Advarer mot «eldreghettoer»

De eldre vil bo i nye blokker ved kollektivknutepunktene og danker ut alle i budrunden når de selger nedbetalte eneboliger i nabolaget.

80-åringen Kjell Høgberg og 83-åringen Nils Skreiberg er litt uenige om hva de mener om blokkene som ble bygget på Røa for noen år siden. Høgberg kunne kanskje tenkt seg toppetasjen med heis, mens Skreiberg mener nei.
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Nylig vedtok bystyret at den nye kommunedelplanen skal inneholde enda flere steder for fortetting i byen. Kriteriet er at stedet ligger langs T-banenettet, at det er kryssende busslinjer og at det er senterdannelse.

Slemdal, Smestad, Frøen, Tåsen, Grorud, og Hauketo er nevnt som eksempler på steder som skal fortettes.

«Åreknutepunkt»

Gaute Brochmann, arkitekt og skribent, mener at den formen for fortetting fører til eldreghettoer langs hele T-banenettet.

Gaute Brochmann studerte knutepunktfortetting mens han tok arkitektutdannelse. Han mener at den formen for fortetting som skjer i Oslo nå fører til eldreghettoer langs hele T-banenettet.

Brochmann brukte et semester som arkitektstudent på å studere fortettingen av Kolbotn sentrum. Ordet "åreknutepunkt" var et ord han tok i bruk da.Brochmann er mer enn skeptisk til hvordan fortettingen av Oslo foregår.

— Sånn som det har vært gjort til nå, funker det ikke, sier Brochmann.

Holtet og Vindern er eksempler på knutepunkter der det er bygget blokker. Av 106 nye leiligheter utbyggeren Neptun solgte på Vindern og Holtet, ble bare 25 prosent solgt til personer under 40. Faktisk er aldersgruppen over 70 den som dominerer mest, etterfulgt av folk i 60-årene (se tabell).

Sitter trygt på verandaen

I Oppegård konkluderte Brochmann med at blokker på toppen av et kjøpesenter ved togstasjonen skapte et lukket miljø der de eldre holdt seg inne på verandaen sin, mens barnefamiliene kjørte bil til kjøpesenteret fra småhusområdene rundt.

- Når de gamle kjøper, får man ikke det urbane, pulserende livet med folk i gatene og grunnlag for lokalt næringsliv, man får eldre mennesker som holder seg mye inne, sier Brochmann.

Han mener at Oslo ikke tar realitetene med eldreknutepunktene med i planleggingen og etterlyser politisk styring for å få til en endring.

— Politikerne legger til rette for utbygging, men det er utbyggere som tar risikoen. Og når markedet får styre, er det de eldre som er vinnerne. Barnefamilier er rett og slett ikke i stand til å betale det leilighetene koster, og treromsleiligheter er ikke spesielt godt egnet for barnefamilier, sier Brochmann.

Bilkjørende barnefamilier

Brochmann får støtte fra leder for institutt for urbanisme og landskap, Marianne Skjulhaug. Hun mener det er barnefamiliene som burde bodd nærmere kollektivknutepunktene.

- Knutepunktfortettingen skal øke og forenkle bruken av kollektivtransport. En viktig målgruppe er barnefamiliene som kjører mye bil. Når det viser seg at det er andre grupper som kjøper leiligheter her, har vi ikke kommet langt nok i hvordan vi fortetter, sier Skjulhaug.

Hun mener politikerne kan behandle fortettingsproblematikken slik man løfter områder i bydeler med sosiale problemer, for å skape et levende bomiljø der flere grupper av folk vil trives.

Livskvalitet

Men byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen plages ikke av at knutepunktene er eldremagneter.

— Jeg synes ikke det gjør noe. Seniorer skal også planlegge en fremtid med livskvalitet, med garasje i kjelleren og heis opp. De får livskvalitet, sier Fredriksen.

Han synes heller ikke sammenligningen med Oppegård er helt riktig. I Kolbotn ligger blokkene rundt en togstasjon. Han mener fortettingen i Oslo er bedre integrert i bebyggelsen ellers.

— Jeg tror også at knutepunktfortetting er bra fordi det bygger opp under den lokale varehandelen, som i alle år har slitt under den eksisterende strukturen, sier han.

Delte meninger

Fra vindusbordet på Røa eldresenter har Kjell Høgberg (80) og Nils Skreiberg (83) utsikt til de relativt nye blokkene på Røa, som ble bygget som en del av fortettingen rundt Røa T-banestasjon. Høgberg kunne kanskje tenke seg å bo der.

— Kanskje i toppetasjen der, med utsikt til alle kanter og heis til toppen, sier han.