Oslo

Ny brann på Stovner og ruteknusing på Bjørndal

Slik så det ut utenfor Fossum kirke på Stovner onsdag morgen.

Selv om politiet har pågrepet fire ungdommer, brant søppelkassene ved Fossum kirke natt til onsdag. Fem minutter senere singlet det i vindusruter på Bjørndal.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Hærverket og brannstiftelsene i Groruddalen og på Søndre Nordstrand fortsetter for tredje uken på rad.

Ved 02.30-tiden natt til onsdag var det satt fyr på containere med søppel ved Fossum kirke.

Da politi og brannvesen kom frem til stedet, var det ingen personer å se.

– Vi hadde før dette pågrepet fire ungdommer siktet for skadeverk. Vi vurderer nå om noen av dem skal fremstilles for varetektsfengsling torsdag, sier politistasjonssjef John Roger Lund ved Stovner og Manglerud politistasjoner.

Det har vært flere tilfeller av påtente branner og angrep mot vektere og nødetater i Groruddalen den siste tiden. Blant annet ble det kastet en 15 kilos stein mot en vekterbil som kjørte under en bro.

Søppelcontaineren sto ikke langt unna Fossum kirke.

Forsker: - Meget alvorlig

– Det er en meget alvorlig tilstand når ungdom setter fyr søppelkasser eller kaster stein mot samfunnsinstitusjoner som politi, brannvesen eller vektere, sier forsker Inger Lise Lien.

Hun er ekspert på kriminelle gjenger ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, og uttalte seg først om saken til P4.

– Det er nærmest et drapsforsøk å slippe en 15 kilos stein ned på en vekterbil i fart. Jeg vil vite om noen av ungdommene har krigserfaring, eller hvorfor de så sterkt angriper autoriteter, sier forskeren, og trekker paralleller til situasjonen i svenske områder som Rinkeby, Göteborg og Malmö.

Det var her fra denne brua ved Vestlibua steinen ble sluppet mot vekterbilen. Politistasjonssjef John Roger Lund.

– Kjenner meg ikke igjen

Politistasjonssjef Lund synes ikke Lien har en riktig forståelse av dagens situasjon, og avviser kategorisk at man nærmer seg «svenske tilstander»:

– Dette er ti-femten ungdommer vi kjenner god fra vårt forebyggende arbeid, og en situasjon vi tar tak i med alt verktøy vi har, sier Lund.

De fire ungdommene som er pågrepet er alle rundt 20 år.

Politiet har også etterforsket et tilfelle hvor det ble meldt om brann på taket av en bil:

– Da vi kom frem var bilen borte. Det vi tror er at denne bilen ble disponert av ungdommene vi etterforsker, og at de kjørte den bort før vi kom, sier Lund.

Fem minutter etter at brannalarmen gikk på Stovner, fikk politiet melding om ruteknusing på Bjørndal sørøst i Oslo.

Heller ikke her ble noen pågrepet.

Én løslatt

Torsdag formiddag er status at én av de siktede er løslatt, mens situasjonen vurderes fortløpende mot de tre andre som fortsatt er i politiets varetekt.

Det var natt til torsdag ingen nye hendelser nord i Groruddalen eller på Søndre Nordstrand som kan settes i sammenheng med de siste ukers hærverk.

Les også: