Oslo

Derfor vil politiet ta skjenkebevillingen fra Blå

Kaos, vold, lange køer, høyt rusnivå og svært mange politiutrykninger. Det oppgir politiet som bakgrunnen for at de ønsker det kjente utestedet stengt.

Blå har vært et populært utested siden slutten av 90-tallet. Foto: Katrine Nordli

 • Christian Sørgjerd
 • Julie Berg Melfald
  Journalist

«Volden og ordensforstyrrelsene har funnet sted jevnlig. Nivået er etter politiets vurdering klart uforenelig med forsvarlig drift.»

Det skriver Oslo-politiets utelivsgruppe i en syv sider lang rapport om det populære klubb- og konsertstedet ved Akerselva. Rapporten la grunnlag for at Næringsetaten i Oslo kommune denne uken sendte stedet et varsel om at skjenkebevillingen ikke ville bli fornyet. Da måtte utestedet ha stengt dørene på fredag denne uken.

Nyheten slo ned som en bombe for mange. Da det ble kjent, grep byrådet inn. Utestedet har fått forlenget driften med tre måneder mens søknaden ferdigbehandles.

Slik oppsummerer politiet sitt ståsted:

«Blå er for politiet kjent for en musikkprofil som kan tiltrekke problemklientell. Hendelser med utagerende rusede/berusede gjester som ikke etterkommer vaktenes eller politiets pålegg medfører mange utrykninger fra nødetatene og legger beslag på store ressurser. Situasjonen beskrives av folk som ferdes i området gjentatte ganger som kaotisk, uoversiktlig og til tider utrygt.»

Les også

Se oversikten: Disse stedene mistet bevillingen i fjor

95 uønskede hendelser registrert

I helgen er køen ofte svært lang i den smale passasjen utenfor Blå og gangbroen over Akerselva. For når nær 400 gjester er sluppet inn, er det fullt. Nye slipper bare inn når andre forlater stedet. Det bidrar til kaos, mener politiet.

«Gjestene blir stående i kø altfor lenge. Dette blir det dårlig stemning av», skriver politiet i en obervasjonsrapport en lørdag kveld i februar i år.

Styreleder Kristine Pettersen, som snakker på vegne av utestedet mens daglig leder er på ferie, mener at de ikke nødvendigvis kan lastes for dette.

– Uten at jeg ønsker å gå inn på enkeltsaker så ønsker vi å gjøre oppmerksom på at Blå er pålagt et maks antall gjester. Når antall personer som ønsker å besøke oss overstiger dette antallet, blir det naturligvis kø.

I løpet av 2015 har politiet loggført hele 95 såkalt uønskede hendelser i tilknytning til Blå. Det har resultert i 47 straffesaker.

Hoveddelen er vold og ordensforstyrrelser, samt overstadig berusede personer som ikke innretter seg. I de tre første månedene av 2016 har tendensen fortsatt.

«I svært mange av tilfellene kommer henvendelsen til politiet fra dørvakter og bartendere som ber om politiets assistanse for å gjenopprette kontroll», ifølge politirapporten.

Nettopp dette har Blå selv fremhevet også. De mener seg straffet for å ha en lav terskel for å kontakte politiet.

– Vi ser at rapporten kan se grisete ut, men det er fordi vi har hatt avtale med politiet om å ringe om stort og smått. Noen har ment vi har vært naive ved å stole på at de ikke ville bruke statistikken mot oss. De fikk dessverre rett, sier Pettersen.

Blå kjenner seg heller ikke igjen i alvorlighetsgraden i alle hendelsene politiet beskriver i rapporten. Hun mener det ikke er rart Næringsetaten har kommet til konklusjonen de har gjort, når de ikke har fått det hun mener er den nødvendige konteksten.

På dagtid er det rolig, men i helgen er det ofte liv. Til høyre ligger Blå, til venstre utestedet Ingensteds. Foto: Tor Stenersen

Mener Blå ikke viser vilje til endring

Politiet skriver også i rapporten at driverne på Blå ikke har tatt problemene på alvor. Det har vært jevnlig kontakt med stedet, skriver de.

«Etter politiets oppfatning utviser drivere av stedet liten vilje og evne til å utbedre identifiserte problemer.»

Den påstanden kjenner ikke styrelederen seg i. Hun mener de har hatt en god diaog med politiet hele veien, og viser til at de blant annet har økt vaktholdet i flere runder etter oppfordring fra ordensinstansen.

Kristine Pettersen, styreleder for driftsselskapet bak Blå. Foto: Julie Berg Melfald

– Det vi tydeligvis har feilet i, er å vise etaten og politiet hvor seriøs aktør vi er. Det inntrykket skal vi jobbe hardt for å snu de neste tre månedene. Vi har ikke overlevd så lenge uten å drive på en seriøs og ryddig måte, sier Pettersen.

Hun forteller at varselet om ikke fornyet skjenkebevilling ble møtt med sjokk av ledelsen. De tre siste månedene har ordensforstyrrelsene nemlig avtatt, hevder hun.

Kommunens saksbehandlingsprosess var imidlertid godt i gang før dette, dermed har det lite å si. Varselet om inndragning tar utgangspunktet i 2015 og de tre første månedene i 2016.

For utestedet oppleves det urettferdig, selv om reglene er like for alle.

– Dette er et langsiktig arbeid, og trenden begynner nå å snu. Det synes jeg det bør bli tatt hensyn til, mener Pettersen.

 1. Les også

  Bråket falt kraftig da de to problempubene ble stengt

Les mer om

 1. Politiet
 2. Oslo
 3. Skjenkebevillinger
 4. Vold
 5. Utestedet Blå

Relevante artikler

 1. BYLIV
  Publisert:

  Utestedet Blå beholder skjenkebevillingen

 2. OSLO
  Publisert:

  Kommunen snur: Blå får fortsatt skjenke alkohol - inntil videre

 3. OSLO
  Publisert:

  Blå får ikke fornyet skjenkebevilling - må stenge på fredag

 4. NORGE
  Publisert:

  18-åring mistenkt for knivstikking på Blå meldte seg for politiet

 5. OSLO
  Publisert:

  Person siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Blå: – Kjente personer fra kriminelle miljøer

 6. OSLO
  Publisert:

  Anklager Lippestad for forskjellsbehandling: – Noen har bedre kontakter på Rådhuset enn andre