10 tips for helgen

Musikk som slår, mat og drikke, en flat tango eller smektende strykere? Du burde finne noe som passer for deg denne helgen.

Slå ut håret eller ta det rolig? Oslo denne helgen tar vare på alle behov.

1. Moddi synger forbudte sanger i Operaen

Moddi løfter norsk musikksensur opp i dagen søndag.

Den nordnorske artisten Moddi ga ut albumet Unsongs i fjor, og høstet mange lovord, blant annet i Aftenposten. Nå har han lagt ut på tur med det han kaller «reise gjennom to hundre år og fem kontinenter» der han også tar opp Norges mørke historie hva angår musikksensur. I Operaen får vi en gjesteopptreden fra sangeren Marja Mortensson (21), som bruker sørsamisk joik og språk i musikken sin.

Hvor: Den Norske Opera og Ballett

Når: Søndag kl. 19


2. Fersk Grammy-vinner på besøk

Canadiske Drake spiller søndag.

Canadiske Drake er en av de store stjernene og blant annet den første artisten som har passert én milliard strømminger med låten «Views». Han er også den som har hatt flest førsteplasser på Billboards R & B/Hip Hop-toppliste. Det er han ikke udelt glad for: Da han fikk Grammy for Best Rap Song «Hotline Bling», klaget han over at han er blitt puttet i feil bås – han mente dette var en poplåt. Uansett er det klart for en hitparade på Fornebu søndag.

Hvor: Telenor arena

Når: Søndag kl. 19.30


3. Er «Showgirls» bedre enn sitt rykte?

Elizabeth Berkley spiller jenta som drømmer om en karrière som danser i «Showgirls»

Få filmer har fått så hard medfart som Paul Verhoevens Showgirls (1995). Et samlet kritikerkorps kalte den pinlig, overspilt, platt og kvinnefiendtlig. Verhoeven vant syv Razzie-priser og dukket faktisk opp for å hente dem. Er virkelig filmen så ille? Er det kanskje en snedig kritikk av underholdningsbransjen? Den franske regissøren Jacques Rivette kalte filmen en av de beste 90-tallsfilmene: «En film om å overleve i en verden befolket av drittsekker.»

Du kan gjøre deg opp din egen mening om Verhoevens Showgirls. Etter filmen blir det diskusjon mellom Lars Ole Kristiansen fra Montages, Chloé Faulkner fra Filmklubbforbundet og Kjell Runar Jenssen og Hege Jaer fra Cinemateket.

Hvor: Cinemateket

Når: Fredag kl. 19.15


4. Bli mett og utørst i Spektrum

Fredag og lørdag kan du smake deg gjennom både mat og drikke.

Årets største vin-, brennevin- og matfestival finner sted fredag og lørdag i Spektrum. Her får du hundrevis av viner og matretter når importørene kommer og lar deg oppleve vin, champagne, whisky, cocktails, øl og mat. Du kan delta på et stort utvalg kurs, og hvis du ønsker, kan du kjøpe billett som inneholder både inngang og smakskort for sterk drikke. Derfor må du være over 20 år for å kunne delta.

Hvor: Spektrum

Når: Fredag kl. 15–21, lørdag kl. 10–21


5. Ta fredagstangoen på Torshov

Med tango går fredagen som en dans.

«Vinterens tangoeventyr i Oslo» sier reklamen, intet mindre. Ensemble Hyperion ble dannet i 1992 og har holdt over 800 konserter rundt i hele verden. Ensemblet har spilt på de største tangofestivalene på kontinentet, og de har akkompagnert kjente tangodansere. Ensemblet regnes blant de beste innen sjangeren i Europa og gjenskaper de gamle klassiske tangoene fra 30- og 40-tallet.

Hvor: Cosmopolite

Når: Fredag kl. 20


6. Ingentingsskyer med popkanter

Amerikanske Cloud Nothings begynte som enmannsprosjektet til Dylan Baldi, og fikk sitt gjennombrudd med de kritikerroste albumene Attack on Memory fra 2012 og Here and Nowhere Else fra 2014. Deres nyeste album Life Without Sound byr på smart, detaljrik og lyttervennlig gitardrevet pop.

Hvor: Parkteatret

Når: Søndag kl. 19


7. En by full av larm

Fieh spiller under Bylarm denne helgen.

Torsdag til lørdag er det igjen klart for Bylarm, som dessuten feirer 20-årsjubileum. Nesten 150 artister fordelt på 16 scener over tre dager blir litt av hvert å rekke over, så her har ekspertene gitt sine tips til deg. Husk også Brylarm, gratiskonsert i samarbeid med =Oslo på Sentrum scene lørdag kl. 12–15. God musikkhelg!

Hvor: Flere scener over hele byen

Når: Torsdag til lørdag.


8. Husker du Majka, jenta frå verdsrommet?

Nå er hun tilbake, og hele familien kan treffe henne i Kulturkirken Jakob.

Hvis svaret er ja, er du nok en av de mange som vokste opp med den tsjekkoslovakisk science fictionserien på TV. Serien handlet om en liten landsby som fikk besøk av en menneskelignende skapning fra verdensrommet. I forestillingen Majka, jenta frå verdsrommet – kjem att vender hun tilbake til jorden. Her møter hun to barn i et livløst og metallisk landskap. Forestillingen er et musikkteater som passer for hele familien.

Hvor: Kulturkirken Jakob

Når: Søndag kl. 13.00


9. Musikk i mørket

Lights Out inviterer til musikk i mørket

Lights Out inviterer deg til å være med på en klassisk konsert i absolutt mørke. Med sitt mørklagte konsertlokale ønsker trioen å skape en tredimensjonal lytteropplevelse. Programmet er ukjent: Det skal skape en så fordomsfri opplevelse som mulig.

Lights Out er Magnus Boye Hansen på fiolin, Steven Walter på cello og Mathias Susaas Halvorsen på klaver.

Hvor: Nynorskens hus, Rosenkrantz’ gate 8

Når: Fredag, lørdag og søndag kl. 20.00


10. Oslo Strykekvartett i Sentralen

Oslo Strykekvartett har vært en spydspiss i det norske kammermusikkmiljøet helt siden starten i 1991.

Oslo Strykekvartett spiller Beethovens siste strykekvartetter, skrevet året før komponistens død. Beethoven hadde skrantende helse og var helt døv da disse mesterverkene ble skrevet.

Oslo Strykekvartett består av Geir Inge Lotsberg – fiolin, Liv Hilde Klokk – fiolin, Are Sandbakken – bratsj og Øystein Sonstad – cello. De har gitt ut en drøss av prisbelønnede plater, spilt alle Beethovens strykekvartetter tidligere og gjestet Carnegie Hall / Wigmore Hall en rekke ganger gjennom karrièren.

Hvor: Sentralen

Når: Lørdag kl. 18