Her regnet det 67,6 mm lørdag. Dette er konsekvensene.

Granfosstunnelen er nå åpnet etter å ha vært stengt et døgn. Det samme er E18, og togene mellom Sandvika og Asker går som normalt. Forsikringsselskapet If frykter at mange som kommer hjem fra ferie i dag vil få seg en overraskelse.

Den kraftige nedbøren over Østlandet fosset inn på kjøpesenteret og kinoen i Sandvika.

– Det vi frykter, er at mange kommer hjem fra ferie i dag og får seg en overraskelse, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

I går fikk forsikringsselskapet mellom 800 og 900 henvendelser - først og fremst fra Asker, Bærum og Oslo Vest. De fleste gjaldt vannskader i kjellere, i tillegg til skader på næringsbygg, butikker og enkelte biler.

Ikke siden Meteorologisk institutt åpnet sin målestasjon på Bygdøy har det regnet så mye som det gjorde der lørdag.

- Skader for minst 100 millioner

– Det var alt fra et par centimeter vann over flisene til at vannet stod halvannen meter oppeter veggen. I dag regner vi også med at det er mange som tar kontakt, sier Clementz, og forteller at If nå har økt kapasiteten med fire ekstra kundesentre.

Clementz oppfordrer kunder som har fått mindre skader til å benytte seg av forsikringsselskapenes nettløsninger i stedet for å kontakte dem per telefon.

– Grunnen er at hvis man kun har en mindre skade, finnes det antageligvis folk som trenger mer hjelp, sier han.

Søndag formiddag hadde Gjensidige fått inn 1400 henvendelser.

– Totalsummen vil minst bli 100 millioner kroner for bransjen, men det er for tidlig å spekulere i endelig sum, opplyser Gjensidiges kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Les også

Se, det regner inne i Sandvika kino

En familie på Bekkestua våknet opp til dette synet av et oversvømt soverom i kjelleren lørdag morgen. Sist gang de opplevde det samme var i 2001.
Mange butikker og næringsbygg har fått store skader.

Tog går som normalt – t-banelinje stengt

Jernbaneverket melder på Twitter at de tekniske skadene etter gårsdagens tordenvær ved Hvalstad stasjon i Asker nå er utbedret slik at togene mellom Asker og Sandvika kjører som normalt.

Oslo Sporveier melder at T-banens linje 2 er innstilt mellom Holmen og Smestad. Det kjøres buss for bane på strekningen Majorstuen-Hovseter. Bussene har påstigning i Sørkedalsveien. Dette skyldes store vannmengder ved Makrellbekken stasjon som forventes å vare hele søndagen.

En spektakulær skypumpe feide inn over Oslo under regnværet som forklares slik.

E18 Drammensveien er nå åpnet, men ved Maxbo på Vækerø, retning Oslo sentrum er det fremdeles fare for kø fordi det pågår opprydning etter oversvømmelser.

Flere bileiere som ble overrasket av regnværet har meldt inn skader.
Bilberger Geir Tilje i Bærum Kranservice måtte ut og kjøpe seg vadebukser lørdag.

- Folk blir veldig forfjamset

For bilbergerne i Bærum kranservice startet arbeidsdagen allerede klokken fem på morgenen, da en bil måtte hjelpes i Bekkestuatunnelen.

Geir Tilje, som i utgangspunktet var alene på jobb denne lørdagen, fikk hjelp av kolleger som kom til unnsetning da det stod på som verst.

– Vi hentet åtte biler i går, men det roet seg utover ettermiddagen, sier Tilje.

Han forteller at han måtte ut og kjøpe vadebukser for å kunne bistå sjåfører med biler som stod i vann til langt over dashboardet.

– Folk blir veldig forfjamset. De prøver seg, men så er vannet dypere enn de tror og da er det ingen retrettmulighet. Én måtte hentes ut av bilen av brannvesenet, forteller Tilje.

Les også

Klimaskader firedoblet på åtte år

Rekord på Bygdøy

Fra klokken 8 i går morges, frem til klokken 20 på kvelden var det intense nedbørsmengder på Østlandet. Bygdøy i Oslo fkk den aller våteste rekorden. I løpet av kun to timer, mellom klokken 11 og 13, regnet det 54,7 millimeter. I løpet av 12 timer var det så mye som 67,6 millimer. Dette er ny toppnotering for stasjonen, som er relativt ny, som ble opprettet i 2006, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

– Dette er ikke akkurat hverdagskost, sier statsmeteorolog Christen Gislefoss.

Lokale variasjoner

– Men det var store lokale variasjoner. Fra Bygdøy til Blindern var det stor kontrast, sier Gislefoss.

– Alt tyder på at døgnrekord for Bygdøy, men vi har ikke helt oversikt enda.

Statsmeteorologen beroliger oss om at været blir betraktelig bedre i dag. Det kan bli noen spredte regnbyger, men ikke i lignende omfang.

Styrtregnet ødela utstillinger på Folkemuseet i Oslo

På Norsk Folkemuseum i Oslo ble flere utstillinger ødelagt på grunn av det kraftige regnværet lørdag, melder NTB.

Sjef for Sivilforsvaret, Jon Berntsen, sier til NRK at de jobber for å begrense skaden etter at vannet sto opp mot 70 centimeter høyt i flere kjellere i friluftsmuseet på Bygdøy.

Vått flere steder

Vått var det også i Nord-Odal med 54,9 mm nedbør, Lier målte 37,2 mm og Hønefoss (Hverven) målte 33,2 mm, melder yr.no.

På Ekebergsletta var det store vanndammer.