Oslo

TV 2 frifinnes for ærekrenkelser

I Oslo tingrett ble TV 2 dømt for ærekrenkelser mot hjernekirurg Per Kristian Eide. Nå er kanalen frifunnet i lagmannsretten.

Hjernekirurg Per Kristian Eide og hans advokat Per Danielsen i Oslo tingrett i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

Hjernekirurg Per Kristian Eide saksøkte TV 2 og en rekke av kanalens journalister for ærekrenkelser, etter at de omtalte et av Eides forskningsprosjekter.

I Oslo tingrett ble TV 2 dømt til å betale kirurgen 825.000 kroner i oppreisning, og betale 3,5 millioner kroner i sakskostnader.

Nå har Borgarting lagmannsrett behandlet ankesaken. Retten frifinner TV 2, og Eide må betale 6,35 millioner kroner i sakskostnader.

I alt omtalte TV 2 forskningsprosjektet til Eide i 32 TV-innslag og 17 artikler på nett.

– I dag er jeg først og fremst glad for at vi kan legge denne saken bak oss, og for at lagmannsretten gir oss medhold i at verken TV 2 eller journalistene skal betale erstatning etter å ha arbeidet fram og publisert disse sakene, skriver administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, i en pressemelding.

I 2015 ble saken klaget inn for Pressens Faglige Utvalg, PFU. Eide fikk delvis medhold, og PFU konkluderte med at TV 2, NTB og Aftenposten alle hadde brutt god presseskikk i forbindelse med dekningen av saken.

Lagmannsretten konkluderte nylig med at Eides krav mot Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og to av ANBs redaktører er foreldet, slik også tingretten kom til.

Også Aftenposten og NTB ble saksøkt. Aftenposten har inngått forlik med kirurgen, mens saken mot NTB ennå ikke er behandlet i rettssystemet.

Les mer om

 1. TV 2

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Hjernekirurg får ikke fremmet erstatningssak for Høyesterett

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  En ruset sjåfør totalskadet leasingbilen. To dommer kom til motsatte konklusjoner om hvem som må betale.

 3. OSLO
  Publisert:

  Lærer som ble angrepet av elev, anker til Høyesterett

 4. KULTUR
  Publisert:

  Forkjemperne for Y-blokken tapte i lagmannsretten

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Oslo kommune tapte søksmål – må ut med 5 millioner kroner

 6. KULTUR
  Publisert:

  Både Wallin og Virtanen anker ærekrenkelsesdom