Oslo

Oslo kommune vil stenge Sørenga sjøbad på grunn av planlagte kloakkutslipp

Oslo kommune vil stenge sjøbadet på Sørenga dagen etter et kontrollert utslipp av kloakk i Alnaelva i forbindelse med byggingen av Follobanen. Kommuneoverlegen frykter at vannkvaliteten vil bli for dårlig for å bade. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kloakkutslipp i forbindelse med byggingen av Follobanen fører til at Oslo kommune vil stenge det populære sjøbadet på Sørenga noen dager denne måneden.

  • og NTB

Så mye som 50 liter kloakk i sekundet (rundt 720.000 liter) kan renne ut i Alnaelva og videre ut i fjorden i løpet av to netter i juli på grunn av utslippene. Kloakkutslippet skyldes sikringstiltak knyttet til Follobanens tunnelboring under Kværnertunnelen.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune vil sørge for å legge ut lenser foran utløpet av Alna for å samle opp søppel som kommer med avløpsvannet, men kan ikke garantere at de vil klare å samle opp alt.

I et møte mandag bestemte derfor kommunen at sjøbadet må stenges etter at kommuneoverlege Tore Steen frarådet bading på Sørenga, skriver Nettavisen.

– Vi har derfor besluttet å stenge Sørenga dagen etter utslippet, fram til vi får klarhet i om noe avløpsvann har rent ut i elva og i fjorden, og da får tatt analyser av vannkvaliteten, sier kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Richard Kongsteien.

Både vindretning og tidevannsforholdene vil være viktige faktorer for hvor mye forurensning som slippes ut i Oslofjorden på grunn av utslippene og kommunen ønsker å være føre var i tilfelle forurensningen blir for stor.

Det er ennå ikke helt avklart når utslippene vil finne sted.

I slutten av mai ble sjøbadet stengt i flere dager etter at nærmere 50.000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva.

Les også

  1. Bane Nor kan slippe ut kloakkvann - håper å fange det opp før det renner i Alnaelva

  2. Slår alarm om luftkvalitet i Bjørvika, luftetårnene gjør ikke jobben

  3. Follobanen-arbeidet kan føre til at kloakkvann blir sluppet ut i Alnaelva

Les mer om

  1. Sørenga
  2. Kloakk
  3. Oslo kommune
  4. Follobanen
  5. Utslipp