Oslo

Kan ikke spise selv - gir bort maten til fattige

Janita Lillo-Stenberg (til venstre) er imponert over unge fastende muslimer som stilte opp med mat og mot for å dele gleder med de fattige på Fattighuset. Her sammen med Madeea Khan Saani, Afroz Shah og Sadaf Jamil.

Det er fremdeles ti timer til solen går ned og Semih Vardar kan innta dagens første måltid. I mellomtiden serverer han og andre unge muslimer mat på Fattighuset.

  • Wasim K. Riaz

Klokken nærmer seg 13 og det er ganske så nøyaktig ti timer til solen går ned og muslimer som faster kan begynne å spise og drikke igjen.

Noen av dem som faster, er til stede på Fattighuset på Grønland. Med seg har de middagsbuffet med seks hovedretter, juice og flere kaker. Selv kan de ikke smake noe av dette.

LES OGSÅ: Endelig ramadan!

Fra klokken 12 til 15 torsdag stilte nærmere 20 unge muslimer opp for å dele ut mat på Fattighuset. Dette til tross for at de selv følger fastemåneden ramadan og må avstå fra mat og drikke til solnedgang.

– Målet med fasten er å motstå fristelser. Nå står vi her for et godt formål og synes det går veldig bra, sier Madeeha Khan Saani som har avspasert fra jobben for å dele ut mat.

– Følelsen av å hjelpe andre er større enn sulten. Det er også viktig å vise at unge med muslimsk bakgrunn tar samfunnsansvar, supplerer Afroz Shah.

LES OGSÅ: - Én av fem muslimer følger Mekka-tider

– Utrolig tøft

Janita Lillo-Stenberg er en av dem som er innom for å spise på senteret. Hun synes de unge muslimene er tøffe som stiller opp med mat mens de selv faster.

– Jeg har snakket med noen av dem som faster. Jeg synes det er kjempetøft. Jeg ville ikke ha klart det selv. Jeg har stor respekt for dem, sier Lillo-Stenberg som både er frivillig og bruker på Fattighuset.

Her står Meena Barekzai på kjøkkenet til Fattighuset og gjør de siste forberedelsene før maten skal serveres.

Hun venter nå på tiltak fra Nav, og synes det er godt med slike tilbud.

– Dette er et inkluderende tilbud som når til alle grupper. Derfor er det ekstra positivt, sier hun.

Brukere av Fattighuset som hadde fastet kunne ta med seg maten hjem.

LES OGSÅ: Derfor gikk styret i Islamsk Råd Norge av

Viktig å hjelpe i ramadan

De unge har selv laget mesteparten av maten til nærmere 100 personer. Semih Vardar har bakt kanelboller, men har på grunn av fasten ikke smakt disse selv.

– Det er jo litt fristende når man ser så mye mat rett foran seg, men i ramadan skal man klare å holde seg. Og så tror jeg at kanelbollene mine var gode da de allerede er spist opp. I dag har jeg også laget nytt slagord: «De som ikke har rå, skal også få», ler Vardar.

Skal gjøre det oftere

Den muslimske ungdomsorganisasjonen Madina Institute står bak matutdelingen. Styreleder Mohammad Amer Ali sier til Osloby at ifølge islam er det sterkt ønskelig at muslimer utfører flere positive gjerninger i ramadan. Derfor tok de initiativ til en pengeinnsamling for å dele mat på Fattighuset.

Nazanin Saie (fra venstre), Semih Vardar, Sadaf Jamil og Mohammed Amir fra Madina Institute kunne ikke selv spise før solnedgang, men delt ut mat på Fattighuset torsdag.

– Profeten Mohammed har sagt at den beste handling i islam er å gi bort mat og hilse fred til den du kjenner og ikke kjenner. Derfor er det viktig for oss å stille opp her. Nå skal vi gjøre det oftere, også utenom ramadan, sier Ali.

– Vi har fått veldig mange henvendelser fra frivillige som har bidratt med mat og ønsker å stille opp for å dele maten. Det er også viktig med større bevissthet rundt fattigdomsspørsmålet, sier Nazanin Saie, prosjektleder i Madina Institute.

– Vår første ramadan-fest

Anna Genfeldt i Fattighuset.

Anna Genfeldt, sekretær i Fattighuset, er imponert over unge muslimer som stilte opp med mat og drikke i ramadan.

– Det er første gang vi har hatt en ramadan-fest her. Bare på halvannen time har 50–60 personer spist her. Vi vil gjerne ha mer av det, sier Genfeldt.

Les også

  1. Ghozlan: – Én av fem muslimer følger Mekka-tider i ramadan

  2. Inviterer til ramadan-piknik

  3. Aftenposten mener: Muslimer må ta oppgjør med homohat