- Russen blir snillere og snillere

Politiet melder om få alvorlige voldsepisoder under de store landstreffene på Tryvann, Lillehammer og i Stavanger.

Med over 40.000 samlet i løpet av fem kvelder, var det bemerkelsesverdig få episoder på Tryvann, mener politioverbetjent Lars Njøsen.

Russetiden er over, og årets avgangselever får skryt fra flere hold.

— Det har vært ekstremt bra i år. Det har vært to uheldige episoder med anmeldelse av voldtekter, som må etterforskes, men vi har ikke hatt én alvorlig voldsepisode, forteller Lars Njøsen, politioverbetjent, og ansvarlig for treffene på Tryvann.

Han har jobbet med treffet på Tryvann i en årrekke, og har vært til stede på alle de fem treffene i år. Med over 40.000 samlet i løpet av fem kvelder, synes han det er fantastisk at det er så lite.

— Sett i forhold til hvor mange mennesker som er samlet, er det veldig lite. En av vaktene mente det var mindre å gjøre her enn på byggmessen på Lillestrøm. Media er flinke til å sverte russen. Mitt inntrykk er at de blir snillere og snillere, sier Njøsen.

Han legger også til at når det er treff på Tryvann er det ikke noe støy fra russen i byen ellers, fordi alle er samlet.

Arrangør: Russen har ikke tid til å drikke

— Det har gått veldig bra. Det var fantastisk stemning, sier presseansvarlig for Landstreffet, Aasmund Lund, etter at 13.000 russ var samlet i Kongeparken utenfor Stavanger, andre helgen i mai.

— Russen oppfører seg bedre og bedre for hvert år. Det har de gjort de siste 10 til 15 årene. Alkoholforbruket går til og med ned, legger han til.

Lund mener årsaken er at arrangementet har gått fra å være et samlingssted der russen drikker i bussene sine, til å bli den største musikkfestivalen for 18 og 19-åringer. Med 30 artister, syv scener, sandfotball, kino og talentkonkurranse har ikke russen tid til å drikke.

I tillegg jobber Landstreffet med sikkerheten hele året gjennom. 9000 dugnadstimer fra 1500 personer går med. Under treffet har de 400 vakter, egen politistasjon, brannstasjon og legevakt.

Selv om treffet blir betegnet som vellykket, valgte politiet selv å opprette tre undersøkelsessaker om mulige voldtekter.

— Hvis det er slikt at noen er blitt voldtatt, er det tragisk og veldig trist. Den eneste måten å bekjempe det på, er å bygge gode holdninger. Men det er også trist at disse eventuelle sakene ødelegger for 12997 andre russ som har oppført seg pent, sier han.

Politiet: Gikk rolig for seg

Lensmann ved Gjesdal lensmannskontor, Kåre Birkeland, forteller at de ikke har fått inn noen anmeldelser, men valgte å følge opp de mulige voldtektene etter å ha fått inn tips. Sakene har senere blitt kodet om til en voldtekt, der en mann er avhørt, et voldtektsforsøk og et forsøk på utuktig omgang.

Utover det tok politiet seg av to legemsfornærmelser som handlet om slag i ansiktet, og fem anmeldelser for narkotika.

— Det er veldig lite når det var påmeldt 13.000 russ. De har oppført seg bra, og det har ikke vært mye ravfyll heller, skryter Birkeland.

Politiet i Lillehammer tok seg av kun to mindre forhold da 6–7000 russ var samlet der 8. til 10. mai.

— Det gikk rolig for seg, sier Stig Nårstad, politistasjonssjef i Lillehammer.

Hektisk for Asker og Bærums-politiet

I Asker og Bærum har russen vært en satsingsområde for politiet i år.

Politioverbetjent og forebyggende koordinator i Asker og Bærum, Ole Magnus Jensen, synes russetiden generelt har gått veldig fint for seg.

— Vi har hatt en god dialog med russen både før og under russetiden, forteller han, og legger til at de har i forkant av russetiden hatt møter med russepresidenter, buss-sjefene, samt holdt foredrag på alle skolene.

En del støy

Likevel har det vært en del å hanskes med. I år har det vært 32 busser fra skolene i Asker og Bærum. Russen har rullet hver eneste natt, og det har vært en del klager på støy.

Det har også kommet en del russ utenbys fra, noe som har skapt mer problemer, og politiet har bortvist flere busser. Mot slutten av russetiden har også Asker og Bærumsrussen selv stått for noen voldsepisoder, men det har ikke vært noen alvorlige skader.

Måtte sende hjem mindreårige

I tillegg har politiet opplevd at ekstremt mange unge jenter har vært med på rulling, og har måttet sende hjem personer ned i 14-årsalderen.

— Det har vært en hektisk russetid i år, men vi har en generelt god dialog, og russen har vært flinke til å etterkomme påleggene fra politiet. De aller fleste er sunn norsk ungdom som vil feire sammen, men så er det noen råtne egg som ødelegger, sier Jensen.