Oslo

Snart kan du kikke politikerne i kortene

Det har tatt fem år, men nå vil kommunen ha mer åpenhet: I løpet av våren kan du grave i byrådets papirer på nett.

I løpet av våren skal dokumentene på byrådsleder Stian Berger Røslands bord bli tilgjengelige på nett.
 • Øyvind Bosnes Engen

Vil du grave i sakene på makthavernes bord før de kommer til behandling? Snart får du muligheten. I løpet av våren lover nemlig byrådsleder Stian Berger Røsland (H) et nytt system der hvem som helst kan lese dokumenter og brev som går ut og inn til byrådsavdelingene på Oslo kommunes nettsider.

Til sammenligning publiserer byrådet i dag kun postlister. Det innebærer at du må bestille dokumentene du vil ha innsyn i. Da går det gjerne flere dager før du faktisk får lese dem.

Vil hindre snoking

Det er imidlertid ikke alle dokumentene som blir lesbare på nett: For å hindre grafsing i andres privatliv, er det kun dokumenter som på forhånd er vurdert til ikke å bryte med personvernet som legges ut.

— Her er det to motstridende hensyn: På den ene siden har du hensynet til åpenhet og tilgjengelighet. På den annen side har du hensynet til personvern og Datatilsynets anbefalinger om å begrense muligheten til å lage personprofiler, det vil si at man gjennom søk kan samle mye informasjon om en person. Oslo kommune vil ikke bidra til at det skjer, sier Stian Berger Røsland.

Dermed må man fortsatt søke om innsyn i dokumenter som ikke er godkjent for å legges ut. For å hindre at personopplysninger blir for lett tilgjengelige, blir det heller ikke mulig å få treff på dokumentenes innhold gjennom kommunens søkemotor. Det skal derimot bli mulig å søke internt i dokumentene, klippe og lime tekst og få innholdet automatisk lest opp.

Stillstand i fem år

I et brev til byrådslederen påpekte bystyrepolitikerne Ivar Johansen og Gülay Kutal (begge SV) nylig at finanskomiteen etterlyste elektronisk arkiv på nett allerede i 2007. Røsland har ikke noe godt svar på hvorfor det har tatt såpass lang tid, annet enn at saken er blitt nedprioritert.

— Det er mange gode forklaringer, men grunnleggende sett er det bare ikke blitt gjort, sier Røsland.

På sikt skal alle virksomhetene i kommunen inn i det nye systemet. Noe tidspunkt for når dette skal skje, er imidlertid ikke satt.

— Flertallet av kommunens 57 virksomheter har fortsatt papirarkiver, så det er et godt stykke igjen, sier byrådslederen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5