Oslo

Han tok med én vinplante fra Tyskland. Nå har han en hel plantasje i Bærum

Den første drueplanten ble med Helge Wikheim (82) hjem fra ferie i tyske Moseldalen for 30 år siden. Nå har han avlet frem rundt 60 planter i hagen på Stabekk.

Det er mye stell som må gjøres for å holde 60 viltre druebusker velfriserte. Helge Wikheim (82) plantet sin første vinplante for 30 år siden, men det er først de siste årene at fremveksten har utviklet seg til en liten vinplantasje.
  • Charlotte Karlsen

— Årets sommer har vært dårlig, så det spørs om det blir vin av disse druene.

Helge Wikheim klemmer på en liten, grønn drue slik at saften og kjøttet kommer ut.

— De safter, så jeg kan jo forsøke. Jeg får eventuelt kompensere med sukker, sier 82-åringen.

I hagen hans står drueplantene på rad og rekke. I tillegg har han noen inntil husveggen, på verandaen og langs muren rundt huset.

— Moderplanten står ved hushjørnet der, hvor det er lunt og mye sol, forteller Wikheim og peker.

Vokste opp på gård

I fjor plukket Helge Wikheim 250 kilo druer fra egen hage. Takket være en dårlig sommer blir det dårligere resultater i år, men vesle Frodo lar seg ikke prege av den grunn.

Det startet for rundt 30 år siden, da nettopp denne planten ble med hjem fra en venneferie i Tyskland. Han har aldri vært en voldsom vinentusiast, men et hageprosjekt var ikke avskrekkende for gårdsgutten med eviggrønne fingre.— Jeg tenkte det var moro å formere den og se hva det kunne bli, sier Wikheim.

Siden den gang har stammer vokst frem og stammer dødd bort. Kalde vintre har tatt knekken på mange, og lovende avlinger er blitt både skuffelse og suksess. Nå er det tre-fire stammer pr. rot og masser av grønne druer som ikke er helt slik vindruer bør være. Timer med frisering resulterer i langt færre flasker vin enn fjorårets 350 liter.

- Hadde det ikke løst seg med et drivhus?

— Jo, det hadde selvsagt gjort seg. Men det er ikke sånn at jeg satser på å leve av dette, ler pensjonisten.

Forsynte familien

I fjor forsynte han familien med vin, men årets avling kom sent i gang og stoppet da druene var halvvoksne. Wikheim har høstet noen selv og sluppet til naboer fra Strand restaurant for å plukke.

Noen flere uker med sommer- eller høstsol kunne gjort disse flotte klasene til søte vindruer. -De vil nok heller tørke inn enn å modne mer nå, mener gartner Helge Wikheim.

— De vil forsøke å lage vin av dem, forklarer gartneren.Han aner ikke hvilken druetype vi har med å gjøre, men har valgt å kalle dem Sauvignon Blanc. På den hjemmelagede etiketten står det rett og slett «Hvit vin fra Strand i Bærum».

Ivrig vekst

Mange er redd for å være for ivrig med saksen når de beskjærer drueplanter, noe Wikheim av erfaring kan fortelle at det er liten grunn til:

— De vokser gjerne fire-fem meter på et år, og knoppene skyter fart med en gang du lar dem, sier han.

Selv nær barberer han plantene før sesongen, med bare stammen og noen få grener igjen. Som gjødsel bruker han gress fra hagen. Økologisk vin dette, altså. Laget like utenfor storbyen.

Les også

Ga døtrene navn etter vindruer