Machete er Oslos nye gatevåpen
De siste to årene har ungdomsgrupper regelmessig barket sammen på åpen gate på østkanten. Machete er en fellesnevner ved mange av slagsmålene.
Kvelden fredag 19. mai i år fikk politiet meldinger om at 10 til 15 personer slåss på åpen gate på Tøyen. Macheter og slagvåpen ble observert. Det ble rapportert om tre personer med skader.
En søndag tidlig i juni i år stormet en gruppe maskerte menn Ensjø bingo, tok tak i en mann i 20-årene, kuttet av ham fingeren og løp ut av lokalet. Rett etter hendelsen pågrep politiet to menn. Den ene bar machete.
Dette er to av en håndfull saker i 2016 og hittil i 2017 som politiet mener kan knyttes til unge kriminelle gatemiljøer i bydel Gamle Oslo.
Nettverkene består stort sett av gutter fra 15-årsalderen og opp i 20-årene. Narkotikavirksomhet er en stor del av aktiviteten deres på gaten, i tillegg til ran og grov vold.
En gjennomgang Aftenposten har gjort, både av medieomtaler og rettskjennelser i ulike saker fra det siste halvannet året, viser at machete er blitt brukt i minst syv tilfeller.
Kriminaliteten i Oslo er på mange områder lavere i dag enn for 10 og 20 år siden. Også blant unge er lovbruddene blitt færre, men den positive utviklingen stanset og snudde i fjor. I 2016 økte den registrerte ungdomskriminaliteten med 20 prosent, viste tall som ble lagt frem tidligere i år.
Selges i sportsbutikker
Tre personer ble alvorlig skadet i oktober i fjor da machete var involvert i en slåsskamp inne i en leilighet på Linderud i Groruddalen.
10. juni i fjor slåss en gruppe unge menn foran en barnehage på Tøyen, midt i henteperioden på ettermiddagen. Da ble både macheter og slaggjenstander brukt.
I juni i år ble en person skalpert med machete på en privat adresse i Gamlebyen.
– Vi har sett en økning av machetebruk over hele byen, sier Tore Soldal.
Han er leder av Oslo politidistrikt enhet Sentrum og er det som tidligere ble kalt stasjonssjef.
– Vi vet vi har et ungdomsmiljø med kriminelle hvor man slåss med kniv og machete, sier Soldal.
– Hva ligger bak den økende machetebruken?
– Våpenet er veldig lett tilgjengelig. Man kan kjøpe de i hvilken som helst sportsbutikk for bare noen hundrelapper.
Politiets bilde av én av de beslaglagte machetene, viser imidlertid at også mer eksotiske varianter er tatt i bruk.
– Ungdomsmiljøet er blitt tøffere, og denne type våpen ser veldig skremmende ut. De unge i disse miljøene blir nok litt fascinert av dem, legger Soldal til.
Slagsmål på åpen gate
«Bredbladet jungelkniv med inntil 80 cm langt blad».
Slik beskriver Store norske leksikon macheter. De er upraktiske, men har potensial til å gjøre stor skade mot den våpenet er rettet mot.
De fleste hendelsene og slagsmålene det siste halvannet året har skjedd i Gamle Oslo. Området mellom Grønland, Tøyen og Galgeberg peker seg ut. Etter hele seks episoder i løpet av åtte dager i oktober i fjor, satte politiet ned en egen innsatsgruppe for å rydde opp. Ti personer ble pågrepet og varetektsfengslet.
Det ble stille – en stund. Men seks måneder senere, i mai i år, barket unge menn sammen igjen på åpen gate.
Politisjef Soldal understreker imidlertid at det er sjeldent at tilfeldige forbipasserende blir rammet. Likevel skjer ofte slåsskamper med kniv og machete på åpen gate. Det vekker bekymring hos politiet.
– Vi har definitivt utfordringer i disse miljøene. Men det er ikke verre enn at vi håndterer det. Vi opplever at jo synligere politi vi har, jo mer konfliktdempende er det, sier Soldal.
Løst sammensatte strukturer
Miljøene det er snakk om, er ikke tradisjonelt organiserte gjenger, mener kilder i politiet som Aftenposten har vært i kontakt med.
Soldal beskriver miljøene som «multietniske og løst sammensatt».
En gjennomgang av rettskjennelser om varetektsfengsling i saker Aftenposten kjenner til, viser at det er flere gjengangere i slike grove voldssaker.
– Det er ikke et klart hierarki her. De involverte opptrer som et løselig miljø og er ikke så veldig organiserte, men med mange ulike grupperinger, sier politisjefen.
Oppgjørene handler ofte om hevnaksjoner. Slåsskamper planlegges også på forhånd, tror politiet.
– Vi ser at ett ungdomsmiljø gjør noe mot et annet, og så har vi det gående. Dette er ungdom som ikke helt har klart å tilpasse seg samfunnet, og vi har brukt mye ressurser på å ha tilstedeværelse, sier Soldal.
Politiet bekrefter at spesielt Ensjø bingo-saken etterforskes med mulig hevnmotiv som bakgrunn.
Tar med erfaringer fra England til Norge
I februar i år ga Velferdsetaten i Oslo kommune ut rapporten «Under broen», med undertittel «En kartlegging av unge menn som selger rusmidler på Vaterland».
I rapporten står det at både politiet og informanter i miljøet fremhever «en gruppe gutter og unge menn som nylig har kommet tilbake til Oslo etter å ha bodd i England i lengre tid. Flere forteller at disse har erfaring fra tøffe gatemiljøer i England som bidrar til at deres fremferd i selgermiljøet i Oslo er mer voldelig enn andres.»
Samtidig understrekes det der hvordan volden primært rammer internt i miljøene og ikke tilfeldige personer.
– Det har vel aldri vært brukt så mye ressurser på dette som nå. Vi tar all kriminalitet med denne type farlige våpen alvorlig, men spesielt når det er så unge involvert, sier Tore Soldal.