Oslo

Slik blir byens nye storstue

Når nye Deichman åpner i Bjørvika om to år, må biblioteket levere et resultat fra utleie på 12,5 millioner kroner i året.

Dette området i femte etasje på nye Deichman i Bjørvika blir kanskje et av byens aller beste utkikkspunkter.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

650 meter fra Rådhusgata 15, hvor Carl Deichman startet sitt aller første bibliotek 12. januar i 1785, er nå nye Deichman for alvor i ferd med å reise seg. Aftenposten fikk som første norske avis en omvisning i bygget som skal trekke to millioner besøkende årlig.

– Det blir et fantastisk bygg, det er ikke rart det ble kostbart, humrer kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Roen har igjen senket seg over Deichman. Like fredfullt var det ikke høsten 2015. Da herjet det en voldsom diskusjonen etter at Oslos ferske byråd, Raymond Johansen, åpnet for skrote de nye bibliotekplanene. Han falt til slutt ned på at byggingen skulle fortsette, men at deler av lokalene måtte leies ut til annen virksomhet for å sikre penger til drift av biblioteket.

Det kravet består fortsatt.

Lyssjaktene i taket kaster dagslys nedover i etasjene i det åpne bibliotekbygget.

– I budsjettet fra byrådet for det første ordentlige driftsåret, 2021, er det foreslått et krav om resultat på utleie på 12,5 millioner kroner. Her vil det bli en deling mellom fast utleie og såkalt spotutleie. 40 prosent av bygget blir berørt av utleie, sier etatsdirektør i Deichman, Knut Skansen.

Først neste år vil det bli kjent hvilke aktører som foreslås som mulige permanente leietagere i det nye hovedbiblioteket. I tillegg vil det bli lagt vekt på en stor andel for såkalt pop-up-utleie, i form av kurs, konferanser og events, der dette er forenelig med bibliotekdrift og politiske føringer ellers.

– I tillegg til restaurantdelen, som også omfattes av dette, vil det kunne bli to arealer i første etasje og ett areal i femte etasje som vil bli utleid permanent. Resten skjer i form av mer temporær utleie til ulike arrangementer, sier Skansen.

Han anslår at den samlede omsetningen for de eventuelle leietagerne må ligge et sted mellom 70 og 100 millioner kroner for at resultatkravet på 12,5 millioner skal nås.

Når nye Deichman åpner dørene i 2020, side om side med Operaen og det ny Munchmuseet like bak, blir Bjørvika et kulturtungt område i Oslo.

Utleien skal ikke være til ulempe for bibliotekdriften.

– Det er et viktig premiss at lokalene ikke kan endres. Dette er et signalbygg med sterke arkitektoniske grep. Store byggtekniske tilpasninger er derfor ikke aktuelt, sier Skansen.

Bygget er delt inn i fem etasjer. Toppetasjen vil blant annet bli viet filosofi, religion, historie og ha mange leseplasser. Her kommer også den historiske Deichman-samlingen på 20.000 titler, som blant annet inneholder Aslak Bolts håndskrevne bibel, Norges eneste bevarte middelalderskrift fra 1250.

I denne etasjen vil publikum også kunne se de spesielle lyssjaktene som kaster dagslyset nedover i etasjene i den 13.900 kvadratmeter store bygningen.

Ett av områdene som egner seg ekstra godt til midlertidig utleie, ligger i femte etasje.

– Er du ikke allerede gift, så burde du gifte deg her oppe, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen. Området hun viser til, er terrassert og byr på en overdådig utsikt over Operaen og Oslofjorden. Her tror kulturbyråden mange vil være bare for å «henge».

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen synes hovedbiblioteket er verdt hver krone. Prisen er 2,47 milliarder før moms.
Slik blir førsteetasje i det nye biblioteket. Rulletrappene ble montert for snart ett år siden.

– I fjerde etasje blir det mye faglitteratur, realfag og kunst, mens tredje etasje blir veldig aktivitetsbasert med musikk, filmstasjoner, et eget musikkstudio, ungdomsbøker og tegneserier. Andre etasje blir fortellingens univers, med skjønnlitteratur for vokse samt en stor barnesone, sier Ellen Aabakken, seksjonsleder for samling ved Deichman.

I andre etasje blir det også en utendørs takrestaurant.

I første etasje blir det resepsjon, inn- og utlånsavdeling samt restaurant. Kjelleren vil romme magasiner og en stor kinosal. Her vil det også ligge et avansert sorteringsanlegg for bøker. Hele bygget har en kostnadsramme på 2,47 milliarder kroner før moms.

– Biblioteket skal være åpent hver dag, syv dager i uken. I dag har hovedbiblioteket 290.000 besøkende årlig, hvor vi har mulighet til å vise frem 30 prosent av bøkene våre. I det nye biblioteket vil vi ha 10.000 hyllemeter med bøker. I tillegg vil den digitale formidlingen stå sentralt, sier kommunikasjonssjef Jørn Johansen i Deichman.

Nye Deichman skal kles med en blanding av frostet og gjennomsiktig glass.

Les mer om

  1. Rina Mariann Hansen
  2. Deichman
  3. Byutvikling
  4. Bjørvika
  5. Arkitektur