Oslo

Ekstremvarme sendte Oslo på båttur – men 17. mai blir det nedtur

Oslofolk fylte øybåtene til randen mandag, da Sør-Norge jaktet troperekord. Men 17. mai bør østlendinger pakke seg inn i stakk og vadmel – og ta med paraplyen for å se barnetoget.

Full trøkk og ekstrabåter på Ruters fergerute til Hovedøya og øyene i indre Oslofjord.
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • Stein J Bjørge (foto)

Hett ekstremvarsel

Obs-varsel: «Uvanlig varm»

Mandag og tirsdag kan temperaturen komme opp i hele 30 grader i Sør-Norge.

Det vil så fall være tangering av rekorden for tidlig tropevarme. For i sølvbyen Kongsberg nådde kvikksølvet 30 grader allerede 14. mai i år 2000.

Varmt i vest, midt og øst

Mandag var det flere steder i Norge som snuste på rekorden:

I et solbadet Norge kunne innbyggerne i Mebonden i Trøndelag kaste Selbu-vottene og kose seg med 25 grader klokken 13 mandag.

Så plinget det 27 grader i Etne i Hordaland klokken 14, mens Minnesund, Sarpsborg og Nesbyen svettet seg over 26 varmegrader.

Ekstra ferger måtte mandag settes inn i ruteplanen for å få alle solhungrige ut på øyene – 14. mai.

Fullt trøkk på Badebåtene

I Oslo, der gradestokken viste 25,3 grader klokken 16 mandag, hadde tusenvis forlatt byen.

Nedkjølingsbassengene på Tøyenbadet og Frognerbadet åpner først 18. mai. Derfor var Oslofjorden det nærmeste mange kom sommerutflukt.

Båtene til Hovedøya og de andre øyene i indre oslofjord ble raskt fylt opp, slik at Ruter måtte sette inn ekstrabåter til folk som ønsket å kjøle seg ned på sjøveien ut av sentrum.

Kø på Aker brygge, men alle fikk plass på ekstrabåtene som ble satt i rute mellom Hovedøya og Aker brygge.

Skyggegutter

På sørsiden av Hovedøya nyter Knut (10 måneder) bråsommeren sammen med pappa Håvar Ohma.

– Vi gutta holder oss i skyggen nå på det varmeste, men vi nyter sommervarmen begge to, ler Ohma i pappaperm.

Håvar Ohma har pappaperm og har med seg arvingen Knut på 10 måneder.

Solpleie

I en klynge på stranden finner vi noen sykepleiere som vil ha farge på kroppen. Englene fra helsevesenet har studert sammen og har tatt samling i bunn på stranden sør på Hovedøya. Nå er noen i mammaperm og resten hadde en fridag til gode fra tjeneste.

Damene, som alle hevder de er i 30-årene, traff blink på værmeldingen og valgte å legge kursen til den nærmeste øya i Oslofjorden.

Sykepleierne Nina Borge, Silje Skovdahl, Marita Nygård, Jenny Dåsvatn, Jenny Lidén og Ingeborg Backe har tatt seg hvileskjær på Hovedøya i finværet.

Rekordjakt

Men det mange lurte på utover mandagen:

– Vil vi kunne få tropevarme mens det fortsatt ligger snø langs stier og veier i Nordmarka?

– Vi har fått inn varme luftmasser og det er bra trykk i solen i dag og i morgen. Vi kommer til å få gode temperaturer, men nå tror jeg ikke det vil bikke 30, sier Eldbjørg Moksnes ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

Ekstremvarme over Sør-Norge mandag og tirsdag.

Dårligst akkurat på 17. mai.

Vakthavende meteorolog kan berolige med at det kommer en ny sjanse tirsdag, med mye av det samme. Men så blir det ekstremt væromslag på Karl Johans gate og på det sentrale Østlandet.

– Torsdagen, 17. mai, blir den kaldeste og dårligste dagen denne uken. Vi får nordavind og det blir paraplyvær. Det kommer til å regne onsdag kveld, natt til torsdag og første del av dagen. Så ser vi en liten bedring utover ettermiddagen, men muligheter for gløtt av sol, sier Moksnes.

  • Sommerbad i Oslofjorden? Helt utholdelig!
På østsiden av Oslo rådhus blomstrer Kirsebærtrærne for fullt til turisters glede og fasbookfeeden.

Kongen får gråvær – mens solen skinner på resten av kongeriket

Og fra ekstremvarme vil temperaturene synke med 10 grader, til maks 15 på slottsbalkongen og på Eidsvoll på nasjonaldagen.

Men resten av kongeriket vil kose seg med is, brus og anstendig 17. mai-vær.

– Det blir mye fint vær i resten av landet. På Vestlandet blir det sol men litt lavere temperaturer. Nordover vil det bli mye fint vær, mens Finnmark vil få nedbør, sier Moksnes.

Men mai-været i Norge svinger. Og Moksnes trøster folk i Oslo-området om at det vil svinge tilbake til og komme varmere dager igjen. Snart. Allerede i pinsen blir det igjen mye pent vær igjen.

Ståplass på taket for turister og solbadere i skjønn forening. Ruters båtrute B1 er en flott måte å se Osloløyene. En bussbillett bringer deg rundt øyene og tilbake. I ukedagene er det avgang fra Aker brygge hver time.

Les mer om

  1. 17. mai
  2. Vær
  3. Oslo
  4. Sommer
  5. Meteorologisk institutt