Oslo

Nå inntar mat-truckene Oslo

Hvis byrådet får det som det vil, vil mat-boder på hjul prege bybildet neste år.

Etter tre uker på Youngstorget ser de tre gringoene (f.v.) Dawyd Szymul, Ian Samways og Abdul-Said Jama Warsame lyst på fremtiden. Neste sommer får de kanskje kjøre fritt i byen. Foto: Karl Martin Jakobsen

  • Karl Martin Jakobsen

- Vi har vært her på Youngstorget i tre uker, og mottagelsen fra det norske folk har vært kjempefin, sier Ian Samways i tacokjøkkenet «4 Gringos»

I bakgrunnen siver røyk ut av pipa på det røde kassebilkjøkkenet «4 Gringos», mens Dawyd Szymul og Abdul-Said Jama Warsame er i ferd med å fyre opp dagens to første porsjoner med kylling, lefse og sterk saus. På ryggene deres står firmanavnet «Little boys mafia», som driver ulike matkonsepter rundt om i verden.

Planlegger flere matbiler

En urban meny er et av triksene til «4 Gringos».

Medeier Samways forteller at de i første omgang ønsker å servere autentiske tacos og quesadillas til kundene her i Norge. Foreløpig har de oppe tre ganger i uken, men fra 20. november ønsker 4 Gringos å holde trucken åpen fra mandag til lørdag.- Foreløpig har vi bare tillatelse til å være på Youngstorget, men vi har allerede kjøpt inn en vogn til, sier Samways, som ser for seg et konsept med italienske kjøttboller som kulinarisk hjørnestein.

Nye regler

I amerikanske storbyer er rullende gatekjøkken en stor greie, men i Oslo har utviklingen latt vente på seg. Som følge av forsøpling, omfattende bråk og påfølgende håndgemeng utenfor potetbodene som preget bybildet frem til 2007, vedtok bystyret at det i hovedsak ikke skal leies ut gateplass til slike kjøkken. Boden på Youngstorget er et unntak.

Nå har byrådet tatt initiativ til å løsne på reglementet frem mot neste sommer.

- Et godt mattilbud er noe både fastboende og besøkende vil nyte godt av. Vi ønsker at folk skal kunne nyte god gatemat i Oslo, helst når de har lyst på det, sier byråd for kultur og næring, Anne Siri Koksrud Bekkelund.

Hun viser til at matinteressen har fått seg en oppsving, og tror at kvalitetsgatekjøkkener på hjul vil falle i smak hos Oslos beboere.

Venstrepolitikeren mener nye muligheter for matvogner også vil bety nye muligheter for den etablerte matbransjen, i form av alternativ markedsføring. Hun understreker at byrådet er i en planleggingsfase, og at de ikke er sikre på hvor sent matbodene skal få lov til å ha åpent.

- Hvis vi skal ha stengetider etter klokken syv, og samtidig unngå bråket som var i 2007, må vi finne en litt annerledes løsning. Jeg ser ikke for meg at dette blir like sene stengetider som det var den gangen, sier Koksrud Bekkelund.