Tror millioner ble hvitvasket ved hjelp av omstridt selskap

«Onkel Skrue» og en forretningsmann er siktet for heleri av totalt 7 millioner kroner i årene 2005-2015.

Imran Saber, også kjent som «Onkel skrue», er pågrepet i forbindelse med en helerisak. - Han nekter straffskyld, sier han advokat Øystein Storrvik.

Tips til denne saken? Kontakt oss her!


Aftenposten skrev tirsdag at Toska-vennen Imran Saber (36), også kjent som «Onkel Skrue» og en forretningsmann er pågrepet og siktet etter en væpnet politiaksjon på ulike adresser i Oslo. Begge ble pågepet og arrestert tirsdag formiddag. Onsdag kveld ble Saber løslatt.

Oslo-politiet tror pengene er utbytte av straffbare handlinger, og at flere av millionene blant annet er forsøkt hvitvasket gjennom et selskap som gikk konkurs i 2009.

Konkursboet solgte innmaten i selskapet til et nytt aksjeselskap med et nesten identisk navn i 2010 .

Aftenposten har vært i kontakt med det nye selskapets eier og styreleder.

-Ikke det nye selskapet

Styrelederen, som ønsker å være anonym, er kjent med siktelsen mot den tidligere eieren, og bekrefter at hun selv har vært i avhør hos politiet.

— Spørsmålene fra politiet gikk på det konkursrammede selskapet, og dagens selskap er ikke involvert i saken, sier hun til Aftenposten.

Da det nye selskapet startet opp i 2010, fungerte den helerisiktede forretningsmannen som konsulent for nåværende styreleder frem til sommeren. Men da sprakk samarbeidet.

At alt ikke var som det skulle i det konkursrammede selskapet, kommer derfor ikke som noen overraskelse på nåværende styreleder.

På direkte spørsmål ønsker ikke styrelederen å kommentere hvorvidt hun har varslet eller vurdert å varsle om disse forholdene.

Hvitvasking

Aftenposten får opplyst at politiet mener at Imran Saber skal ha hvitvasket pengene gjennom flere av forretningmannens selskaper, men at det konkursrammede selskapet peker seg ut som mest sentralt i etterforskningen.

Ifølge Aftenpostens opplysninger skal millionbeløp være hvitvasket gjennom selskapet i en periode på fem år frem mot 2010.

— Vi kan ikke kommentere dette av hensyn til etterforskningen, sier politiadvokat Asmund Riegels. Han vil heller ikke bekrefte at det er Saber og forretningsmannen som er blitt arrestert.

- Nekter straffskyld

Sabers advokat, Øystein Storrvik, vil heller ikke kommentere opplysningene, men sier at klienten ikke erkjenner straffskyld.

— Han nekter straffskyld. Vi mener også i motsetning til politiet at siktelsen ikke er ny. Slik vi ser det går dette inn i den opprinnelige saken han allerede er tiltalt i, sier Storrvik til Aftenposten og viser til at klienten fra før av er tiltalt for i løpet av 15 år å ha tatt hånd om verdier for minst 4,4 millioner kroner, penger som kan knyttes til kriminell virksomhet.

Aftenposten er kjent med at den siktede forretningmannen var, og fortsatt er, stevnet som vitne i denne rettsaken.

— Forskjellen er at tiltalen tar for seg forhold frem til 2009. Nå er han i tillegg siktet for lignende forhold frem til 2015, noe han altså ikke erkjenner, presiserer Storrvik.

Aftenposten har vært i kontakt med forretningsmannens advokat, Tom Glosimot.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld og har som siktet i en straffesak benyttet seg av muligheten til å nekte å la seg avhøre. Min vurdering har også vært at han ikke skal avgi forklaring, sier Glosimot.

Nye avhør

Politiet har fortsatt avhørene av de to siktede onsdag. Det jobbes i tillegg med å få oversikt over beslagene som er blitt gjort på de ulike adressene.

Riegels ønsker ikke å kommentere om politiet vil begjære de siktede varetektsfengslet. Dette vil uansett skje tidligst torsdag.

— Det er det foreløpig for tidlig å si noe om. Det er også en viss tid til vi må ta stilling til dette. Fristen går ut fredag.

- Vil det kunne komme flere siktelser i saken?

— Foreløpig er det to siktede som er pågrepet og etterforskningen er rettet mot. Men man kan aldri utelukke flere pågripelser, sier politiadvokaten.

- Hva har kommet frem under avhørene?

— Vi kan ikke kommentere innholdet i avhørene.

- Vil siktelsene kunne bli utvidet?

— Det er det foreløpig for tidlig å si noe om. På nåværende tidspunkt jobber politiet med beslagene som er blitt gjort på de ulike adressene, sier Riegels.