Oslo

Siste fergetur fra Vippetangen

Nå går det ikke lenger øybåter fra kaien med fiskelukten og de lange køene om sommeren, som lå litt upraktisk til.

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

I flere år har det vært snakket om en ny fergekai på Rådhusbrygga. Nå blir tilbudet mer tilgjengelig, sa byråden for noen uker siden.

Men det er noe med Vippetangen og øybåtene og alle minnene fra sommer og fiskelukt og Hovedøya som gjør det hele litt vemodig.

Aftenposten ble med på den siste turen fra Vippetangen. Se videoen over.

Etter 98 år og én siste fergetur, plukker en representant fra Ruter ned informasjonsplakatene. Nå går øybåtene fra Rådhusbrygga.

— Jeg synes det er vemodig. Veldig, sier skipsfører Knut Hjorth-Jenssen, som akkurat har lagt ut fra Vippetangen på den siste turen til øyene. På vei tilbake er det Rådhusbrygga som er ny havn.- Jeg er en Oslo-gutt, og Vippetangen er en av plassene i byen jeg har et nært og kjært forhold til. Det kommer aldri til å bli som det har vært, sier en litt rørt skipsfører.

Han konstaterer at byen forandrer seg.

Mer trafikk på Rådhusbrygga

Han er ikke utelukkende negativ til den nye brygga, men det er mye han kommer til å savne eller er spent på. Særlig blir det vanskelig å være fleksibel når noen kommer i siste liten.

— På Vippetangen har vi kunne være mer fleksible og har ventet på folk, men på Rådhusbrygga er det mer trafikk. Vi er avhengig av å være punktlige, sier Hjorth-Jenssen.

- Er det noe du gleder deg til?

— Helt klart. Vi får nye ruter, og det er ikke til å stikke under stol at dette går på automatikk. Således blir det en ny virksomhet, og man må nok delta på en helt annen måte. Det er også fint å se at det er liv på den andre siden av øya.

Og så snart turen var over, begynte arbeidet med å fjerne informasjonsplakatene til Ruter. Men fiskelukten er der fortsatt.

Les også

Nå skal øybåtene legge til kai på Rådhusbrygga

Skipsfører Knut Hjorth-Jenssen kjørte den siste turen fra Vippetangen.