Oslo

Her vil byrådet ha beboerparkering i Oslo

Byrådet arbeider for å få på plass bedre beboerparkering i Oslo de kommende årene. Sjekk om ditt område får nye plasser.

 • Olivia Knudsen

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, forklarte i Aftenposten onsdag at det i tiden fremover vil bli færre gateparkeringer, fordi sykkelvei blir prioritert. Til gjengjeld vil byrådet jobbe for å få på plass bedre beboerparkering og parkeringshus.

 • LES OGSÅ: Her kommer dere fire store pendlerparkeringer.
  Bymiljøetaten har en plan for hvor de ønsker å innføre permanent beboerparkering de kommende årene. Detaljene for nøyaktig hvilke gater det gjelder — eller hvor mange plasser hver enkelt gate vil få - er ennå ikke klare, men det er bestemt hvilke bydeler som skal få nye beboerparkeringsplasser.

Her er det planlagt å innføre beboerparkering:

Åtte bydeler i byen er definert som områder der det skal komme nye beboerparkeringsplasser. Dette er områder som bydelsutvalgene har vedtatt for en tid tilbake. Bymiljøetaten er gitt i oppdrag å gjennomføre planen og jobber for å få ordningen iverksatt. Datoene for planlagt fullføring er klare.

 • Frogner ekskludert Bygdøy : Eksisterende prøveområde vil få permanent beboerparkering sommeren 2017 . Resten av bydelen vinteren 2017/2018.
 • St. Hanshaugen: Eksisterende prøveområde vil få permanent beboerparkering sommeren 2017. Resten av bydelen vinteren 2017/2018.
 • Gamle Oslo: Eksisterende prøveområde vil få permanent beboerparkering sommeren 2017. Resten av bydelen vinteren 2017/2018.
 • Ullern: utvalgte områder i bydelen. Får beboerparkering sommeren 2018.
 • Nordre Aker: utvalgte områder i bydelen. Får beboerparkering sommeren 2018.
 • Alna: utvalgte områder i bydelen Får beboerparkering sommeren 2018.
 • Stovner: utvalgte områder i bydelen. Får beboerparkering sommeren 2018.
 • Grünerløkka: det vil til våren 2018 bli innført beboerparkering innenfor Ring 2.

Det jobbes for å innføre beboerparkering i store deler av byen

Byrådssekretær Anja Bakken Riise forteller at det vil ta tid å innføre beboerparkering i åtte av 15 bydeler.

OPT_beboerkort-zwl5H5X9xl.jpg

Siden 2009 har det eksistert en prøveordning for beboerparkering i begrensede områder i bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Gamle Oslo. I 2011 vedtok bystyret å innføre beboerparkering i store deler av indre by, men ga etter hvert bydelene myndighet til å bestemme selv om de ønsket beboerparkering.I fjor sommer ble prøveordningen utvidet med 28 nye gater på Fagerborg.

Beboernesom bor i områdene med prøveordning har hatt mulighet til å søke om beboerkort for 300 kroner i året. Med et slikt kort kan man parkere gratis hele døgnet.

 • «Bilfritt sentrum» er byrådets store visjon for Oslo — men hvordan ser det ut? Norske og utenlandske arkitekter har allerede laget dette forslaget

Blir en permanent ordning

Nå skal prøveordningen i de tre bydelene erstattes av en permanent ordning. Deretter skal beboerparkering gradvis innføres også i de nye områdene.

Avgiftstiden for parkering på kommunale veier i Oslo ble i januar utvidet til klokken 20 på mandag til lørdag. Tidligere gjaldt dette kun til klokken 17 på hverdager og 15 på lørdager. Parkeringsavgiften ble også hevet med mellom 20 og 50 prosent i hele byen.

For å håndtere den nye ordningen trenger man både et nytt IKT-system og nye parkeringsautomater. Dette er, ifølge Anne Sofie Durkis i bymiljøetaten, både omfattende og tidkrevende.Det må også lages en detaljert plan for hver enkelt gate som blir med når ordningen utvides. Blant annet må det settes opp parkeringsskilt, og p-plasser må merkes.

— Men før permanent beboerparkering bli innført, er det betydelig tilgang til gratisplasser på offentlig vei - med unntak av betalingsplasser i nærheten av handlegater, sier Durkis.

Ingen beboerparkering i handlegater

Det vil ikke bli innført beboerparkering i handlegater eller i gater i nærheten. Et eksempel er Bogstadveien. I dag er det avgiftsparkering der, og slik vil det forbli, opplyser Durkis.

Les også:

Les også

 1. Nå strupes Oslos eldste veitunnel for et år

 2. Anbefaler trikk til Helsfyr og tog til Bislett

 3. Ruller ut 50 km ny asfalt i sommer