Oslos eldste apotek blir borte

I løpet av året er siste pille solgt i Oslos eldste bedrift.

Svaneapoteket er totalfredet, og regnes for å være et av Europas vakreste butikkinteriører - i mahogni og amerikansk lønn. Taket er et stort glassmaleri av dekorasjonsmaler Wilhelm von Krogh. Arkitekter fra rundt omkring i Europa har kommet hit for å se. Da apoteker Yngve Torud hadde omvisninger her, pleide han å mikse sammen lukter som var dominerende i apoteket i gamle dager. Dette helte han på radiatoren før omvisninger. - Her lukter det ordentlig, gammeldags apotek, utbrøt folk.
Innholdet i hyllene er forandret siden 1964, da dette bildet ble tatt, men interiøret er det samme. Foto: Jan A. Martinsen
Svanen er en del av middelaldersk tradisjon.
Apoteket og professoren i farmasi er tilbake på apoteket han kjenner ut og inn.
Yngve Trorud hadde mål om å bli apoteker innen han fylte 50. - Jeg ser du har søkt Svaneapoteket. Nå blir Tveita ledig, du vil ikke heller ha det? fikk han spørsmål om. Men nei, han ville ha Svaneapoteket. - Jeg kunne sikker blitt mangemillionær på Tveita - der var det masse kunder. Men jeg angrer ikke, sier han.
Taket er et stort glassmaleri av dekorasjonsmaler Wilhelm von Krogh.
I kjelleren på apoteket er det labratorium.
afp000603957-RS7eUG78DF.jpg
Detaljer fra apoteket.
Bien apotek i Bygdøy allé 15, 1890-årene.
Bien apotek i Bygdøy allé 15, ca 1900.
Apoteket Falkens nye bygg i Sagveien 28, 1870. I lokalene åpnet Arbeidermuseet tidligere i år.
Bien apotek i Bygdøy allé 15, 1916.
Bien apotek i Bygdøy allé 15, 1916.
Svaneapoteket holdt til her i Tollbugata 21 i over 200 år fra 1689. Fotografert før rivingen i 1897.
Elephantapotheket, Stortorvet 11, ca 1915.
Apoteket Nordstjernen i Stortingsgata 6, 1958.
Sinsen apotek i Trondheimsveien 139, 1955.
Arbeid i ukjent apotek, 1953.
Arbeid i ukjent apotek, 1953.

Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Se bildene i bildekarusellen over!

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post


Utenfor ligger Norges travleste handlegate. Men det hjelper ikke. Svaneapoteket, sentralt plassert mellom Karl Johans gate og Stortorget, kan bli serveringssted.

Lenge har det vært vanskelig å drive butikk i det ærverdige Svaneapoteket. Mange kommer innom og spør om veien i stedet for å kjøpe noe.

31. desember i år er siste planlagte åpningsdag — og med det er et stykke av Oslos kulturhistorie over. Apoteket ble opprettet i 1628 og er like gammelt som byen Christiania, som vokste frem etter bybrannen i 1624 (ekstern lenke).

Det var heller ikke lønnsomt å drive Svaneapoteket da Yngve Torud var apoteker her fra 1998 til 2008. Men det var ikke derfor han, i en alder av 48, var fast bestemt på å få drive det gamle apoteket. Historien i veggene og det unike interiøret var mer enn nok.

Vi ba den pensjonerte apotekeren og professoren i farmasi om en liten rundtur i lokalene. Da han går ned i kjelleren til sitt gamle laboratorium, husker han det som om det var i går.

Se bilder fra Svaneapoteket og andre gamle apoteker i bildeserien over.

Fredet lokale

-  Det er trist å legge ned det siste apoteket fra en «svunnen tid», men dagens utforming av apotek er mye bedre tilrettelagt kundens behov, sier kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek 1, kjeden Svaneapoteket er en del av.

Innholdet i hyllene er forandret siden 1964, da dette bildet ble tatt, men interiøret er det samme. Foto: Jan A. Martinsen

Hele butikklokalet både foran og bak disken er fredet. - Bruken av lokalet har en veldig viktig kulturhistorie. Dette er Oslos eldste bedrift i kontinuerlig drift. Det er leit at det ikke er driftsgrunnlag, sier Morten Stige, avdelingsleder i Byantikvaren.

Men fredningen styrer ikke bruken.

Så hva skal skje med lokalet etter at apoteket legges ned?

Byantikvaren kritisk

- Byantikvaren er nå i samtale med en aktør som ønsker å ominnrede lokalet til serveringssted. De tegner ulike løsninger, og vi gjør en vurdering på om det kan la seg gjøre, sier Stige.

Byantikvaren er kritisk til planene om et serveringssted i det gamle apoteklokalet.

- Det er blant våre aller flotteste butikklokaler. Jeg hadde heller sett at varehandelen ble videreført, og at det ble solgt eksklusive produkter der, i tråd med apotekets historie. For eksempel et parfymeri eller en gullsmed.

Arbeid i ukjent apotek, 1953.

Stige trekker frem at det ved servering blir mye slitasje på interiøret.Eiendommen forvaltes av NAF-gårdene AS på vegne av Apotekerens hus. NAF-gårdene er et selskap deleid av Apotekforeningen.

Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, opplyser at ingenting er endelig bestemt med lokalene.

- Det er langt fra avklart hvilken bruk lokalet vi ha i fremtiden. Serveringssted kan være én mulighet. Det er for tidlig å si når annen drift kan være i gang i lokalene. Eieren vurderer flere ulike muligheter, der varehandel kan være ett alternativ, skriver han i en e-post.

Hva som nå skjer videre er opp til eier/leietager.

- Vi har fått en skisse som trengte endringer og tilpasninger for at vi skal godkjenne den. Leietager skal sende justert forslag tilbake til oss, sier Morten Stige i Byantikvaren.

Bartevoks og after shave

Under Karl Johans gate, i Svaneapotekets laboratorium, laget apoteker Yngve Torud bartevoks og mikset etterbarberingsvann etter en 150 år gammel oppskrift.

Torud har gjennom årene fremstilt både brennevinsessenser og ingefærøl, såpe, hårvann og skinnrensevæske.

- Det var gøy å lage de gamle tingene. Ingen andre apoteker gadd å gjøre det, og alle slags kunder var interessert, sier 73-åringen.

Særlig var det etterspørsel etter bartevoks: - Etter noen år sluttet jeg å lage den. Men det ble så mange protester at jeg måtte starte opp produksjonen.

Det overrasker ham ikke at apoteket skal legges ned, men han synes det er trist.

- Jeg synes det er forferdelig sørgelig at vi ikke har råd til å holde på et slikt klenodium.