Oslo

Alvorlig høy luftforurensning i Oslo

En ny rapport viser at Osloluften til tider er så dårlig at mennesker med hjerte- og lungeplager dør kort tid etter ekstra høy luftforurensning, skriver VG.

Statens Vegvesen venter høye forurensningsnivåer også i vinter, skriver VG. Foto: Borgen, Ørn E.

  • Steffen Pedersen Øberg

Flere med hjerte— og lungeplager dør få dager etter at luftforurensningen i Oslo har vært ekstra høy, skriver VG.

– Funnene i undersøkelsen er alvorlige, fordi det angår så mange, kanskje opptil 100.000 mennesker som bor i de mest berørte områder i Oslo. Vi har dokumentert at det er høyere dødelighet i hovedstaden etter dager med høy forurensning. sier Pål Rosland, sjefingeniør i Statens vegvesen, til VG.

Har sammenliknet 50.000 dødsfall

Dødeligheten i hovedstaden er høyest tre til fem dager etter at forurensningen når sine toppnivåer, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet, Statens vegvesen og medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Forskerne har sammenliknet om lag 50.000 dødsfall i Oslo gjennom ti år. De har sammenliknet dødeligheten for folk over 50 år med nøyaktige data om lokal forurensning fra dag til dag i Oslo.

Aller høyest er luftforurensningen på målestasjonene på Smestad, i Bygdøy allé og Hjortnes på Oslo Vest, og på Alnabru og Manglerud på østkanten, skriver avisen.

Under helseskadelige verdier først i 2025

Rosland forteller VG at de nye EU-reglene for tunge kjøretøy fra 2015 kan bringe utslippene gradvis ned, men selv om myndighetne har lagt en handlingsplan for å få ned forurensningen har de innrømmet at den neppe kommer ned under EUs verdier for helseskade før 2025. Regjeringen risikerer nå å bli trukket for EFTA-domstolen for manglende tiltak, ifølge avisen.

Les også:

Les også

  1. Med kulden kommer støvet

  2. Ruters ønskeliste for 2015: 60 millioner ekstra

  3. Trafikkveksten bør stoppes