Oslo

Snø dumpet nær Oslos drikkevannskilde hadde høye blyverdier

Deler av snøen deponert av Bymiljøetaten nær Maridalsvannet i Oslo hadde en andel bly som var 4,5 ganger det tillatte for drikkevann.

I februar deponerte Bymiljøetaten store mengder snø på en parkeringsplass 450 meter unna drikkevannet i Maridalen.
  • og NTB

I februar deponerte Bymiljøetaten store mengder snø på en parkeringsplass 450 meter unna drikkevannet i Maridalen. Snøen ble fjernet etter at Vann- og avløpsetaten grep inn samme måned.

Årsaken var at de anså den som en miljøfare, noe som understøttes av en stikkprøve omtalt av Nordre Aker Budstikke torsdag.

Ifølge avisen overskred prøven grenseverdiene i drikkevannsforskriften for krom, nikkel, bly, klorid og PAH16. Andelen bly var 4,5 ganger det tillatte for drikkevann.

– Snøen var forurenset, og til dels langt over grenseverdiene, sier Frode Hult, seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten, til Nordre Aker Budstikke.

Overfor samme avis understreker Bymiljøetaten at snødepotet var midlertidig. De omtaler også snøen som lokal snø fra boligområder, og renere enn snø fra områder nær hovedveier.

«Været var stabilt kaldt, og vi vurderte det ikke som noen forurensningsfare», skriver Richard Kongsteien, Bymiljøetatens kommunikasjonsdirektør, til Nordre Aker Budstikke.

Les også

  1. Aftenposten mener: Oslo trenger flere drikkevannskilder

  2. Bymiljøetaten legger seg flat: Fjerner møkkasnø

Les mer om

  1. Snø