Tiltalte måtte be om pause da han forklarte seg om dramaet i grotten
I Snapchat-gruppen «Direktoratet for rusmisbrukere» planla vennegjengen festen i bunkeren. I retten forklarte de tiltalte seg om dramaet da folk begynte å falle om. Og la skylden på hverandre.
– Jeg føler ansvar for at jeg har bidratt til festen. Men ikke for ulykken, sa den tiltalte 26-åringen.
Tirsdag var han sammen med den medtiltalte 27-åringen og et kobbel av dommere og advokater tilbake på åstedet for den fatale festen. Her viste de hvor de fant livløse personer ligge strødd rundt. Og hvordan de desperat forsøkte å slepe dem ut i frisk luft.
25 personer fikk behandling for kullosforgiftning på sykehus etter festen natt til 30. august 2020. To unge menn sliter fortsatt med hjerneskader.
Onsdag forklarte de to seg i retten om hvordan det kunne gå så galt.
Begge har erklært seg delvis skyldige i grove brudd på brann- og eksplosjonsloven. De vedgår at de tok seg ulovlig inn i bunkeren.
Men de nekter straffskyld for å ha forårsaket kullosforgiftning som ga to personer alvorlig hjerneskade og satte deltagernes liv og helse i fare.
27-åringen kjempet med tårene og måtte be om pause da han forklarte seg om panikken som tok ham etter at strømmen sviktet og han oppdaget at folk hadde begynt å svime av.
Først så han en person som lå i stjerneformasjon på gulvet. Et stykke lengre inne satt en annen livløs i fosterstilling. Lengst inne så han et par bein stikke ut fra rommet der aggregatet sto og gikk. Det luktet eksos. En jente som kom til for å hjelpe, falt om.
Dekket til ansiktet
Det første som slo ham, var at de hadde tatt overdose. Men han skjønte raskt at det måtte skyldes eksosen. Han løp tilbake til delen av grotten der festen fortsatt var i gang, og ba folk om å komme seg ut.
Med skjorten som pustevern løp han tilbake innerst i bunkersen og bar ut bevisstløse gjester fra festen han var med å arrangere.
– Jeg føler skam over at jeg deltok på festen og bidro til dette, sier han.
– Det er utrolig kjipt og tragisk at det som var ment å være en kjempebra fest fikk det utfallet her, sier den tidligere kameraten hans.
De to hadde hengt mye sammen koronasommeren 2020. Sammen med vennegjengen som på Snap gikk under navnet «Direktoratet for rusmisbrukere» forsøkte de å gjøre det beste ut av den delvis nedstengte byen. De vurderte å okkupere forlatte hus for å kunne danse til langt på natt uten at noen sladret. De holdt fest på det som da var byggeplassen til hotell Sommerro på Solli plass.
Og gjengen hadde tre fester i den nå mye omtalte bunkeren, eller grotten. På det meste hadde de vært opp mot 80 personer på nachspiel der inne. Også faddergrupper deltok på «grottefest».
«Release party»
– På slutten av sommeren ville vi ha en litt ordentlig fest, sier 27-åringen. – Det sammenfalt med en bursdag og at jeg var ferdig med fotlenke etter å ha kjørt for fort.
Han sier at det var en «kollektiv beslutning» i gjengen å arrangere grotte-raven, og at det aldri hadde blitt noen fest om ikke mange bidro. Men 26-åringen var i retten klar på at det var kompisen som var pådriver for festen. Det var han som ville gjøre det stort. Han som ville ha mer lyd og lys. Og han som opprettet arrangementet på Facebook, og døpte det «Rave cave» og «release party».
– Han liker å gjøre ting stort. Han liker å bli lagt merke til for det, sa 26-åringen.
Selv sier han at han skaffet paller, bidro i diskusjoner og fraktet utstyr til grotten. Han var også med å betale for festen. 27-åringen sier han fikset lyd og lys, la ut for utstyret, leide inn og hentet aggregatet som ble brukt.
Dette ble plassert i et rom innerst i bunkeren.
Ifølge senere målinger fra brannvesenet var nivåene på kullos fra aggregatet trolig så høye enkelte steder i bunkeren at de kunne være livsfarlige ved bare få minutters eksponering.
Ingen av de tiltalte sier de visste at kullos kunne være så farlig.
Mens 26-åringen dekket til ansiktet da han oppdaget at folk begynte å falle om, sier 27-åringen at det ikke falt ham inn at det kunne skyldes eksosen.
– Absolutt ikke. Jeg trodde ikke at jeg satte meg i så stor fare, sier han.
Men chattelogger hentet fra mobilen til 27-åringen indikerer at de har vært oppmerksomme på problematikken.
I «Direktoratet for rusmisbrukere» ble plassering av aggregatet og luftemuligheter diskutert. 26-åringen sier det også ble vurdert å sette aggregatet på utsiden av bunkeren. Det ble droppet – trolig av frykt for at det kunne medføre avslørende støy, mente han. Eller fordi kablene var for korte.
Hva visste de om aggregatet?
Aggregatet ble til slutt plassert innerst i lokalet, bak en delvis lukket dør. Åpningen var forsøkt forseglet med plast og gaffatape. Men lufteluker og kabler som var trukket fra aggregatet til lyd- og lysanlegg sørget for at løsningen på ingen måte var tett.
Hvem som rigget opp aggregatet, og hvem som tok beslutningen om hvordan det skulle sikres, kunne ingen av de tiltalte svare klart på. Men da strømmen gikk og folk falt om, var døren åpen.
Et sentralt spørsmål for retten blir å finne ut hvor mye de tiltalte visste, eller burde ha visst, om bruken av aggregatet og faren for kullosforgiftning.
26-åringen sier de siste årene har vært preget av psykisk slit. I etterkant har han slitt med angst. Vennegjengen fra koronasommeren er oppløst. De to tidligere kameratene vekslet ikke et ord i retten.
– Vi har ingen kontakt i dag, sier 26-åringen.