Oslo

17.mai-komiteen i Oslo avlyser barnetoget

Det bekrefter 17.mai-komiteens leder overfor Aftenposten.

Barnetoget i Oslo fotografert 17. mai i fjor. Foto: Ryan Kelly, NTB scanpix

  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist

På en vanlig 17.mai-feiring går 30.000 barn fra rundt 115 skoler i toget. Seansen direktesendes til hele landet og er trolig den mest kjente delen av den nasjonale feiringen av grunnlovsdagen.

– 17-maikomiteen i Oslo har nettopp hatt møte og kommet frem til at det ikke er forenlig med barnetog i Oslo sentrum med de smittevernhensynene vi må ta, sier Pia Farstad von Hall, leder i 17. mai-komiteen i Oslo.

Ifølge Kongehusets nettsider har det vært barnetog i Oslo på 17.mai siden 1870, med unntak av perioden under tysk okkupasjon.

- Helse kommer først. Vi har skjønt en stund at vi måtte vurdere å avlyse barnetoget, men ventet så lenge med denne beslutningen, nettopp fordi det er så vanskelig, sier hun.

– Hva slags alternativ feiring kan det bli?

– Vi har bedt om innspill og forslag til hvordan vi kan feire 17. mai i år, nå som den blir annerledes, og har fått mange.

Vi kommer til å benytte oss av digitale flater. Også skolene kommer til å være viktige, barna vil få en rolle i dette. Det er deres dag, sier von Hall.

Kongen får ingen jublende barn å vinke til fra balkongen i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ingen barnetog i Stavanger og Trondheim

Den ordinære nasjonaldagsfeiringen i Stavanger er avlyst. Alle bydelsarrangementene er også avlyst, og ingen får gå i tog, melder NRK tirsdag.

– Vi planlegger for en fin feiring, men den skjer digitalt, sier Ann Sesilie Tekfeldt, som er leder for 17. mai-komiteen i Stavanger, til kanalen.

Kommunen jobber nå med en teknisk løsning for å kunne strømme arrangementene gjennom dagen. Det er blant annet planlagt en festforestilling fra Stavanger konserthus.

Tidligere har Trondheim og flere mindre kommuner avlyst 17. mai-toget.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. 17. mai
  3. Oslo