Oslo

- De stadig sterkere uttalelsene er et tegn på at ekstremistene taper

Unge muslimer håper «mainstream-muslimer» får mer plass i mediene fremover.

Yousef Assidiq, prosjektkoordinator i tankesmien Minotenk tror ikke det er tilfeldig at Krekar lar seg intervjue akkurat nå. - De stadig sterkere uttalelsene fra ekstremister på begge sider er nok tegn på at de taper. Folket er i ferd med å vinne, sier han. Foto: Jan Tomas Espedal

 • Henrik Arneberg

I et langt intervju med NRK kommer mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, med oppsiktsvekkende uttalelser. Han utrykker støtte til massakren mot Charlie Hebdoi Paris, mener nordmenn som tegner Muhammed-karikaturer fortjener å dø og støtter norske ungdommer som reiser til Syria for å krige med IS.

— Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier Krekar.

Les også:

 • - Nordmenn som tegner Muhammed, må dø
  Krekars uttalelser kommer i kjølvannet av flere tragiske hendelser i Europa. Både i Paris og København har blant annet jøder mistet livet i terroraksjoner.

Sistnevnte førte til at åtte unge, norske muslimer dannet arrangementetFredens ring forrige lørdag. 1.300 personer møtte opp og viste sin støtte. Førstkommende lørdag skal det på nytt dannes en solidaritetsring rundt en av hovedstadens moskeer.

– De som lager Muhammed-karikaturer, må dø. De tråkker på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro, sa mulla Krekar i et intervju med NRK onsdag kveld. Foto: Jan T.Espedal

Les Stanghelles kommentar:

— Oppfordrer til terror

Yousef Assidiq, prosjektkoordinator i tankesmien Minotenk, sier til Aftenposten at han fordømmer Krekars uttalelser på det sterkeste.

— Det er ikke hverdagslig at man hører oppfordring til terror i statskanalen. For det er utvilsomt det dette er; en oppfordring til terror. Det er helt tydelig at enkelte ikke ønsker forsoning på tvers av religioner, sier Assidiq.

- I det siste har du og en rekke andre unge muslimer jobbet for forsoning, blant annet ved å tilby dialog med Pegida-lederen Hermansen, samt arrangere «fredens ring». Hva tenker du om at Krekars utspill kommer akkurat nå?

— Dette er på ingen måte tilfeldig. Spesielt med tanke på arrangementet der en rekke unge muslimer viste støtte til norske jøder sist lørdag. Vi ser at det kommer stadig mer rabiate uttalelser fra begge sider. Hege Storhaug beskylder statsminister Erna Solberg for kultursvik overfor nasjonen etter å ha besøkt en Oslo-moske, mens Krekar oppfordrer til drap.

— De stadig sterkere uttalelsene er et tegn på at ekstremistene taper. Folket er i ferd med å vinne, legger Assidiq til.

Les egen sak:

Håper majoriteten får definisjonsmakten

Førstkommende lørdag er det ny markering i Oslo. Foreløpig har mer enn 600 personer meldt seg på arrangementet «Solidaritetsring for muslimer».

— Dette er helt andre initiativtagere som ønsker å slå ring om muslimer i Oslo. Vårt håp fremover er at majoriteten av norske muslimer får ta tilbake definisjonsmakten. Vi ønsker å slippe til, fremfor de mest ekstreme stemmene, sier Assidiq.

Muhammad Ali Chishti (t.v.) sammen med Hassan Pervez Raja. Sammen med seks andre unge muslimer sto de bak markeringen «Fredens Ring». Foto: Ingar Storfjell/Aftenposten

Skaper fiendebilder av hverandre

Muhammad Ali Chishti, en av initiativtagerne til Fredens ring, tar i likhet med Assidiq avstand fra Krekars uttalelser.

— Ytringsfriheten er så viktig for utvikling og progresjoni et samfunn at den må være et ufravikelig prinsipp.

— Jeg kan føle meg støtet, såret eller krenket, men kan ikke ønske død over andre mennesker fordi jeg misliker det de gjør eller deres meninger. Man kan protestereeller svare verbalt, sier Chishti og legger til:

— For meg er profeten en rollemodell, og jeg klarer ikke å bli hånet eller trakassert av en tegning. Jeg ser ikke på karikaturene som min profet. Islam er tolerant og setter tilgivelse, nåde og barmhjertighet høyt.

I likhet med Assidiq håper Chisti atdet han kaller vanlig, moderate muslimer skal få mer av definisjonsmakten i mediene.

Han mener ekstremister på begge sider fører en form for retorikk som kun skaper avstand.

— Ekstremister på begge sider er med på å skape fiendebilder, noe som igjen skaper avstand, hat og fordommer. Dette må vi kjempe mot i en stadig mer globalisert verden, sier han.

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, fordømmer Krekars utspill. Her sammen med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og Ervin Kohn (Det mosaiske Trossamfunn). Foto: Rolf Øhman

Islamsk Råd: Krekars egne meninger

Til Aftenposten sier generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, at organisasjonen fordømmer Krekars utspill.

— Vi har alltid sagt at vold og terror ikke hører hjemme i islam. Vi fordømmer slike handlinger og ser på truslene som helt uakseptable. Dette dreier seg nok mer om at Krekar står midt oppi en privat sak og har sin egen agenda, sier Afsar.

Han understreker at Islamsk Råd har fordømt handlingene i Frankrike og Danmark - i tillegg til at Islamsk Råd selv besøkte den jødiske synagogen i Oslo forrige mandag.

- Hva tenker du om uttalelsene?

— I en verden med så mye krig, hat og elendighet vil slike uttalelser kun helle bensin på bålet, noe ingen trenger. Vi må heller samarbeide om å slukke de brannene som allerede er påtent.

- Hva tror du er hensikten med Krekars utspill?

— Hensikten han ha er nok å ødelegge for mangfoldet. Hans uttalelser der han rettferdiggjør terror fordømmes på det sterkeste. Ytringer skal svares med ytringer på en demokratisk måte. Vold og terror er uakseptabelt i Islam, sier Afsar og legger til:

— Dessverre er utspillene hans ødeleggende. Mange tror han snakker på vegne av muslimer, men det gjør han ikke. Jeg håper ikke uttalelsene fører til en ytterligere polarisering. Dette må tas på Krekars kappe, og norske muslimer skal ikke stilles til ansvar for hans uakseptable synspunkter.

Les også:

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Det er vanskelig å se mulla Krekar som en reell trussel mot rikets sikkerhet | Lars Gule

 2. NORGE
  Publisert:

  – Dommen er åpenbart uriktig, sier Krekars forsvarsadvokat

 3. NORGE
  Publisert:

  PST: Krekar kunne blitt straffet med fengsel i 10 år i Norge

 4. NORGE
  Publisert:

  Slik blir Krekar-saken i tingretten

 5. VERDEN
  Publisert:

  Gruppen som sto bak Teheran-terroren, hevdes å ha aner tilbake til mulla Krekars Ansar al-Islam

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Oslo tingrett behandler utlevering av Krekar til Italia