Oslo

Høyre og Venstre åpner for andre Munch-løsninger

afp000388616.jpg
  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist
afp000388622.jpg
  • Viktigere med en løsning, enn at bygget blir pent, mener kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

SV ber byrådet finne en løsning for nytt Munch-museum før jul. Selv nekter de å diskutere andre alternativer enn Tøyen.

Det ble klart da oslopolitikerne i kveld møttes for å diskutere Munch-museets fremtid i en debatt på Oslo Bymuseum. I dag finnes det ikke politisk flertall for noen løsning, verken i Bjørvika, på Tullinløkka eller på Tøyen. Utredningen av de ulike alternativene, viser at prislappen blir omtrent den samme alle tre steder: Mellom 1,6 og 1,7 mrd. kroner.

-Lei av kranglingen

SVs gruppeleder Marianne Borgen ba sine kolleger i andre partier komme med en løsning innen bystyremøtet 12. desember, når utredningen av alternativer for nytt Munch-museum trolig skal behandles.

-12. desember er bursdagen til Munch. Et par uker etter starter Munch-året. Da må vi sørge for å ha et bredt forankret flertall. Vi blir ikke mer enige om vi bruker et halvt år til, sa Marianne Borgen i debatten, men presiserte samtidig at SV ikke var i noen forhandlinger med Byrådet.

SV er heller ikke interessert i å diskutere andre plasseringer enn Tøyen.

Les også

Oslo - den todelte byen

— Mange i denne byen opplever dette som en utmattende prosess. Mange er lei av kranglingen. Vi som sitter her har et veldig stort ansvar.

— Dere gir jo ingen ting selv? Innvendte debattleder Kjersti Løken Stavrum, redaktør i Aften.

— Jo, vi kommer med et kjempetilbud om å bli med oss til Tøyen!

Lambda er ferdig først

Høyres representant Nikolai Astrup påpekte at Lambda-alternativet i Bjørvika allerede var så godt som klart, og at et museum i Bjørvika kan stå klart i 2016, syv år før noen av de andre mulige løsningene.

— Per i dag er det Lambda flest stemmer bak seg i bystyret. Men vi kan være villig til å se på andre løsninger også, som Nasjonalgalleriet, røpte Høyres Nikolai Astrup.

Victoria Marie Evensen (Ap, fra venstre), Nikolai Astrup (Høyre), Hallstein Bjercke (byråd for kultur og næring, V), Carl I. Hagen, (Frp), Marianne Borgen (SV) ble ikke enige om plasseringen av nytt Munch-museum i kveld heller. Kjersti Løken Stavrum (t.h.), redaktør for Aften, ledet debatten.

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), åpnet også for å diskutere opposisjonens alternativer:— Det er på høy tid å ta en beslutning. For meg blir det viktigere at vi får på plass et nytt museum, enn hvordan det ser ut, om det er stygt eller pent, eller hvor det er plassert. Nå er vi i ferd med å få all den kunnskap vi trenger for å ta en beslutning i bystyret. Snart har hver eneste bystyrerepresentant fått utredet sitt alternativ, sa Bjercke.

Hagen ser på prisen

Arbeiderpartiets representant i debatten, Victoria Marie Evensen, signaliserte ikke at de er villig til å snakke om noe annet enn Tøyen. Utredningen av Tøyen anslår langt lavere besøkstall her enn et museum i Bjørvika, men Evensen mener et nytt Munch-museum vil gjøre Tøyen til en attraksjon:

Les også

Dramatisk å stenge museet

— Jeg synes vi skal tenke over at vi har en god by hvis vi har gode ting over alt, og kultur er en god ting. Vi må legge til rette for at folk skal finne frem til Tøyen. Dessuten handler det også om åpningstider: Det kan kanskje oppleves som litt krevende at man må ta seg fri fra jobben for å gå på museum. Jeg er optimist. Dette avhenger av at vi setter oss ned og snakker sammen, ikke krangler sammen som vi gjør i dag, sa Evensen.

Hagen mener alt er for dyrt

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen tok til orde for å først og fremst se på pengebruken – om Oslo kommune egentlig har råd til noen av de utredede alternativene. Selv vil han ha en billigere versjon av Nasjonalgalleriet-alternativet enn det som allerede er utredet.

Høyres Astrup utfordret Hagen til å gi sitt subsidiære standpunkt, eller eventuelt være ærlig på at han ikke egentlig ønsket et nytt Munch-museum.

— Jeg er for at Munch-samlingen skal få et fint sted å bli vist frem for Oslos befolkning og tilreisende publikum. Samtidig ble det nettopp skrytt av at en million mennesker har sett Munch ute i Europa. Kanskje er det av og til bedre å sende Munch ut i verden, enn å forvente at alle kommer hit? Å ha et flott, nytt museum til flere milliarder er ikke den eneste måten å få vist frem Munchs kunst på, sa Hagen i debatten.

Les også

  1. - Det er altså gått Politikk i Munch-museet

  2. Bjørvika tar form