Ungdommene lot seg inspirere av TV-serien Exit, blåste kokain opp i nesen på sovende og beruset 15-åring

Politiet i Oslo kommer med en sterk advarsel til foreldre om økt misbruk av marihuana, amfetamin, kokain, ecstasy og andre narkotiske stoffer blant ungdom.

I løpet av denne scenen blir kokain blåst opp i nesen til William (til venstre i bildet), spilt av Pål Sverre Hagen. Dette ville ungdommer fra vestkanten i Oslo også teste ut på sin sovende kamerat.

«Kjære foreldre! Viktig melding».

Slik begynner innlegget som onsdag morgen ble publisert på facebooksiden til Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon i Oslo. I innlegget advarer politiet om en «ny utvikling på rusfeltet».

Innlegget er signert av avdelingsleder Johan Benitez.

Inspirert av NRKs «sjokkserie»

I innlegget vises det til en episode for noen helger siden. «For noen helger siden sovnet en femten år gammel gutt av på fest. Han var beruset. Kompisene blåste kokain opp i nesen hans», heter det i Facebook-posten.

«De hadde sett en norsk tv-serie hvor det ble gjort, og synes det var kult og spennende», skriver politiet videre.

Etter det Aftenposten kjenner til, hadde en gjeng ungdommer latt seg inspirere av NRKs mye omtalte dramaserie Exit.

Serien baserer seg på fortellingen til fire menn fra Oslos finansmiljø. TV-serien tegner et bilde av et miljø preget av narkotika- og alkoholmisbruk.

Episoden de unge guttene fra Oslos vestkant har latt seg inspirere av, viser en av hovedkarakterene bevisstløs på sykehuset. I den aktuelle scenen blåser Jeppe, spilt av Jon Øigarden, kokain opp i nesen på bevisstløse William, spilt av Pål Sverre Hagen.

Omfattende kokainmisbruk er bare én av ingrediensene i NRKs «sjokkserie» Exit. Dette øyeblikket fra TV-serien skal ungdommer fra vestkanten i Oslo ha latt seg inspirere av.

Politiet ønsker ikke å bekrefte om det er scenen fra Exit ungdommene har latt seg inspirere av. Politiet ble kjent med hendelsen etter at en fagperson som jobber med rus, tok kontakt og fortalte om episoden.

Politiet ser «svært alvorlig» på hendelsen og forsøker å se det som en del av et større kulturproblem blant en del ungdommer i Oslo.

– Det viser at ting er litt ute av kontroll, noe vi har observert over flere år, sier Benitez.

Politiet advarer mot misbruk av tunge narkotiske stoffer blant ungdommer i Oslo, blant annet opplever politiet stadig mer misbruk av stoffer som kokain, amfetamin og ecstasy.

«Flodbølge»

Til Aftenposten beskriver han hva som utløste innlegget, slik:

– Ved en av de videregående skolene i vårt område var det noen rådgivere som åpnet Pandoras eske.

Rådgiverne ved den aktuelle skolen hadde aktivt gått ut og bedt elever ta kontakt for å snakke om bruk og misbruk av narkotiske stoffer. Det var da de opplevde en «flodbølge» av henvendelser fra ungdommene.

– Da kom omfanget opp til overflaten. Dette er for så vidt ikke noe nytt, men det setter to fete streker under en allerede eksisterende kunnskap, sier Benitez.

Han legger til at hvis andre videregående skoler hadde gjort det samme, så hadde de «med stor sannsynlighet» fått tilsvarende svar.

– Når skal vi begynne å snakke om dette og ta tak i det, spør avdelingslederen.


Les hele innlegget fra Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon her:


MDMA er virkestoffet i partydopet ecstasy. Politiet advarer mot utstrakt bruk av dopet blant ungdom.

Etterlyser foreldrene

Politiet advarer om at ungdommer «smertedøyver, eksperimenterer og leker med farlige rusgifter». Det listes blant annet opp marihuana, amfetamin, kokain og ecstasy.

– Hvor lett er det for ungdommer å få tilgang til denne typen narkotiske stoffer?

– Vårt inntrykk er at det er veldig lett, for lett, svarer Benitez.

Gjennom sosiale medier og tekstmeldinger skaffer ungdommene seg tilgang, legger han til.

Nå etterlyser han at foreldre er mer til stede.

– Når vi blir bedt om å ta hånd om ungdomsfester som har gått over styr i helgene, så påtreffer vi foreldre som ikke er til stede og i mange tilfeller er utenbys, sier han.