Malmö.

Åpen for mer statlig hjelp

Kommunalminister Jan Tore Sanner traff en glad gjeng på vei til Tryvann med utstyr og heiskort fra Aktivitetshuset.

– Hva er spesielt bra med Tøyen?

– Det sterke samspillet mellom beboere, frivillige organisasjoner, bydelen og sosiale entreprenører skaper aktivitet og løser sosiale utfordringer, som ellers ikke ville blitt løst like lett. Å mobilisere i eget miljø gir uttelling. Her opplever vi et sterkt engasjement for bydelen og menneskene i den. I områdeløft ser vi hele områder i sammenheng og jobber på tvers. Det gir resultater, sier statsråden.

– Er det andre byer som nå vil få hjelp av staten til å løfte utsatte områder?

– Jeg mener vi må vurdere det. Vi har nå erfaringer fra Oslo, Drammen, Bergen og Trondheim. Stavanger er i en oppstartsfase med konkrete prosjekter de vil samarbeide med staten om. Jeg er åpen for det, sier Sanner.

Stor konferanse om utsatte bydeler

Aktivitetshuset K1 har vært planlagt i to år og åpnes for alle mandag.

Kommunalministeren har invitert til en stor konferanse om hvordan ulike byer kan lære av hverandre og jobbe med å styrke levekår og forhindre utenforskap i utsatte bydeler. Det skjer 2. og 3. mars, og det er påmeldt 220 deltagere.

– Vi må bruke erfaringer og overføre dem til andre steder. Det er en viktig investering både for by og stat å hindre at det blir for store ulikheter i byene. Dette handler ikke bare om penger, men om å tenke nytt, endre systemer og prøve ut andre måter å jobbe på, sier Sanner.

Også Grønland er med

Statsråd Jan Tore Sanner (H) og byråd Hanna E. Marcussen (MDG) møttes i «Parken» inne i det nye Aktivitetshuset K1 på Tøyen.

– Oslo har hatt gode erfaringer med å samarbeide med staten om områderettet innsats. Metodikken med forebyggende byutvikling bør kunne brukes i områder hvor det trengs i andre kommuner, sier Hanna E. Marcussen (MDG), byråd for utvikling i Oslo kommune.

Groruddalsatsningen er ikke avsluttet. Tøyenløftet utvides etter tre år nå frem til 2020 og til også å omfatte Grønland.

Les også

NALs nye fagsjef: – God arkitektur gir god helse

– Denne områdepolitikken er en helt ny måte å jobbe på; her går det på tvers av sektorer og etater, opp og ned i systemer. Vi har sett at vi da får til mye mer. Det gir synergieffekter og nye initiativer, sier byråden.

Ombygget hus for alle

Aktivitetshuset K1 ved Tøyensenteret rommer svært mye i de tre etasjene og kjelleren som nå er ombygget til formålet. Eriksen Skajaa arkitekter AS har stått for forvandlingen i Undervisningsdirektoratets tidligere lokaler. Her er rom for alt fra sport og dans til arbeids- og språktrening, fra jobbsøkerhjelp og nettverksbygging til syklubber og andre kulturaktiviteter som sosial integrering. Det finnes flotte lavterskeltilbud, som gratis skiturer for skolebarn med utstyr og instruktør inkludert. .

– Vi er nå i en gjennomføringsfase som bærer mot et mål om et tryggere og mer aktivt nærmiljø, sier spesialrådgiver Sarah Prosser i Områdeløft Tøyen.

– Huset er dypt ønsket av bydelen og beboerne her. Mange aktører skal bruke det. Vi har skole og ungdomsklubb rett over gaten. Et løft er midlertidig. Det gjelder å finne løsninger og nye samarbeidsformer som bærer videre mot et felles mål, som er et tryggere og mer aktivt nærmiljø, sier Sarah Prosser, spesialrådgiver for Områdeløft Tøyen i Oslo kommune.

Tøyenfest i åpent hus

«Hussjef» Inga Tollerud gleder seg til å markere åpningen mandag med fest hele neste uke. Om et år eller to vil hun og alle se effekten av dette huset, hvor også mange frivillige bidrar. Med store glasspartier på bakkenivå og åpen profil skal Aktivitetshuset bokstavelig talt lyse opp tilværelsen i nærmiljøet; invitere folk inn og kaste lys over uteområdene. Den delen som kalles «Tøyenhjørnet», skal være langåpen for folk som søker hjelp til noe. Les mer om åpningstider og se hva som skjer på den nye hjemmesiden, som også åpnes mandag 6. mars: aktivitetshusetk1.no

Les mer om

  1. Tøyenløftet
  2. Integrering