Oslo

Her slåss de om grønne fleecegensere

Her ser du trengsel, knuffing og tilløp til håndgemeng mellom folk som vil sikre seg dunjakker og fleeceplagg på Black Friday-bonanza på Vestby.

 • Sol Sigurjonsdottir
 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

En mann grabber til seg favnen full av grønne fleecegensere under et av timessalgene. Andre fikk ingen. Kampen om tekstilene er knallhard under Black Friday-shoppingen på Norwegian Outlet på Vestby.

— Det er ganske crazy, du blir jo slått ned. Folk løper deg ned, sier Borghild Johansen i et hav av shoppingglade morgenfugler. Hun var en av flere tusen som sto i kø da dørene til kjøpesenteret åpnet kl. 6.

- Vi måtte bryte litt. Det er på timessalget at folk blir litt gærne. De tar ti-tyve plagg med inn i prøverommet og hiver ut det som ikke passer.

Selv fikk jeg tak i to jakker og har spart flere tusen kroner, sier Thomas Melby, godt fornøyd med dagens fangst. Han er ikke overrasket over hordene av kjøpeglade.

— Sånn er det hvert år! Melby er en erfaren Black Friday-shopper og bor i nabolaget.

— Jeg var her kl. 6 i morges. Vi kjørte noen bakveier og parkerer litt strategisk.

Ikke alle var like fornøyd.

— Det er vanskelig å finne størrelsen, ler en mann med et par gensere som ikke passer.

-Godt vi kan bytte, supplerer en dame i samme ærend.

Lasershow og tusenvis av mennesker

På Norwegian Outlet er det fullt av folk. Det er lasershow, DJ og lite som minner om at klokken er 7 om morgenen, melder Oslobys reporter på stedet.

Det amerikanske shoppingkonseptet «Black Friday» har vokst seg stadig større i Norge de siste årene. I morges var det kilometerlange køer av shoppingglade på vei mot handlemekkaet.

Gratis klær blir kastet fra taket på Norwegian Outlet.

Aftenpostens shopping-team på vei til handlesenteret befant seg kl. 06.30 fortsatt i kilometerlang kø inn mot Vestby-avkjøringen på E6, før de omsider fant seg en parkeringsplass ved storsenteret. Da hadde de sett biler snu og folk gå ut av bilene og løpe mot senteret, alt for å sikre seg salgsgodbitene.

Hver time blir det kastet gratis klær fra taket til de shoppingglade hordene, og nye tilbud blir annonsert over høyttalerne.

-Det var ville tilstander da det åpnet

— Vi sto i nesten 40 minutter utenfor og ventet fra kl. 5.30, sier Borghild Johansen. Hun kjenner godt til Black Friday-konseptet, men har aldri vært med på det før.

- Trodde du det skulle være så mange her?

— Da dørene åpnet, var det ville tilstander. De kastet poser ut, folk bare hopper over deg, du blir skallet i hodet, det er ganske crazy.

Handledagen, som blir holdt dagen etter amerikanernes Thanksgiving, har fått fotfeste i både butikkene og nettbutikkene her til lands. I USA holder butikkene salg og nattåpent, i det som markerer starten på julehandelen.

 • Shoppegalskapen på Black Friday koster liv i USA: Åtte dødsfall og nærmere 100 skader under «Black Friday». siden 2006
  I fjor åpnet Norwegian Outlet på Vestby klokken syv, mens i år åpnet de en time tidligere.

Ved fjorårets Black Friday-salg var det over 500 personer som sto klare utenfor dørene på morgenkvisten. I år sto rundt 2000 i kø da dørene åpnet kl. 06.00.

— Det tar fullstendig av

Det er kanskje spesielt Vestby Outlet og Elkjøp som har omfavnet konseptet her til lands, men tilbudene raser inn fra de fleste store butikker, butikkjeder og kjøpesentre. Elkjøp markerer dagen gjennom en hel uke med tilbud.

— Vi har fått inn Røde Kors, utvidet parkeringskapasiteten betydelig og har over 20 vektere på plass. Vi har også booket mye underholdning, med lys, glitter og glam, det er viktig, sier daglig leder Einar Sørland ved Norwegian Outlet.

IMG_6294Trengsel-ADZxuKd_Cj.jpg

— Responsen vi fikk fra kundene våre i fjor var helt enorm, og i butikkene våre tok det fullstendig av. Mange rakk rett og slett ikke å sikre seg alle tilbudene, og derfor utvider vi i år. Vi tråkket for første gang på gassen i fjor og svaret fra Ola og Kari var klart: De ønsket konseptet velkommen, har administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp fortalt til Aftenposten tidligere denne uken.Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Nordic forteller at Black Friday ved Elkjøp i fjor ble den dagen med nest størst omsetning for hele året, bare slått av tredje juledag.

Les også

 1. Her slåss de for billige barnejakker under Black Friday

 2. Norge har fått Black Friday - i en uke

 3. Derfor heter det «black friday»

 4. Åtte dødsfall og nærmere 100 skader under «Black Friday» siden 2006