Oslo

Den "perfekte" kvinne

Helle Vaagland (40) la ut et "hverdagslig" bilde av seg selv på Twitter, og høstet stående applaus.

Les også :

Trenden startet med at skuespiller Demi Moore la ut leddkledde bilder av seg selv på nettstedet Twitter. Kunstner Marianne Aulie fulgte opp, og alle fikk se henne posere foran selvholdt kamera. Journalist Helle Vaagland var neste kvinne til å publisere et lettkledd bilde av seg selv. Uten posering.

– Tror du media har en påvirkning på hvordan mange jenters dårlige selvbilde har utviklet seg i dagens samfunn?

– Ja, det ville vært veldig naivt å tro noe annet.

– På hvilken måte tror du det?

– Jeg tror at mange i media blir forbilder. Når vi ser folk på TV er det lett å bli påvirket, både positivt og negativt. Derfor bruker folk penger på å reklamere, for media har en påvirkningskraft.

Jeg står jo ikke og skyter ut brystet og trekker inn magen til meg selv om morgenen.
Helle Vaagland

Befriende pustehull

– Tror du at stuntet ditt har noen betydning for hvordan folk ser på at jenter kler av seg i det offentlige rom?

– Det blir så ubetydelig med ett lite bilde i den store strømmen av andre bilder. Hvor stor påvirkningskraft dette bildet har hatt tør jeg ikke si. Jeg tenkte at det var mer som et befriende pustehull, i hvert fall den dagen. Det har nok dessverre ikke kraften til å snu noen trend.

Hverdagsbilde

– Var bilde et følge av at du ble provosert?

– Jeg ble lei. Og jeg fikk nok av den perfekte avkledde damekroppen, som gjør seg så deilig som hun bare kan. De hadde sendt et slikt bilde for mye, og jeg svarte tilbake.

– Hvordan føler du om Aulis kommentar om at du prøvde å gjøre deg styggere enn det du egentlig er på ditt omtalte twitterbilde?

– Hun har misforstått. Jeg prøvde ikke å gjøre meg styggere enn det jeg er. Jeg prøvde å ta et hverdagslig bilde, slik jeg faktisk ser ut til vanlig om morgenen på badet. Jeg står jo ikke og skyter ut brystet og trekker inn magen til meg selv om morgenen.

Heiarop

– Har reaksjonene vært positive eller negative?

– For det meste positive. Jeg fikk mange heiarop fra andre damer, og komplimenter fra menn. De syntes det var koselig å se bilder som ligner de fleste normale kvinner.

– Du føler ikke at du har påvirket det vi ser opp til her i Norge, siden du har fått så mange positive reaksjoner?

– Jeg tror ikke det er nok til å endre på ting. Det er jo enkelte som blir valgt til å reklamere for klær og klokker som har målgruppen unge jenter. Og det er ikke meg.

Les også

Bra damer

Helle Vaaglands etter hvert så berømte Twitter-bilde.