Oslo

Ny meningsmåling: Arbeiderpartiet går tilbake i Oslo

Den dårlige meningsmålingen for Arbeiderpartiet i Oslo skyldes søppelkaoset og høye boligpriser, mener byrådsleder Raymond Johansen.

Her presenterer Raymond Johansen (Ap) Oslos første rødgrønne byråd på 18 år. Sammenlignet med resultatet fra kommunevalget, har Arbeiderpartiet gått kraftig tilbake i Aftenpostens ferske meningsmåling. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

I en fersk måling Respons analyse har gjort på oppdrag for Aftenposten, stuper Arbeiderpartiet i Oslo. Høyre går frem, sammenlignet med resultatet fra kommunevalget i 2015.

Dersom det var kommunevalg nå, ville Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre hatt flertall i Oslo bystyre.

Arbeiderpartiet ville mistet fire mandater, mens Høyre ville fått tre. De andre partiene står stort sett likt som ved sist kommunevalg, med unntak av SV, som får ett ekstra mandat.

På Stortingsmålingen ser det imidlertid annerledes ut. Flere i Oslo vil ha Jonas Gahr Støre enn Erna Solberg som statsminister.

 • Oslo-kommentator Andreas Slettholm mener Raymond Johansen har grunn til å være bekymret.

Basert på 800 telefonintervjuer gjennomført mellom 8.–13. desember 2016. Feilmarginer på +/-2.5 −3,5 prosentpoeng.

Tror søppelkaos er årsaken

Raymond Johansen (Ap) sier de har forventet en nedgang. Årsaken er ifølge byrådslederen søppelkaoset som har herjet byen de siste månedene.

– Selv om vi har arvet hele kontrakten av det forrige byrådet, vil det alltid være de som sitter med ansvaret når det skjer, som vil få fokus, sier Johansen. Han tror også de høye boligprisene er en årsak.

– Det er veldig mange årsaker til høye boligpriser, som lavt rentenivå. Det vi har lovet er at vi skal gjøre vår del av jobben med å tilrettelegge bedre for boligbygging. Det er vi godt i gang med å gjøre, men det er ikke noe som synes over natten.

– Det er også mye vi skal levere på miljø og klima. Det er en del tøffe valg som skal tas. Vi skal blant annet fjerne en del parkeringsplasser i Oslo sentrum.

– Men MDG ser ut til å stå på stedet hvil?

– Det er gledelig. Det ser ut som om de får litt ekstra siden folk ser at det bygges sykkelveier.

– Hva med eiendomsskatten?

– Jeg tror det er inne i diskusjonen om boligprisene. Det kan nok ha hatt en virkning, men det er de resultatene vi må ta. Det å sitte med ansvaret betyr mye, men vi skal levere på våre løfter og så teller vi opp stemmene etter valget i 2019. Det er den fristen vi har til å levere på.

Høyre: – Det var en fantastisk måling!

– Det var en fantastisk måling, utbryter gruppeleder Eirik Lae Solberg i Høyre.

– Jeg tror det viser at innbyggerne i Oslo setter pris på et parti som leter etter gode, praktiske løsninger, fremfor å ri ideologiske kjepphester. Det gjelder innen eldreomsorgen, barnehager og skolen, fortsetter han.

Deretter kommer han med et uttrykk som sikkert vil bli gjentatt i løpet av valgkampen: Han tror folk ønsker «miljøpolitikk med et menneskelig ansikt».

– Med det mener jeg en miljøpolitikk som legger til rette for at folk kan gjøre miljøvennlige valg, fremfor å gjøre hverdagen vanskelig for folk.

– MDG og SV ser ikke ut til å bli straffet for miljøpolitikken. Hva tenker du om det?

– I Oslo og byrådet fører Arbeiderpartiet en politikk som velgerne kanskje forbinder mer med Miljøpartiet og SV. Dette blir spekulasjoner, men det kan hende at mange av Arbeiderpartiets velgere er skeptiske til at de er med på en slik politikk, sier Lae Solberg.

– Kunne du dannet byråd med Venstre og Fremskrittspartiet?

– Dessverre er det lenge til kommunevalget. Først skal vi ha stortingsvalg, men når det nærmer seg kommunevalg vil vi gå for et bredest mulig borgerlig alternativ. Så vil resultatet vise hva som er mulig. Det er lenge til valget og mye kan skje, men dette er en stor oppmuntring for oss, sier Solberg.

Arbeiderpartiet kan ha havnet i skyggen til MDG

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror Arbeiderpartiet har havnet i skyggen av MDG.

– Fra forrige måling er endringene innenfor feilmarginen. Men sammenligner en det med forrige kommunevalg, er det dramatisk fordi flertallet i bystyret endres, sier Bergh til Aftenposten.

Han merker seg at Miljøpartiet de Grønne ikke ser ut til å gå tilbake.

– Generelt sett kan det se ut som om det ikke er så dumt å være litt kontroversiell. Det kan se ut som om Arbeiderpartiet er blitt for anonyme, eller har havnet i skyggen.

God måling for Arbeiderpartiet på Stortinget

Denne meningsmålingen viser hva velgere i Oslo oppgir at de vil stemme under kommende stortingsvalg.

Aftenposten har også undersøkt hvem velgerne i Oslo ville stemt på i det kommende stortingsvalget.

Der gjør Arbeiderpartiet det betraktelig bedre.

– Det er interessant at utviklingen på Stortinget er annerledes. Velgerne i Oslo skiller mellom stortingsvalg og kommunevalg. Der gjør Arbeiderpartiet det bra, i tråd med trenden på nasjonalt nivå, sier Bergh.

Les mer om

 1. Oslopolitikken
 2. Meningsmålinger

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Alarmklokkene bør ringe julen inn i Oslo Ap» | Andreas Slettholm

 2. OSLO
  Publisert:

  Ny Oslo-måling: Sterke tall for MDG, Rødt og SV redder Raymond Johansens byråd

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Masse dramatikk i politikken, men velgerne har knapt brydd seg. Før nå.

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Ap går tilbake i Oslo – Rødt med historisk måling

 5. OSLO
  Publisert:

  Ny måling: Ap mot historiens dårligste Oslo-valg.

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Byrådet sliter i både øst og vest | Andreas Slettholm