Slyng deg i form

Slynger fra taket og egen kroppsvekt gir deg en sterk kropp en gang for alle.

— Med vanlige apparat-trening kan du bruke halvannen time på å trene gjennom hele kroppen. Med slynger bruker du halvparten av tiden fordi du trener multifunksjonelt, sier mellomdistanseløper Trine Mjåland.

Slyngetrening har vært brukt i fysioterapisammenheng i mange år. Nå finner du slynger på mange treningssentre både som saltimer og som en del av utvalget i helsestudioet. Men slyngetrening kan også gjøres vel så bra hjemme, og er perfekt form for styrketrening for deg som sliter med tidsklemma. En treningsøkt med slynge funker like bra på et hotellrom som på et treningssenter.

Treningsslynger kan man kjøpe i sportsbutikker, og er enkelt å henge opp hjemme, for eksempel ved å slenge tauene over en dør, eller festes i kroker på en vegg eller i taket.

Få tips til slyngeøvelser i videoen øverst.

Fædrelandsvennen møter 22-åringen på Spicheren treningssenter, hvor hun jobber, for å få en innføring i slyngetrening.

Hengende i tau fra taket

— Enkelt forklart så går slyngetrening ut på å trene hele kroppen på en funksjonell og krevende måte ved hjelp av to hengende tau med løkker i endene, forteller Mjåland. Selv bruker hun ofte slyngetrening som grunntrening i vinterhalvåret.

- Det som er så bra med slyngetrening er at du trener mange muskelgrupper samtidig. Og man trener ikke bare de store, men også de små muskelgruppene, som for mange kanskje går litt i glemmeboka av og til, sier hun.

Slyngetrening er skadeforebyggende

Tauene i slyngen henger løst fra taket, og du kan selv regulere tyngden på alle øvelser ved å variere kroppens vinkel mot underlaget og høyden på slyngene. Det er kroppens egen tyngde som er vektmotstand i øvelsene. Det at du bruker din egen vekt som belastning betyr ikke at du ikke kan variere motstanden.

– Ved å gjøre enkle justeringer kan du variere vinkelen på kroppen din i forhold til slyngene, hvor slyngene er festet på kroppen, og hvor høyt/lavt de er i forhold til kroppen din. Dette gjør at slyngetrening passer like godt for de proffe som for deg med tre unger som skal i seng til riktig tid.

Crunch: Denne øvelsen kjennes godt i rygg, hofteleddsbøyere og mage. Her gjelder det å holde kroppen stabil som en planke. Fra utgangsposisjon trekker man beina opp mot magen og tilbake igjen. Foto: Tore Andre Baardsen

Slynger trener kjernemuskulaturenVed å trene i slynger styrker du hovedsaklig coremusklene, musklene i kjernen vår. Det betyr musklene i magen, nedre del av rygg, hofte og bekkenet. Slyngene gir ingen stabilitet og styring av øvelsen slik som for eksempel et styrketreningsapparat gjør. Dette fører til at du selv må kontrollere og styre bevegelsene i mye større grad enn annen trening. Dette gir økt muskulær kontroll og stabilitet

– Det er disse musklene som holder oss stabile. Slyngetrening er skadeforebyggende. En del skader skjer fordi man har for dårlige stabiliseringsmuskler. Så ved å styrke kjernen unngår man skader, sier Mjåland.

Heidi Irgemo har drevet med slyngetrening i flere år, og er blant annet ansvarlig for Spicherens gruppetrening med slynger. Hun forteller at timene som er på timeplanene hver eneste dag, besøkes av både kvinner og menn. Enkelheten i treningsformen gjør at en kan utføre de fleste kjente øvelser raskt, enkelt og funksjonelt uten å måtte gjøre noe annet enn å forandre sin posisjon i slyngene.

— Dessuten funker treningen like bra for en som er helt i starten med treningen, som for en person som er godt trent, sier hun.