Oslo

Flytter fra Tøyen når datteren begynner på skolen

I 15 år har Kim Boman bodd på Tøyen. Til høsten planlegger han å flytte så Andrea (5) rekker å få nye venner der hun skal begynne på skolen.

Pappa Kim Boman er enig med Andrea i et lekeapparatene i skolegården er fine, men han vil ikke at datteren skal begynne på Tøyen skole. Foto: STEIN ERIK KIRKEBØEN

  • Stein Erik Kirkebøen

Tirsdag kveld: Boman og datteren Andrea, som skal begynne på skolen neste år, leker seg i de flotte lekeapparatene i skolegården på Tøyen.

Tøyen-beboere haster forbi, inn på det tillyste folkemøtet. Det fikk enda større interesse etter tirsdagens hestehandel i bystyret hvor SV aksepterte Lambda-bygget i Bjørvika mot at bystyrepartiene går inn for en storstilt plan for å ruste opp tøyen.

Fortere og mer

— Alt vi foreslår ville kommet uansett, men på grunn av denne avtalen kommer det fortere enn planlagt og programmet blir større og mer omfattende, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg inne i møtelokalet.

Les også

«Min datters oppvekst på Tøyen er allerede på lånt tid»

Ute på lekeplassen blir Boman nysgjerrig, og tar med seg Andrea inn på møtet. Og blir der til hun blir lei.

For sent

— Det er spennende å høre hva de har å si, men for oss er det for sent. Vi planlegger å flytte til høsten, slik at Andrea har et år på seg til å bli kjent med sine nye klassekamerater. Vi vil ikke at hun skal gå på skole her, sier Boman – som dermed føyer seg inn i det vanlige mønsteret; ressurssterke norske foreldre flytter fra Tøyen når barna begynner på skolen.

Les også

Vil lokke etnisk norske elever til Tøyen

— Det har ikke med skolen i og for seg å gjøre. Hovedutfordringene er at det er alt for mange elever som ikke kan snakke norsk ved skolestart. Jeg tror det er umulig å lage et veldig godt læretilbud til samtlige i klassen med et slikt utgangspunkt. Jeg ser at problemet øker når vi flytter, men jeg kan ikke ofre mitt barns skolegang for å være politisk korrekt, sier Boman.- Uansett hva politikerne nå foreslår, og uansett hva de får gjennomført, så kommer det for sent for oss.

- Fint sted, men…

Fra 2008 til 2011 ble 293 barn skrevet inn ved Tøyen skole. 66 av dem hadde norsk som morsmål. 64 av dem valgte en annen skole. På fire år har det begynt to barn med norsk som morsmål på Tøyen skole.

På folkemøtet tirsdag var det nesten motsatt, der var de aller fleste fremmøtte etnisk norske.

I 15 år har Boman bodd godt på Tøyen, men nå er det nok.

— Tøyen er på mange måter et veldig fint sted å bo. Som enslig voksen er det helt topp. Gjengvirksomhet og kriminalitet har ikke plaget meg og bekymrer meg ganske lite, men å ha min datter på skole her, det er jeg skeptisk til.

- Hvordan kan situasjonen bli bedre?

Les også

Leier i vest, kjøper i øst

— Det er et problem med mange sider, men jeg tror det ville hjulpet mye om man kuttet ut kontantstøtten samt reduserte andelen kommunale leiligheter i området. Jeg ikke prinsipielt imot kontantstøtte, men på Tøyen har den negativ effekt. Her gjør den at mange fremmedkulturelle holder barna sine hjemme i stedet for å sende dem i barnehagen hvor de kunne lært norsk og blitt mer integrert før de begynner på skolen, sier Kim Boman.

Les også

  1. Lambda-motstanderne med egen tiltakspakke for Tøyen

  2. Politikerne om Tøyen: - Vi holder hva vi lover

  3. Jubel og lettelse på Munch-museet

  4. Foreldre flytter etnisk norske elever vekk fra Tøyen skole