Oslo

Politiet ryddet Brakkebygrenda

Onsdag morgen gikk politiet til aksjon mot okkupantene i Brakkebygrenda i Gamlebyen.

  • Henrik Arneberg

Det så dramatisk ut i området rundt det okkuperte området som kalles Brakkebygrenda i morges. St. Halvards gate var stengt av politiets store anti-demonstrasjonsbiler og over 20 polititjenestemenn, assistert av brannvesenet som med stigebil hentet ned okkupanter som hadde rømt opp på tak og i trær, tømte området.

Det hele gikk likevel relativt rolig for seg. Okkupantene samarbeidet ikke, men de satt seg heller ikke til motverge.

Tips eller bilder? Kontakt oss her!

Flere pågrepet

Ifølge politiets operasjonsleder Andre Kråkenes rykket store politistyrker inn i grenda i St. Halvards gate 08.30-tiden i onsdag morgen.

— Vi bistår grunneier og namsmannen. Okkupantene fikk frist på to minutter til å komme seg ut. Foreløpig er to pågrepet og rundt 20 personer bortvist. Det ble blant annet skutt med fyrverkeri mot politiet, sier han til Osloby.

Med unntak av de oppmøtte sympatisørene, skal aksjonen ha forløpt seg relativt udramatisk.

— Vi fikk først melding om rundt ti sympatisører som kastet brennende bildekk, men det kan jeg foreløpig ikke bekrefte at faktisk skjedde. Ellers er det ikke meldt om store utfordringer. Personene som oppholdt seg på området er bortvist, opplyser Kråkenes.

Innsatsleder Arve Røtterud er fornøyd med aksjonen.

- Forrige gang dere kastet ut okkupantene ble det demonstrasjon senere på dagen. Hva gjør dere videre utover?

— Vi tar høyde for at det som skjedde sist, kan skje igjen. Jeg kan ikke gå veldig nærme inn på beredskap, men vi vil ha sivilpoliti flere i steder i byen, sier Røtterud.

Store politistyrker rykket onsdag morgen inn i Brakkebygrenda.

Eget samfunn

Okkupantene inntok tomten første gang i for 14 år siden, i 2000. Etter å ha blitt kastet ut i 2008, kom de tilbake og okkuperte tomten i 2010.

De har etablert seg med trehytter, campingvogner, biler og en båt, og har drevet sitt eget lille samfunn. Til noen naboers ergrelse og andres glede.

SE TIDSLINJEN: St. Halvards gate 27 fra 1980 frem til i dag

HISTORIEN:

Les også

St. Halvards gate 27 - tomten som fikk være i fred

Flere ganger er de blitt truet med utkastelse, opprinnelig fikk de en frist til 1. februar med å oppgi okkupasjonen.

Grei utkastelse

— Senere har vi ført muntlige forhandlinger. 11. mars fikk vi rettens endelige kjennelse om at de skulle forlate området, sier namsfogd Alexander Dey.

— Det har tatt så lang tid å iverksette utkastelsen fordi det er et ganske stort apparat som må mobiliseres og fordi vi har vært i dialog med okkupantene, sier Dey, som har inntrykk av at aksjonen har gått greit for seg.

— Ja, som jeg ser det, har dette skjedd rolig og kontrollert. Okkupantene har ikke gjort aktiv motstand. Nå vil området bli ryddet og trolig sikret med vakthold, gjerder og kanskje andre tiltak. Fremover vil det være eiers ansvar å sikre området, sier Dey.

Klart budskap fra okkupantene.

Varslet via Facebook

På Facebook la kollektivet onsdag morgen ut følgende melding: «Brækkers blir angrepet av snuten og trenger støtte mot utkastelse! Spre for faen! Bbg is being attacked by police now and needs support.»

Aksjonene skal så langt ha gått rolig for seg, ifølge Oslobys reporter på stedet: — Politiet driver og fjerner demonstranter. Det er i øyeblikket ( klokken 09.30) rundt ti var igjen. Det går fredelig for seg, men okkupantene samarbeider ikke.

Ifølge politiet er ingen foreløpig pågrepet.

Les også

  1. Tom tomt etter utkastelse i St. Halvards gate 27

  2. Okkupantene i Brakkebygrenda skal kastes ut

Politiet møtte mannsterkt opp for å kaste ut okkupantene.