Fjærkre på ville veier

Fugler på ville veier lever farlig på vestkanten. Det hadde vært en god ide som fjærkre som vil ut og se verden, benytter vinger, og ikke føtter.

Også på fredag var svanene som holder til på Oslo vestkant på tur. De har god disiplin og kontroll innad i familien, men er veldig dårlige på trafikkregler.

Fuglene på Oslos vestkant oppfører seg omtrent som dyr - eller syklister - i trafikken. De går akkurat der hvor det passer dem, og stoler tilsynelatende blindt på bilistenes velvilje. De utsetter ikke bare seg selv for livsfare, de skaper også trafikkaos.

Lørdag formiddag var svanefamilien på Hoff ute på en livsfarlig fottur igjen.

– Det kan se sånn ut. I hvert fall var to store og to små svaner ute og gikk i Hoffsveien i dag, sier operasjonsleder Tore Solberg i oslopolitiet. - Vi fikk flere meldinger om at svaner på vidvanke skapte trafikkproblmer i Hoffsveien, men da vi kom til stedet, gled trafikken greit. «Problemet» var forsvunnet, kanskje i løse luften, uten å etterlate seg spor.

Utakk er verdens lønn

Og det var kanskje like greit. For det er nemlig ikke noen spøk å redde fugler på farlige fotturer. De kan være riktig så utakknemlige.Det erfarte en politipatrulje som sist søndag rykket ut for å redde to måkeunger som var i fed med det livsfarlige prosjektet å krysse Ring 3 til fots.

Som takk for at de kom til og reddet selvmordsforsøket, gikk det politiet har grunn til å tro var måkemor og måkefar, til angrep på redningsmennene. Ungene ble likevel bragt i sikkerhet.

Det ble også andungene som sammen med mor og far var på ekskursjon på Johann Dybwads plass for å se nærmere på Nationaltheateret. Hele familien ble av politiet loset trygt over veien og tilbake til Slottsparken.

Den stor fasanjakten

På vestkanten er åpenbart fuglelivet rikt, og flyveviljen - eller evnen - relativt dårlig utviklet. Det er nemlig ikke bare svaner, ender og måker som skaper trafikkproblemer. Torsdag etterlyste politiet eieren til en ringmerket fasan på vidvanke. Den flakset rundt i et borettslag i Gustav Vigelands vei. Politiaksjonen ble «avsluttet uten operative tiltak».

Det er uvisst om fjærkreet er blitt gjenforent med eieren. Men Osloby vet fra sikre kilder at det ikke er blitt servert fasan i politiets kantine.

Brødsmuler på balkongen

Lørdag ble det en ny redningsaksjon da en patrulje kom i kontakt med et par som forsøkte å hjelpe en fugleunge som hadde satt seg fast. Politiet fikk den løs, men fant ut at den var så pjuskete at den ikke ville
klare seg i katteland. Løsningen ble at en tok ungen med seg hjem og ga den vann og brødsmuler på sin kattefrie balkong.

Her kan du lese noen av de artiklene vi har skrevet om fugler:

Hvis du trodde fugler trives best i svarte skauen og på hvite vidder, så tar du feil. De trives best i byen.

Der det er hjerterom er det husrom. Eller noe sånt. Her bor i hvert fall mange, med og uten vinger, under samme tak.

Noen fugler har god tid, andre avles opp for å bli raske.

Og til slutt, en fuglesak som har ganske lite med fugler å gjøre.