Skillevegger og matservering på tralle på Oslo-restaurant

Med skillevegger mellom restaurantbordene og matservering på traller skal restaurant New Delhi igjen servere Tikka Masala til gjestene sine – og overholde smittevernreglene.

Slik vil gjestene på New Delhi få servert indiske matretter: På en tralle der de selv plukker opp tallerkenen.

Torsdag kom det som var en gladmelding for mange Oslo-borgere, og for mange restauranter viktig beskjed for å unngå oppsigelser og unngå konkurs:

Fra og med onsdag 6. mai vil alkoholservering igjen være tillatt for spisesteder, hvis smittevernreglene følges. Oslo-byrådet stengte nemlig ølkranene i Oslo 21. mars etter at et 50-talls skjenkesteder ikke overholdt smittevernreglene.

– Det var på tide. Dette har vært tungt. Hadde alkoholforbudet vart lengre og gjennom sommeren, så kunne det gått riktig ille rent økonomisk, sier restauranteier Bajlit Singh til Aftenposten.

Han er medeier i tre indiske restauranter i Oslo: New Delhi på Tjuvholmen, Holy Cow i Schweigaards gate og Listen to Bajlit på Frogner.

På de to første har samtlige ansatte, totalt 31 personer, vært permittert siden midten av mars. Da stengte Helsedirektoratets Covid-19-forskrift ned store deler av Norge, og Oslo-byrådet begrenset (og senere forbød) alkoholservering i hovedstaden.

Kun på Listen to Bajlit har det vært det vært aktivitet. Der har syv av 14 ansatte vært i jobb de siste ukene, hovedsakelig for å tilby indisk take away-mat.

Han sier at uten alkoholservering ble det umulig å ha vanlig restaurantdrift.

Torsdag varslet regjeringen at man ikke lenger trenger å holde to meters avstand – det holder med én meter. Om dette også vil gjelde for spisesteder i Oslo, er foreløpig uklart.

– Staten har endret sin forskrift. Oslo må gjøre en vurdering av denne før vi kan svare mer konkret på dette. Det har vi foreløpig ikke hatt anledning til, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap).

Restauranteier Baljit Singh gleder seg til å ta imot spisegjester igjen. – Oslo-folk trenger dette, å kunne hygge seg ute, sier han.

Fra 120 til 40 gjester

Nå gleder Singh seg til å åpne dørene igjen for gjestene sine. Men om kravet om to meters avstand opprettholdes, kan han kun ta imot et begrenset antall gjester.

– På New Delhi kan vi ta imot 120 gjester, men for å følge smittevernreglene og sørge for at det er trygt å besøke oss, blir det maks 40 gjester om gangen, sier Singh.

Han sier det er viktig for ham at gjestene skal oppleve at det er trygt å spise i hans restauranter.

– Vi vil sette opp skillevegger mellom bordene der det ikke er to meters avstand mellom bordene. Og vi vil servere maten på traller. Servitørene vil trille trallen bort til bordene og så kan gjestene selv kan plukke opp tallerkenene. Jeg er ganske overbevist om at dette skal være trygt, sier Singh.

Han sier flere kunder allerede har booket bord, etter at det torsdag ble kjent at alkoholserveringen skal gjenåpnes i Oslo.

– Men det gjenstår å se om folk kommer. Kanskje er folk fortsatt litt redde for å bevege seg ute, sier han.

Håper å få dekket kostnader og lønn

– Vil det være «butikk» for deg med maks 40 gjester?

– Nei, men det vil kanskje dekke kostnader og lønn. Og det vil være veldig bra, sier han.

Han sier New Delhi før nedstengningen pleide å være fullbooket i helgene.

– Vanligvis har vi hatt ventelister fredager og lørdager. Jeg er veldig spent på hvordan det blir nå, særlig også fordi det er en maksgrense på fem personer som kan være samlet samtidig.

Han sier restaurantene hans har mistet 70 prosent av omsetningen siden 12. mars, men at regjeringens «kontantstøtteordning» for næringslivet har dempet noe av tapet.

Gjestene oppfordres til å ha én meters avstand når de henter maten på trallen. Ved bordene skal det være minst to meters avstand.

– Smitteverntiltakene har vært nødvendige

– Det var tøft i starten, men vi har fått dekket noen av de faste utgiftene. Det er vi veldig glade for. Det har vært til stor hjelp, sier han.

Singh sier likevel at han mener smitteverntiltakene, som har rammet hans restauranter, har vært fornuftige.

– Jeg mener tiltakene har vært nødvendige og vi har fulgt dem til punkt og prikke. Nå får vi en forsiktig åpning. Så får vi se hvordan det går. Forhåpentlig går det bra. Det er viktig for restaurantene, men også for gjestene. Oslo-folk trenger dette, å kunne hygge seg ute.