Foreslår 50-etasjers høyhus i Oslo
32-etasjes studentboliger på Grønland, og 50 etasjer på Majorstua. Hovedstaden må opp i høyden, mener landskapsarkitekter.
Les også:
Forsker på fremtidens boligbehov
Oslos politikere lider av høydeskrekk, mener landskapsarkitektene Gunnar Vatnar og Tom Kristian Berger. Selv ser de for seg 32-etasjes studentboliger på Grønland.
- At Sørenga er ferdig, er tragisk. Der burde det blitt bygget mye høyere, sier landskapsarkitekt Gunnar Vatnar, som ønsker å blåse liv i høyhusdebatten i Oslo.
Minst 500 Oslo-bygninger er for høye for stigebilene
Når Oslos befolkning vokser og byen skal huse stadig flere, mener Vatnar og hans kollega Tom Kristian Berger nemlig at høyhus er veien å gå.
50 etasjer på Majorstuen
De nevner i fleng steder i Oslo som egner seg for høyhus: På Majorstuen, når T-banestasjonen blir lagt under jorden, kan det bygges opp mot 50 etasjer på området, mener de. Også Filipstad og Mosseveien langs Oslofjorden er aktuelle områder.
- Foruten sentrum og fjorden kunne man se for seg et tårn eller to ved hvert nye knutepunkt som er under transformasjon: Økern, Hasle, Løren, Skøyen, Furuset og Ensjø, sier Berger.Som et eksempel på det de mener har de tegnet et 32 etasjer høyt hus på Grønland, der utestedet Stargate ligger i dag. Her kan det bli bolig til 360 studenter, mener de.
- Høyhus er nødvendig for å begrense byspredning, som er negativt med tanke på jordvern, og for å begrense presset på Marka, sier Vatnar.
De to landskapsarkitektene mener dessuten at politikerne ikke i stor nok grad har tatt hensyn til at mange gjerne vil bo sentralt.
Nærhet viktig
- Det høye prisnivået i sentrum sier noe om hva folk vil. Det står stadig i avisen at man får mer for pengene hvis man flytter litt ut av byen. Dette velger vi fordi verdien av nærhet er mye større, nærhet til alt som skjer. Verdien av nærhet tror jeg er undervurdert av dem som styrer. Folk viser hva de vil ha, sier Vatnar.
2200 nye boliger i Groruddalen
For Vatnar og Berger er det en rekke klare kvaliteter ved sentralt plasserte høyhus: Det er miljøvennlig: Folk kan sykle og gå i stedet for å kjøre bil, presset reduseres på å bygge i Marka.
Det er sosialt: Kortere pendleravstand gjør at folk kan bruke tid sammen eller på aktiviteter i stedet for å reise, dessuten kan det redusere prisnivået på boliger.
Det er økonomisk: Det gir oss en mulighet for lavere boutgifter.
Følelsespreget debatt
De to mener følelser rundt hva som er stygt og pent har fått styre høyhusdebatten i Oslo. Selv mener de at bare motargumenter som handler om skygge fra byggene og vindforhold er de viktige og relevante.
- Fordeler er miljø, sunnhet, trygghet, folk får bo i byen. Det gir mer deltagelse i samfunnet, men med et redusert transportbehov. Det gir et rikere byliv, sier Berger.