Er dette Norges tøffeste jobb?

Ingeborg Jakobsen er eneste kvinnelige fotograf i innspillingen av 71° nord. – Å ha det tøft på jobb er tiltrekkende, sier hun.

PÅ TUR: Ingeborg Jakobsen sammen med Christopher Fornebo på vei opp Møysalen i Stokmarknes under innspilling av kjendisversjonen høsten 2011.

Ingeborg Jakobsen (37) er en av de mest ekstreme fotografene som følger deltakerne i 71° nord på de tøffe turene.

Les også

Slik kommer du forbi dørstokkmila

— Noen tror vi bruker scooter eller ATV ute på opptak. Men det gjør vi ikke. Vi går med tungt utstyr på oss. Den lengste turen jeg har vært ute på varte i 19 timer. Hvis deltakerne går feil må vi bare følge med, forteller Jakobsen.

Hun har gjort elleve serier av 71° nord, ni norske og to belgiske. Det er Nordisk Film som lager serien for TVNorge. I fjor fant hun også kjæresten Fred Arne Wergeland på jobb. Han er en av de andre fotografene i 71° nord.

Siden 2007

Ingeborg var på første innspilling i 2007.

GJØR DET MEST: Matti Bernitz tar stillbilder under hele turen. Han har ikke fri mellom slagene, slik som kamerafolkene. - Folk som er med for første gang er overrasket over hvor hardt dette er, sier Bernitz.

— Det første året jeg sa ja til dette var jeg veldig nervøs på forhånd. Jeg måtte klatre 600 meter på to dager. Jeg hadde bare klatret 15 meter en gang tidligere.

Men det gikk bra.

— Det var helt fantastisk. Du får en sånn mestringsfølelse. Og etter disse turene er du skikkelig, skikkelig godsliten, sier Jakobsen.

Ofte kan hun bære et kamera på 12 kilo på magen og en sekk på ryggen. Skal de på overnattingstur bærer de gjerne 20–25 kilo med seg.

— Damer er jo ofte svakere enn guttene, så jeg føler at jeg må trene ekstra for å prestere.

Jakobsen er tidligere orienteringsløper. Og er vant til lange skiturer med familien. Men hun ser ikke på seg selv som ekstrem når det gjelder friluftsliv.

— Du må trene jevnt. Jeg løper og trener styrke. Hadde jeg ikke hatt denne seigheten og utholdenheten fra orienteringen, så tror jeg at jeg hadde slitt under innspillingene.

BRATT: Fred Arne Wergeland på vei opp Snøhetta på Dovrefjell våren 2011.

Fotografene jobber i team. Ett team er med på innspilling av annenhver episode. I mellomtiden har de fri i to dager.

Vil ha de tøffeste turene

— Det hender turen har vært så tøff at vi må ligge på hotellrommet for å finne krefter. Men det er bare en sjelden gang. Ellers så går vi på en lite topptur eller løper en tur. Noen klatrer. Dette er jo folk som liker seg ute.

Og aller helst ønsker de å få være med på de tøffeste turene. Å være med på en tur der de skal sitte i følgebåt mens deltakerne padler er ikke det gjeveste.

— Vi er nok på jakt etter en fysisk utfordring. Overnattingsturer er gjevt, da får vi skikkelig turfølelse.

Noen turer blir tøffere enn andre.

- Vi må følge med på de valgene deltakerne gjør. Etter å ha passert Svartisen valgte de en gang å gå til knærne gjennom vann i to kilometer. Fra før var vi gjennomvåte etter to dager på tur. Men selv om jeg var så våt og kald ble jeg giret på en rar måte der jeg gikk i det iskalde vannet.

Jakobsen får et kick av det.

Les også

Ingen tur uten Facebook

— Det var tøft å fange bilder og tøft å ha det så kaldt. Men jeg oppdaget at å ha det tøft var tiltrekkende.

- Blir litt junkie

- Har dere det tøffere enn deltakerne?

— Vi har to ulike utgangspunkt. Jeg er bedre mentalt forberedt enn deltakerne, de vet jo ikke hvor de skal. Jeg har sovet og spist godt og vet hvor lang tur jeg kan innstille meg på. Men samtidig må jeg gå mye frem og tilbake. Jeg passerer dem hele tiden. Da må du må gasse på.

Det er ikke uvanlig at hun også må sykle i to mil mens hun filmer og stiller spørsmål til deltakerne.

– Du blir litt junkie av å være med på dette. Det er så gøy. Vi er med på masse fine turer og får sett så mye. Du kan være utrolig sliten når du kommer på en topp, men så glemmer du det fort når du er på toppen.

Les også

Han har ekstrajobb 7000 meter over havet

— Tøffe innspillinger

— De som kommer inn som crew for første gang får litt sjokk. De vet ikke hvor hardt og tungt det er, fotograf Matti Bernitz.

— "Hva med kamerafolkene, da? De må være helt syke", er det mange som sier til meg, forteller produsent Alexander Berg-Hansen.

— Skal du klare denne jobben må du være i god form. Og noen i crewet er i ekstremt god form, sier Berg-Hansen.

Innspillingsperiodene er på 4–6 uker. Crewet kan telle opp til 50 personer, men det er de som har ansvar for lyd, lettregi, sikkerhet og kameraføring som må traske aller mest. En lege er dessuten alltid med deltakerne under 71° nord.

— De er mine helter! Innspillingen hadde ikke gått uten dem!

Les også

Tren som Aamodt og Kjus

— Vi som er med i serien har hatt friluftsliv som en hobby i flere år. Vi er vant til å være ute og bli våte. Det er det ikke alltid deltakerne er. Det gir oss et annet utgangspunkt. Det handler ikke om å klare turen, det handler om å lage en best mulig produksjon, sier Fred Arne Wergeland (34), som erfaren skifotograf og har vært med på fem innspillinger.

- Får sjokk

Matti Bernitz er stillfotograf og altmuligmann som selv bedriver en del ekstremsport. Han utstyrer TVNorge med pressebilder gjennom hele produksjonen og har ansvaret for frikortkonkurransene.

— De som kommer inn som crew for første gang får litt sjokk. De vet ikke hvor hardt og tungt det er. Men du får en personlig stolthet når du er tatt ut til å være med på dette. Det er yrkesstolthet å levere gode ting selv om du er sliten.

Sikkerhetsfolkene kan bruke fem dager på å bære inn tau til et innspillingstid og har den aller tyngste jobben i produksjonen.

Les også

Blir best på bar bakke

Andrine Flemmen: Imponert

Sprek-ekspert Andrine Flemmen var i høst med på kjendisversjonen av 71° nord.

— Jeg er veldig imponert over denne gjengen. De er veldig spreke! De bærer på alt utstyret, mens vi bare har sekkene. Dette må være en gjeng som må være veldig glad i friluftsliv! Selv om det er dårlig vær og kaldt, så skal de få inn materialet som trengs. De må løpe foran og bak og hele tiden være på hugget, sier Flemmen.

Hun forteller at de innimellom hadde et enormt høy tempo på reisen.

— Vi kan bare ha fokus på å komme oss til neste mål, og de må følge vårt tempo uansett. Jeg er nok bedre form enn gjennomsnittet. Likevel syntes jeg det var veldig tøffe turer til tider, sier Flemmen.

BÆRER TUNGT: Ingeborg kan bære 20-25 kilo på overnattingturene. Samtidig skal hun fange inn alt som skjer underveis.