Oslo

Pågrepet og siktet <br/>i ambulansesaken

En person i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet i tilknytning til overfallet på Ali (37).

Ali (37) ble slått ned i Sofienbergparken mandag ettermiddag. Nå er en person pågrepet i saken.
 • Forf>
 • <forf>knut H. Leknes <

— En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet i tilknytning til hendelsen i Sofienbergparken, sier politiadvokat Anne Lise Tingvold ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.no klokken 00.30 natt til fredag. Mannen er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse etter at han skal ha vært inne til avhør i saken på politihuset torsdag kveld. - Vi har hatt mange personer inne til avhør i forbindelse med denne saken, og jeg antar at det er en av disse som nå er pågrepet, sier Tingvold.

- Optimistiske

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon opplyste til Aftenposten.no tidligere torsdag kveld at de nærmet seg mannen som slo ned Ali på mandag. - Vi har gode beskrivelser av ham og er optimister i forhold til å få en snarlig pågripelse, sa Stølen. Da opplyste han at de jaktet på en mann er angivelig fra Ghana. Han skal være 1,75 høy, og kraftig bygd, men ikke tykk. Mannen skal ha vanket jevnlig rundt Sofienbergparken og Kuba-parken på Grünerløkka i Oslo. Om den pågrepne er identisk med disse beskrivelsene, er foreløpig uvisst.

Levert anmeldelse

Mandag ettermiddag ble Ali slått ned i Sofienbergparken. Saken har fått stor oppmerksomhet på grunn av ambulansefolkenes språkbruk, og fordi hverken ambulansepersonell eller politifolk på stedet ville kjøre Ali til legevakten. Nå skylder etatene på hverandre.

Levert anmeldelse

Nå har advokat Abid Q. Raja har levert anmeldelsen mot både politi- og ambulansepersonellet som var på åstedet i Sofienbergparken mandag ettermiddag. - Politifolkene er anmeldt til Spesialenheten for politisaker. Ambulansepersonellet er anmeldt til Oslo politidistrikt, sier advokat Abid Q. Raja til Aftenposten.no.

- Grov uforstand

Han har på vegne av de pårørende anmeldt dem for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand, og for grov uforstand i tjenesten. Han vil at ambulansepersonellet skal etterforskes i henhold til helsepersonelloven. Der står blant annet: Helsepersonell skal straks gi den helsehjelp de evner når det må antas at hjelpen er påtrengende nødvendig. Ved tvil om helsehjelpen er påtrengende nødvendig, skal helsepersonell foreta nødvendige undersøkelser. Anmeldelsen ble levert inn på tirsdag. Raja var torsdag på Ullevål sykehus sammen med de pårørende. Han forteller at Ali fortsatt ligger i respirator, og at det ikke er planer om å gjøre forsøk på å vekke ham med det første.

Risikerer fengsel

Ifølge jusprofessor og lege Aslak Syse, risikerer ambulansepersonellet fengselsstraff etter episoden i Sofienbergparken. - Alt helsepersonell har en øyeblikkelig hjelpeplikt etter helsepersonelloven. Her er det en person som ønsket hjelp, men ikke fikk det. Ambulansepersonellet skal ha helt ekstraordinære gode grunner for å forlate en person på denne måten, sier Syse, som blant annet underviser i helserett ved Universitetet i Oslo. Helsetilsynet i Oslo og Akershus har opprettet en formell tilsynssak mot Ullevål universitetssykehus, som driver ambulansetjenesten. Dersom tilsynet mener at ambulansepersonellet har brutt hjelpeplikten, venter det reaksjoner.

Maks tre måneder

— Helsetilsynet kan inndra autorisasjonen til ambulansepersonellet. Og så må vi ikke glemme at helsepersonelloven har en straffebestemmelse. Dersom tilsynet mener at inndragning av autorisasjon ikke er tilstrekkelig, kan man politianmelde dem, sier Syse. Ved forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av loven, kan man straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Kan ikke stikke

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus leder helsetilsynets granskning. - Øyeblikkelig hjelp-plikten etter loven kan helsepersonell ikke løpe ifra. Når en person ligger nede og er skadet, er det i utgangspunktet en øyeblikkelig hjelp-situasjon som man ikke kan forlate før situasjonen er avklart. Vi må nå vurdere om det ble gjort en god nok medisinsk vurdering på stedet, og om det var riktig ikke å ta med den skadede i ambulansen, sier Schou. Han understreker at helsetilsynet ikke har konkludert i saken. Tilsynet har nå bedt om rapport både fra Ullevål og politiet. Sykehusledelsen hevdet at ambulansepersonalet hadde bedt politiet om å ta med mannen til legevakten. Dette avviste politiet onsdag, og kalte det ansvarsfraskrivelse. - Ambulansepersonalet har ikke noen instruksmyndighet overfor politiet, sier fylkeslege Schou.

Ali er innlagt på Ullevål universitetssykehus der han ble operert for hjerneblødning natt til tirsdag. Ifølge familien står han i far for å få varig hjerneskade. Ullevål universitetssykehus hevdet på en pressekonferanse på onsdag at 37-åringen fikk en tilfredsstillende medisinsk vurdering på stedet.

Les også

 1. - Sannheten skal frem

 2. - Skadelig for omdømmet

 3. Ali tilbake i respirator

 4. - Jeg har ikke ord

 5. Skylder på politiet

 6. Sinte folk viser fingeren<br/> til ambulanseansatte

 7. - Fikk tilfredsstillende medisinsk vurdering

 8. - Han står i fare for å få<br/> varig hjerneskade

 9. - Systemet har <br/>sviktet totalt

 10. - Ali (37) har fått <br/>hjerneblødning

 11. - Der mistet du sjansen din

Advokat Abid Raja har levert inn anmeldelsen mot ambulansepersonellet og politifolkene som var på åstedet i Sofienbergparken mandag ettermiddag.
Kohinoor Nordberg, hennes far Nils Nordberg og akvokat Abid Raja på plenen utenfor Ullevål universitetssykehus.
Kohinoor reagerte kraftig da ambulansepersonellet nektet å ta med seg Ali til sykehus.