Oslo

Tente på boligen sin - dømt til fengsel

Huset var nærmest overtent da brannvesenet kom frem, men mange la merke til bensinlukt på stedet. Nå må ekteparet i fengsel for å ha tent på sitt nykjøpte hus.

Bare elleve dager etter at paret hadde tatt over sin nye bolig i bydel Søndre Nordstrand, ble bologen totalskadet i en brann. Nå er ekteparet dømt for å ha startet brannen for å svindle til seg forsikringspenger.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Ingen var hjemme da det begynte å brenne i en enebolig i bydel Søndre Nordstrand i Oslo annen juledag for to år siden. Brannvesenet kunne raskt konstatere at huset ikke kunne reddes.

Da brannteknikere fra politiet gjennomsøkte boligen, la de merke til bensinlukt flere steder i huset. Det ble tatt prøver fra syv steder i huset, og sendt til Kripos for analyse. Der ble det konkludert med at «det etter all sannsynlighet er påvist bensin i alle de innsendte prøvene fra boligen».

Pågrep eierne

Politiet rettet raskt mistanken mot ekteparet som bare elleve dager i forveien hadde overtatt boligen fra forrige eier. Det middelaldrende ekteparet hadde nemlig betalt over 5,5 millioner kroner for huset. Dette til tross for at budgivningen startet på 3,8 millioner kroner.

Samtidig fikk ikke paret solgt sin forrige bolig til prisen de ønsket seg. Ifølge politiet fikk paret problemer med å betjene lån på to boliger.

Paret ble etter noen dager pågrepet og satt i politiets varetekt, og saken ble politianmeldt.

Kjøpte bensin

Da straffesaken nylig kom opp i Oslo tingrett, nektet ektefellene for tiltalen som lød på forsikringssvindel. Retten har blant annet vurdert økonomien til paret, særlig med tanke på at de måtte betjene to lån på dette tidspunktet.

Selv mente paret at de hadde leid ut en hybel og to leiligheter, og hevdet at de ikke hadde økonomiske problemer.

Politiet fant også ut at ektemannen hadde kjøpt fem liter bensin syv timer før brannen startet. Dette forklarte ektemannen med at han hadde «hjulpet» en annen bilist som hadde gått tom for bensin på veikanten.

Retten finner det påfallende at han ikke «opplyste noe om dette bensinkjøpet da han ble avhørt av politiet 9. januar 2014. Forklaringen på bensinkjøpet som NN senere kom med, fremstår for retten som oppkonstruert og ikke troverdig», heter det i dommen.

Begge må i fengsel

Oslo tingrett har nå konkludert med at ektefellene «satte fyr på sin enebolig for å få utbetalt forsikring fra forsikringsselskapene hvor boligen var forsikret».

I utgangspunktet kvalifiserer dette til en fengselsstraff på ett år og seks måneder, men siden saken har ligget hos politiet i ni måneder etter at den var ferdig etterforsket, får de en strafferabatt på fire måneder. Dermed må begge bak lås og slå i ett år og to måneder. Begge får fradrag i straffen på fem dager som de satt i varetekt.

De må også betale 5000 kroner hver i saksomkostninger til staten.

  • Se også:

Les også

  1. Slapp unna med kul i pannen, må i fengsel

  2. Nordmenn svindlet forsikringsselskapene for en halv milliard kroner i fjor

  3. Forsikringssvindel for en halv milliard avslørt i fjor