Oslo

Snøen har smeltet – nå kommer rekordregningen

Tidenes Oslo-vinter har kostet mer enn dobbelt så mye som i et normalår. Regningen endte på hele 212 millioner kroner.

Årets vinter i Oslo var både kald, snørik og langvarig. Nå viser det seg at den også var den dyreste i historien. Dette bildet ble tatt i februar.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

De siste dagene har Oslo badet i sol og sommer, men bare for et par måneder siden var det kuldegrader og snøhauger som preget hverdagen til Oslo-folk. Det ble nesten satt ny snørekord i Oslo i mars.

Onsdag offentliggjorde kommunen sitt regnskap for vintervedlikeholdet som viser at regningen kom på hele 212 millioner kroner.

Det er dobbelt så mye som i et normalår. Så sent som i februar ble merkostnadene for brøyting anslått til 90 millioner kroner, men i takt med snøhaugene vokste beløpet til 125 millioner kroner.

  • LES OGSÅ: Hard vinter har gitt store hull og skader – nå skal det lappes

Bevilger 260 mill.

I revidert budsjett, som ble lagt frem onsdag, foreslår byrådet å bevilge tilsammen 260 millioner kroner for å dekke brøyteutgiftene fra i vinter og ruste byen for fremtidige vintre.

125 millioner kroner er allerede brukt for å dekke merutgiftene til strøing og brøyting. Nå legger kommunen 70 millioner kroner i en egen kasse som buffer til fremtidige vintre.

Bymiljøetaten hadde enkelte dager store problemer med å brøyte gater og fortau i vinter. Her blir en bil spadd frem i Meltzers gate på Frogner i januar.

45 millioner kroner går til lapping av hull i asfalten. Dette kommer på toppen av det ordinære budsjettet.

I tillegg skal 20 millioner brukes til oppgradering av Åsland snømottak.

Deponiet på Åsland må oppgraderes for å tilfredsstille miljøkrav og for å unngå at forurensning fra snø skal komme ut i naturen.

– Heldigvis er det sol og sommer i Oslo nå, men vi har bak oss en uvanlig snørik vinter hvor det til tider var vanskelig å komme seg rundt i byen. For byrådet var det viktig at det ikke skulle stå på ressursene, og aldri har det vært større mannskaper eller flere maskiner i sving for å brøyte og rydde bort snø enn det var i vinter, sier samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

LES OGSÅ: Vinter-syklistene: Piggdekk gir trygghet på glatta

Trenger flere snødeponier

Byrådet leter nå også etter flere steder som kan brukes som snødeponi.

– De store snømengdene viste at Oslo trenger flere steder å deponere snø. Vi jobber med å utrede flere alternativer, og setter nå av penger for å sikre at Åsland trygt kan brukes til å deponere snø dersom det skulle bli nødvendig, sier byråden.

Til tross for store ressurser til måking og strøing, kom det inn rekordmange klager til kommunen om akkurat dette. Nå skal kommunen se på hvordan de kunne takle situasjonen bedre.

– Ble kommunen tatt på sengen av den lange og snørike vinteren?

– I vinter var det mer snø i Oslo enn på mange år. Jeg synes det er bra at folk melder ifra når de mener brøytingen er for dårlig, og fra kommunens side har vi gjort alt vi har kunnet for å følge opp. Bymiljøetaten går nå gjennom erfaringene med årets ekstremvinter slik at vi kan være enda bedre rustet for fremtiden.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Vinter
  3. Snø